Vijf adviezen uit een vaderhart

Iemand vroeg mij eens of ik vijf dingen wilde noemen die ik mijn kinderen wil meegeven voordat zij opgegroeid zijn. Ik heb goed over deze vraag nagedacht en wil jullie graag laten delen in de antwoorden.

Vijf dingen die je moet weten voordat je volwassen bent:

1. Je bent geliefd. Je bent Gods gewenste kind en Hij heeft een plan met jouw leven. Je bent kostbaar en ik zal altijd van je houden, wat er ook gebeurt. Dat beloof ik.

2. Er is iets helemaal mis met deze wereld. Nee, ik heb het niet over het broeikaseffect, AIDS en oorlog. Ons grootste probleem heet zonde. Helaas zijn wij, jij en ik, onderdeel van dat probleem. Maar God weet dat wij in een gebroken wereld geboren zijn en Hij heeft de hoogste prijs betaald om alles weer in orde te kunnen maken. Op dit moment zitten we nog middenin een geestelijke oorlog, maar we horen bij de Winnaar. Dus hoewel wij onderdeel van het probleem zijn, is de oplossing gelukkig slechts één gebed van je verwijderd. Je hoeft de last van je fouten en mislukkingen niet zelf te dragen, want dat heeft Jezus, de Zoon van God, tweeduizend jaar geleden al voor je gedaan. Je mag vrij zijn – zeg alleen maar: “Dank U, Jezus.” Maar zelfs nadat je dit dankgebed hebt uitgesproken, blijft het leven moeilijk. De wereld is nog steeds gebroken. Maar het Koninkrijk van God is onder ons en wij mogen deel van Gods oplossing zijn. Liefde is het antwoord, vergeving de sleutel, hoop is levensecht, God zit nog altijd op zijn troon.

3. Ik ben je vader. Ik zal altijd je vader blijven en er is niets dat hier iets aan kan veranderen. Maar je vader is ook maar een mens, dus – ook al probeer ik een goede vader te zijn – vroeg of laat zal ik je teleurstellen. Maar ik hoop dat ik dan voldoende liefde in jou geïnvesteerd heb zodat je mij kunt vergeven. Wat je ook doet, geef nooit je hemelse Vader de schuld voor de fouten die ik heb gemaakt of nog ga maken. Hij is perfect, want Hij is God. Ik probeer slechts de vader te zijn die Hij wil dat ik ben… En als je niet naar mij wilt luisteren, luister dan alsjeblieft naar je moeder. Zij is de beste.

4. Geef jezelf niet weg aan een ander voordat je zeker weet dat dit de persoon is waarmee God wil dat je je verdere leven gaat delen. Ik wil absoluut niet dat jij denkt dat seks een vies woord is. Seks is een prachtig cadeau van God, maar Hij wil niet dat jij er iets ordinairs van maakt door maar wat aan te rotzooien. Wees zuinig op je lichaam, je verstand en je ziel. Je bent kostbaar en uniek. Goede seks is niet alleen maar iets lichamelijks. Goede seks is ook een geestelijke ervaring tussen twee zielen die versmelten zonder daarbij hun unieke persoonlijkheid te verliezen. Ja, dat is een schitterende zegen en een groot mysterie. En – voordat ik het vergeet – brave christelijke meisjes kunnen ook zwanger worden en de vroomste gelovigen worstelen, net als alle andere gewone mensen, met hun seksuele verlangens. We zijn verward en verknipt geraakt als gevolg van onze gebrokenheid. Deel alsjeblieft niet al je geheimen met ons, maar laat het ons weten wanneer we je kunnen helpen. Natuurlijk kun je met ons ook praten over voorbehoedsmiddelen. Niet dat we alle antwoorden hebben, laat dat duidelijk zijn. Gebruik je verstand, bewaak je hart, bescherm je lichaam. Deze wereld is een gevaarlijke plek – maar er zijn ook zoveel dingen die je blij en gelukkig kunnen maken!

5. Geef je dromen nooit op. Als je iets wilt bereiken, laat je dan door niets en niemand ontmoedigen. Ik ben trots op je! Je hoeft mijn dromen niet waar te maken, je hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen van andere mensen. Kijk in je eigen hart, vraag God om leiding en leer Hem te vertrouwen. Zijn plan voor jouw leven is het allerbeste plan. Het wordt spannend, avontuurlijk en misschien zelfs wel gevaarlijk. Maar je zult schatten vinden die je zullen laten juichen van blijdschap, je leven zal meer dan de moeite waard zijn en je mag je uitstrekken naar een eeuwigheid waar alles eindeloos perfect zal zijn.

Lees ook de adviezen van andere bloggende ouders / opvoeders die zijn ingegaan op mijn uitnodiging tot het schrijven van een bijdrage. Via hun namen in de comments kun je eenvoudig op hun blogs komen. Voel je vrij om zelf ook mee te doen. Laat je reactie in de comments achter of schrijf zelf een blog post. Graag wel even teruglinken / ping-back plaatsen (‘track backs’ in WordPress).

maart2009-054

maart2009-115

maart2009-232

18 gedachten over “Vijf adviezen uit een vaderhart

 1. Op aanvraag:
  1) Volg je dromen, niet de gebruikelijke weg
  2) Doe nooit morgen wat je vandaag kan doen
  3) Blijf altijd in mensen geloven, wat er ook gebeurt
  4) Zorg altijd voor de minsten onder ons
  5) Liefde

   1. Thanks. Had niet gespiekt, dus de overeenkomsten zijn opvallend – maar ook wel weer logisch. Jouw ‘dromen’ zijn ook mooi!

 2. De top vijf adviezen uit mijn jonge vaderhart:
  1. Ik hou van je en zal altijd van je blijven houden, wat er ook gebeurt.
  2. Mijn liefde voor jou is slechts een regendrup vergeleken met God’s eeuwige oceaan van liefde voor jou.
  3. Geef je hart aan Hem, dat is de beste keuze die je in je leven kunt maken
  4. Je bent mooi, precies zoals je bent. Laat je nooit iets anders wijsmaken.
  5. Volg in alles je God-gegeven dromen en verlangens. Dan zal je leven nooit saai of zinloos zijn.

 3. Mijn reactie staat onder geloofsopvoeding en een uitnodiging voor bloggers. Al ben ik dan zelf geen blogger.

  Misschien wel zo goed dat die daar staat, want ik ben een moeder en geen vader.

  Ik zie dat ik mijn antwoord geef, terugkijkend, terwijl veel anderen nog in de fase zitten dat je daadwerkelijk opvoedt.

  Ik wens iedereen die nog hard aan het opvoeden is toe dat je over een aantal jaren met voldoening en dankbaarheid op de opvoedperiode mag terugkijken.

 4. Mijn bijdrage had ik vanmorgen vroeg al gepost, hier nog even de link:

  http://relirel.wordpress.com/2009/03/16/geloofsopvoeding/

  Mooi om de overeenkomsten, maar ook de verschillen te zien.
  En Paul, ik geloof ook wel in het kwaad als een zelfstandige macht, maar ik geloof zeker ook dat het kwaad alleen daar kan zijn waar het goede afwezig is. Ik streef er dan ook niet naar om het kwaad te overwinnen, maar om het goede te doen. Dat even als toelichting.

  groet,

  peTer

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s