Medicijn tegen cynisme :-) 01

Er wordt al genoeg gemopperd… Ik heb me daarom voorgenomen om de komende tijd onder het motto ‘Medicijn tegen cynisme’ af en toe wat bemoedigende, hoopgevende berichten te posten. In het donker kijk ik het liefst naar de lichtpuntjes. Ik zal steeds een foto plaatsen die gevoelsmatig past bij mijn verlangen om de strijd aan te binden met de duisternis, het cynisme en de wanhoop. Laat me weten wat je van dit initiatief vindt en als je een woord van bemoediging hebt: houd dat dan alsjeblieft niet voor jezelf!

101_3865Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want hij die de belofte heeft gedaan is trouw. Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen. Hebreeën 10:23-25

Klik één of twee keer op de foto voor grotere weergave.

Vandaag is het Hemelvaartsdag. Voor mij is dat meer dan een vrije dag, want ik geloof in Jezus. Ik heb Jezus helaas nooit in levenden lijve ontmoet, dus ik heb geen persoonlijke herinneringen aan zijn komst op aarde. Evenmin kan ik me zijn hemelvaart voor de geest halen. Maar ik ken de bijbelse ooggetuigenverlagen en houd ze voor waar. Ik geloof dat Jezus de Zoon van God is, dat hij onder ons geleefd heeft, voor ons gestorven is aan een kruis, opgestaan is uit de dood en teruggekeerd is naar het Vaderhuis (=de hemel) waar hij een plaats aan het maken is voor allen die in hem geloven. En ik geloof dat Jezus terug zal komen – precies zoals hij het beloofd heeft. Hemelvaart is voor mij dan ook vooral: verlangen naar het moment dat Jezus terugkeert. En ik geloof dat dit moment steeds dichterbij komt. Maar we mogen niet passief wachten op die dag – volgelingen van Jezus moeten aan de slag gaan om de verlossende boodschap van het Koninkrijk van God bekend te maken en voor te leven!

Een teken van hoop: International Justice Mission (IJM)

Er zijn organisaties die zich actief inzetten voor gerechtigheid, zoals IJM  (International Justice Mission). Deze organisatie werd in 1997 opgericht door Gary Haugen, een jurist die voor de Amerikaanse overheid en de VN werkte (als onderzoeksrechter naar de volkerenmoord in Ruanda). Tal van juristen die heel veel geld zouden kunnen verdienen met allerlei rechtszaken, zetten hun kennis en tijd nu in om mensen te bevrijden en onrecht te bestrijden. De organisatie heeft nu 300 mensen in dienst. Er wordt geïnfiltreerd op plaatsen waar mensenhandel en gedwongen prostitutie plaatsvinden. Slachtoffers worden bevrijd, misdadigers ontmaskerd en met alle juridische middelen aangepakt zodat zij gestraft en gestopt kunnen worden. Slachtoffers die geen rechtsbijstand kunnen betalen worden bijgestaan totdat hen recht gedaan is. Ik heb er het een en ander over gelezen en gezien en ik vind dit geweldig mooi werk. Dit is dus mijn medicijn tegen cynisme voor deze dag: er zijn mensen die actief werken aan recht en gerechtigheid – vaak uit humanistische en sociale overwegingen – en soms ook geïnspireerd door hun geloof (zoals bij IJM het geval is).

Dat is mooi, toch? En dit vind ik ook meer dan een mooi gebaar: een koffiemaatschappij genaamd Storyville organiseert speciale koffieconcerten om IJM promotioneel en financieel te ondersteunen. En de hele opbrengst van de maand mei wordt door Storyville overgemaakt aan IJM. En dat in een tijd waarin veel bedrijven moeten strijden om gezond te blijven! 

GiveItAllAway

De komende tijd ga ik me wat meer bezighouden met het onderwerp mensenhandel en moderne slavernij. Ik wil graag meewerken om de verhalen bekend te maken en de organistaies te steunen die vechten tegen human trafficking, slavenhandel, gedwongen prostitutie en andere vormen van onrecht. Strijd je mee? Laat van je horen.

2 gedachten over “Medicijn tegen cynisme :-) 01

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s