Blijf je verbazen

Geloven doe je als je denkt dat de zon morgen weer opgaat. Je hebt dat in je korte leven al zo vaak meegemaakt dat het vrijwel vanzelfsprekend is geworden. Toch heb je geen garanties gekregen en moet je maar afwachten of je wel weer getuige mag zijn van de nieuwe dag. Geloven doe je ook wanneer je plannen maakt voor het komende seizoen. Als je op een oude krakende stoel gaat zitten, dan geef je dat krakkemikkige ding eenvoudigweg het voordeel van je twijfel. Zodra je in een vliegtuig of luchtballon stapt, leg je je levenslot vrijwillig in handen van andere stervelingen. Als je zelf piloot of professioneel ballonvaarder bent, vertrouw je je breekbare lichaam met een gerust hart toe aan beperkte kennis, feilbare techniek en onberekenbare elementen. Leven is een groot risico. Leven is voortdurend geloven.

Een luchtballon is voor mij een mooi beeld van geloven, want in zo’n klein mandje word je gedragen door een grote hoeveelheid gebakken lucht. Lucht is voor ons onzichtbaar, maar warme lucht kun je soms waarnemen en het effect van de wind is ons niet onbekend. Rondom je, buiten jouw invloedsfeer, zijn onzichtbare krachten aanwezig. Laat ze voor je werken, want je kunt ze toch niet eigenmachtig veranderen. Hoop en bid gewoon dat alles meewerkt. Om los te kunnen komen van het aardse, moet je wel zelf de vlam blijven voeden en aanwakkeren. Dat is actief geloven, dat is vertrouwen, dat is een schitterende waarheid die voor jou niet geheim mag blijven.

Goed, elke beeld kent zijn beperkingen, maar ik wil alleen duidelijk maken dat alle mensen ongelofelijk gelovig zijn. Ongetwijfeld kijken we allemaal wel eens angstig over het randje van ons mandje. Mijn advies: staar niet te lang in de gapende diepte, blijf genieten van het weidse uitzicht, koester de stilte, richt je blik omhoog en vraag voortdurend hoe het allemaal toch in Godsnaam mogelijk is. Zodra je het helemaal snapt, vliegt de verwondering weg. Blijf je verbazen.

Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. Om hun geloof werden de mensen uit vroeger tijden geprezen. Door geloof komen we tot het inzicht dat de wereld door het woord van God geordend is, dat dus het zichtbare is ontstaan uit het niet-zichtbare. (Hebreeën 11:3)

Wij kunnen ons vol vertrouwen tot God wenden, in de zekerheid dat hij naar ons luistert als we hem iets vragen dat in overeenstemming is met zijn wil. (1 Johannes 5:14)

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s