De weg uit het dal – gratis advies voor het kabinet

crisis-what-crisisAan mijn blogstatistieken kan ik zien dat Balkenende, Bos en Rouvoet regelmatige bezoekers zijn. Had je niet gedacht, hè? Goedemorgen, Jan-Peter, Wouter en André – leuk dat jullie weer even tijd gemaakt hebben om mijn gedachten te lezen. Dat komt goed uit, want ik heb hier wat gratis adviezen! 🙂 

Dit is de kern van wat ik zeggen wil: gebruik de economische crisis om een aantal hardnekkige, schijnbaar onoplosbare problemen aan te pakken. Kies voor innovatie en duurzaamheid en blijf solidair met zwakkeren.

ROTTERDAM-BRUG-STORINGPak de infrastructuur grootschalig aan en begin juist nu aan het weghalen van knelpunten in het wegennet en het spectaculair verbeteren van openbaar vervoer.

treinvoerWees creatief en maak het zeer aantrekkelijk om met de bus of trein te reizen, bijvoorbeeld weer koffie in de trein, maar dan wel graag erg lekkere koffie en geen kokend heet bruin water in te  slappe bekertjes. Doe er een lekker broodje bij, gratis krantjes hebben we al. Laat dit geheel betalen door het bedrijfsleven – bij wijze van sampling strategie. Ideale methode om nieuwe voedselproducten te introduceren en promoten! Zet er een marketingbureau op en houd het kostenneutraal. Gebruik die gratis krantjes om samen met mensen na te denken over creatieve oplossingen en verrassende ideeën. Al die denkers zitten in de trein toch maar uit het raam te staren – gebruik dat collectieve denkvermogen! Open een internetcafé annex koffiehuis op elk middelgroot en groot treinstation en op luchthavens. Zorg ook voor fatsoenlijke toiletten op stations en in treinen. Maak reizen per openbaar vervoer zeer aangenaam met wachtruimtes waar je graag even gaat zitten. Zorg voor toezicht. On board catering, toiletservice, schoonmaak en controle kan ook voor nieuwe banen zorgen.

nocarsallowedZet gratis pendelbussen in tussen stations en kantoren- en industrieterreinen. Durf autorijden tijdens de spits duurder te maken. Maak alle stedelijke centra autoluw of autovrij – minder ongelukken, minder parkeerproblemen, meer lichaamsbeweging, minder gezondheidsklachten, minder luchtvervuiling, leuker voor wandelaars, fietsers en toeristen. Stop absurde plannen zoals de te dure metrolijn in Amsterdam en andere megalomane projecten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Wees moedig.

delta1Ga nu aan de slag om onze kustbeveiliging op niveau te brengen. Een prachtig werkgelegenheidsproject voor de mensen die beter met hun handen dan met hun hoofd kunnen werken. Juist die groep krijgt het lastig als de industrie klappen krijgt. Benut de hersencapaciteit van werkloze hoogopgeleiden om een slim plan te maken en trek daar geen jaren voor uit.  Rust morgen nog even uit, maar begin maandag!

renewableCombineer de nieuwe deltawerken met een compleet plan voor duurzaamheid, energie-opwekking, natuur en recreatie. Breng deze plannen samen naar buiten met visie en optimisme en de mensen zullen enthousiast meewerken. Ga nu aan de slag met plannen voor alternatieve energie. Denk aan de kracht van getijden, zon en wind en maak daar optimaal gebruik van. Lach types als Wubbo Ockels niet langer uit, maar ga met dergelijke creatieve geesten nadenken over haalbare oplossingen.

telewerken1Neem het voortouw op het gebied van telewerken (draagt ook bij aan file-bestrijding) en leg het beste glasvezelkabelnetwerk ter wereld aan. We hebben er het land voor: grond die gemakkelijk geopend kan worden (niet om onbetaalbare metrolijnen aan te leggen in oude steden die op houten palen gebouwd zijn – wie is er nou zo dom?) zodat je de kabels mooi kunt wegwerken. Juist een dichtbevolkt land met een relatief kleine oppervlakte is hier perfect geschikt voor – buit dat voordeel uit! Waarschijnlijk kun je bestaande buizen en leidingen gebruiken om er glasvezel doorheen te trekken – de technische mensen verzinnen wel een oplossing. Elk huis krijgt glasvezel – we hebben ook al telefoon en televisie, het moet geen enkel probleem zijn en het is een prima investering in de toekomst. Onze economie gaat dan als een razende werken, want we hebben dan het snelste internet ter wereld.

denkkrachtVerander de opvatting van werk. Je werkt niet alleen als je staal walst of olie raffineert. Creatief werk is ook arbeid. Investeer in cultuur en recreatie en neem het voortouw op deze gebieden. Ga de nadruk leggen op geestelijke arbeid, dit geeft geen vervuiling en het kan een enorme kracht zijn voor onze nieuwe economie. Beloon durf en stimuleer ideeën. Nederland moet het land van de originele oplossingen worden!

baggerNederland is top op een aantal terreinen: blijf baggeren, blijf ontwerpen en realiseer adembenemende bouwwerken die over honderd jaar nog steeds waardering oogsten. Bied expertise aan op het gebied van waterbeheersing en laat ons het land worden waar al het voedsel smakelijk, biologisch, gezond en verantwoord geproduceerd en genuttigd wordt. Verbied niet alleen het roken in de kroeg, doe ook iets positiefs. centreStimuleer gezonde voeding en bedenk een spraakmakend plan voor smakelijk en gezond eten op scholen, in bedrijven, op tank- en spoorwegstations. Maak beweging voor gewone mensen (niet alleen topsporters) een topprioriteit. Sportscholen / fitnesscentra bieden nieuwe werkgelegenheid, bestrijden welvaartsziekten en dragen bij aan sociaal verkeer. Gebruik die plaatsen ook om communicatie tussen mensen te bevorderen.

koeLaat de mensen zien dat dierenleed en uitbuiting in Nederland totaal uitgebannen gaat worden. Pak mensenhandel en criminaliteit keihard aan en laat jongeren zien dat de tijd van slopen en straatterreur voorbij is.

spierkrachtBedenk een spectaculair plan voor gevangenissen. Ik weet uit eigen waarneming dat de meeste spierkracht van het land achter de tralies zit. Als verpleegsters door hun rug gaan omdat zij de patiënten niet meer uit het bed kunnen tillen, zet dan een paar macho’s in om zich als goede medemensen te bewijzen. zorgEx-gedetineerden moet je een echte kans geven – we hebben zelf de draaideur gemaakt waardoor zij bajes uit en bajes in gaan. Doorbreek dat patroon, durf te investeren in nieuwe kansen, zorg voor de beste resocialisatie en reclassering ter wereld. De gevangenissen moeten leger. Alleen de mensen die echt een voortdurend gevaar vormen voor de samenleving moeten lang gestraft worden – in sommige gevallen permanent. Maar veel gedetineerden kosten de samenleving handenvol geld. Pak de oorsprong van hun problemen aan en je investeert in de toekomst van de samenleving. Veel gedetineerden zijn geen onmensen maar tragische pechgevallen. Zorg voor mentors en maatjes en geef beschadigde mensen hun zelfrespect terug.

woningenZet ongebruikte denk- en spierkracht in om budgetwijken te bouwen. Nieuwe wijken met kleine huizen en appartementen van 100 duizend euro met een hypotheek die maximaal 800 euro per maand kost. Laat de overheid garant staan. Bouw deze wijken voor studenten, starters en singels en verzin een plan voor doorstroming. Bouw de wijken aan de rand van steden en zorg direct voor snelle verbindingen per openbaar vervoer. Maak goede fietspaden en bied ruimte voor sport en vrije tijd. Kleine, complete locale winkelcentra zorgen voor werkgelegenheid en beperken verkeer.  Geef kleine ondernemers hier een kans en creëer een nieuwe middenstand.

ockelsNeem dromers serieus en luister naar wetenschappers. Stop met het systematisch vervuilen en uitputten van de aarde. Laat de mensen weten dat er geen misoogsten zijn, dus dat er geen reden voor paniek is. Als de banken in elkaar storten, dan heeft dat alles te maken met overwaardering van geld en schaamteloos graaigedrag – het zegt niets over de werkelijke economie van hardwerkende mensen. Juist nu moet je mensen hoop en visie geven, anders raken we in een negatieve spiraal.

INDIA FLOODSBespaar niet op ontwikkelingssamenwerking, maar kijk wel kritisch naar het effect van deze investeringen. Kies ook daar voor duurzaamheid en stimuleer de mensen om zelf oplossingen te bedenken. Speel niet voor Sinterklaas, maar wees sociaal, streng en rechtvaardig. Hetzelfde geldt voor uitkeringen en subsidies! Alleen mensen die echt hulp nodig hebben moet je helpen, de anderen moeten een schop onder de kont krijgen.

jsfLaat het militiair industrieel complex weten dat we even geen geld hebben voor nieuwe straaljagers. We hebben betere plannen. Als België of Duitsland onze grenzen bedreigen, dan treffen we deze buren wel op het voetbalveld. Dat zal ze leren.

Iemand anders nog ideeën? Dit is je kans – zet ze in de comments – dan kunnen Jan-Peter, Wouter en André er straks goede sier mee maken. Geeft niets, als we maar met z’n allen (‘samen’ zou Jan-Peter zeggen) optimistisch de toekomst in stappen.

17 gedachten over “De weg uit het dal – gratis advies voor het kabinet

 1. Mooie plannen, Paul, wanneer wordt de PvPA opgericht?

  Trouwens, hoe weet je dat JP, WB en AR je site bezoeken? Ken je hun IP-adres soms? beetje populistisch hoor, om daar mee te dwepen..

  😉

 2. Wat een lap tekst Paul! Er zijn mensen waar je op voorhand al van weet dat ze nooit en te nimmer zwaar zullen worden getroffen door de crisis.

  Ja, jij behoort tot de gelukkigen, Paul, die altijd werk zullen houden. Is het niet betaald, dan toch zeker als onbezoldigd zelfstandig adviseur.

 3. @ Henk. Ja, het was zaterdag en ik werd wakker met een heleboel ideeën in mijn hoofd die ik er even uit moest gooien. Wat maakt het uit, niemand hoeft het te lezen. Ik bedacht daarna nog dat er een treinverbinding moet komen via de Afsluitdijk, tegelijk met het verbreden en verhogen van die dijk. Lijkt me perfecte oplossing voor ontsluiting noordelijke provincies. Wat denk je, moet ik toch maar in de politiek? Of lekker blijven dromen op mijn eigen blogje? 😉

 4. Leuke ideeën Paul. Keep up the good spirit! Hopelijk leest Jan Peter Balkenende inderdaad jou adviezen! En ja, blijf dromen, dat is goed. men moet meer naar dromers luisteren. Ze zien dingen die anderen niet zien, althans niet op dezelfde wijze.

 5. Ik vind van die windmolens mooi met groen aan de onderkant, lekker landschapsneutraal… Die moeten er ook komen.

  O ja, alle pc’s moeten voorzien worden van kleine generatoren zodat we energie opwekken als we typen. En iedereen moet een gratis Wii krijgen (met loopband en gratis spellen) ter bevordering van de lichaamsbeweging.

 6. Hoi Paul,
  Wat een goede ideeen allemaal. Tijd voor de politiek voor jou!
  Ik denk dat het goed is om de zorgkosten te drukken, door slecht (vet en bewerkt) voedsel duurder te maken en goed voedsel (vers, biologisch en onbewerkt) goedkoper. Er moet worden geinvesteerd in duurzame ontwikkeling, laat ons het eerste land op aarde zijn dat volledig draait op duurzame energie! Laat alle milieuvervuilers (olie, auto’s, intensieve veeteelt, kernenergie) extra betalen, waardoor er een financiele motivatie is om te kijken naar duurzame alternatieven. De enige manier om criminaliteit te verminderen, is het verminderen van de sociale ongelijkheid, laten we dit dan ook doen. Dus niet meer bezuinigen op de onder- en middenklasse, maar eens op de rijken.

 7. Ik had het gisteren nog over het openbaar vervoer met één van mijn dochters, getrouwd, twee kindertjes van 1 en 3 jaar oud: opgevoed met openbaar vervoer.
  Hij heeft nu een rijbewijs; ze lenen nu soms een auto, of huren er één.
  Mijn dochter: de overheid maakt dat het ov zichzelf uit de markt prijst; voor 2 personen is de prijs per reis vaak al goedkoper dan met zijn allen met de trein; en dan zijn hun kinderen nu nog gratis.
  Ze kunnen waarschijnlijk goedkoop de auto overnemen die ze nu vaak lenen, en denken er heel erg over om dat te doen; al is het niet helemaal zeker of dat op jaarbasis voor hen financieel aantrekkelijk is; wat ook meespeelt is het (on)gemak van het reizen met twee jonge kinderen in het ov, zeker als je een keer als één ouder met je kinderen op pad gaat (terwijl de ander werkt of zo).
  Ik geef dit gewoon even mee, met vooral de oproep: laat de overheid er zorg voor dragen dat het ov de prijsconcurrentie met de auto niet nog meer gaat verliezen; de prijsverhoging die NS heeft aangekondigd komt voor een belangrijk deel door het beleid van de landelijke overheid.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s