Sprekend zijn vader

titusIk heb Rembrandt gezien! Nee, niet de man zelf, maar ik stond in het Rijksmuseum met mijn neus op zijn schilderij ‘Titus als monnik’. En weet je wat? Ik kende dat schilderij helemaal niet! Het is werkelijk prachtig. Bijna het hele doek is in de van Rembrandt bekende aardedonkere kleuren geschilderd. Als vanzelf worden je ogen geleid naar het bleke gezicht van zijn zoon Titus die zich voor de gelegenheid in een donkerbruin habijt met monnikskap gekleed heeft.

Vooruit, ik laat jullie allemaal even meegenieten. Nee, niet van het schilderij – dan moet je toch echt zelf naar Amsterdam gaan, ik kan alleen een klein plaatje tonen – maar van de beschrijving:

In 1660 schilderde Rembrandt dit portret van zijn zoon Titus, verkleed als monnik. De monnikspij gaf Rembrandt de gelegenheid zich uit te leven in het schilderen van bruine tinten. Alle nuances van het bruin, de diepe schaduwen en de lichtplekjes gaf hij weer, zodat de dikke wollen stof bijna tastbaar is geworden. Op de achtergrond schilderde Rembrandt losjes een struikgewas en een muurtje. Titus’ smalle gezicht wordt van de achtergrond geïsoleerd door de bruine capuchon. Daardoor is alle aandacht geconcentreerd op zijn neergeslagen ogen en zijn naar binnen gekeerde blik. Titus was geen monnik, maar hij diende hier waarschijnlijk als model voor de uitbeelding van een beroemde monnik uit de geschiedenis: de heilige Franciscus van Assisi.

Interessant, maar ik hoor jullie denken: wat moeten wij daarmee? Ga naar dat museum en vergaap je aan Rembrandt! Nee, hij is er niet, maar eigenlijk toch weer wel. Je ziet zijn meesterhand in elke streek, in iedere toets en in elk detail. Je ziet de liefde voor zijn zoon weerspiegeld in een gezicht dat je haast aan kunt raken. Je hoort zijn hart kloppen in de passie waarmee hij zijn kind vereeuwigd heeft. Je voelt zijn creatieve geest tot in je ziel!

Er is geen ontkennen aan: Rembrandt is te ervaren in het Rijksmuseum.

jezusNiemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen. (Joh. 1:18)

Er is nog nooit uit het niets een meesterlijk schilderij ontstaan. Wie dat gelooft, moet zich laten nakijken. Kijk om je heen: herken je de hand van de Meester in de schoonheid van zijn schepping?

Lees het liefdevolle portret van de Zoon, het levende Woord. Hoor je daar het kloppende hart van zijn Vader? Voel je zijn Geest vol sprankelend leven en inspiratie? Hij is er. Echt!

Wat een mens over God kan weten is hun bekend omdat God het aan hen kenbaar heeft gemaakt. Zijn onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand waarneembaar. Er is niets waardoor zij te verontschuldigen zijn, want hoewel ze God kennen, hebben ze Hem niet de eer en dank gebracht die Hem toekomen. (Romeinen 1:19-21a)

Geschreven voor Preek van de Week van De Meerkerk – oktober 2007

7 gedachten over “Sprekend zijn vader

  1. Reken maar! 😉 Maar ik schilder vooral met woorden…

   Deze overdenking kwam bij me in herinnering door al het geschrijf, gepraat & getwijfel over God. Daarbij kwam het punt naar voren: kun je God kennen? Sommige blog- en twittervrienden leken te beweren dat dit niet kan. En natuurlijk, we kunnen God niet volledig kennen – maar Hij heeft zich wel aan ons bekend gemaakt door zijn Zoon.

   Ik wil het portret van de Zoon daarom met deze blogpost nadrukkelijk in de schijnwerper zetten. Het zegt ons alles over de Vader.

   En ja, God is kenbaar:
   – door zijn openbaring in de schepping (Rom 1 – zie citaat)
   – door zijn Zoon (In hem schittert Gods luister, hij is zijn evenbeeld… Heb. 1:3)
   – door zijn Woord en Geest (het Woord blijft een dode letter als de passie en inspiratie van de Geest daar geen leven in blaast: “Want de letter doodt, maar de Geest maakt levend.” 2 Kor. 3:6. De bijbeltekst moet ons bij Jezus, het Levende Woord, brengen en via Hem komen we bij God de Vader uit).

   Ik vertel natuurlijk niets nieuws, maar ik vertel het misschien op een andere manier en het moet vandaag opnieuw gehoord worden.

   Groeten terug Niels, en bedankt voor je comment.

 1. Erg mooi stuk. Als een schilderij al op zo’n bijzondere manier tot stand komt, en de eigenschappen van de schilder naar voren komen, hoe groot is onze God dan!:-)
  Daarnaast vind ik het een mooie vergelijking: een schilderij onstaat niet uit zichzelf, een mens dus ook niet!!!
  Het betekent dan inderdaad ook dat we Zijn eigenschappen terug kunnen zien in de dingen die Hij gemaakt heeft.

  Groeten Arie

  1. Mooi. Maar wie is Folmering? En heeft hij/zij het schilderij nageschilderd, opnieuw geïnterpreteerd? Of gaat het om een papieren nadruk?

   1. Hoi Paul,

    En weet je al meer over Folmering? Hij/zij heeft het nageschilderd olieverf op paneel gesigneerd met folmering rembrandt

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s