Waaromvragen

april 9 027Word wakker, Heer, waarom slaapt u? Ontwaak! Verstoot ons niet voor eeuwig. Waarom verbergt u uw gelaat, waarom vergeet u onze ellende, onze nood? Onze ziel ligt neergebogen in het stof, ons lichaam vastgekleefd aan de aarde. Sta op, kom ons te hulp, verlos ons, omwille van uw trouw. (Psalm 44:24-27)

Boven deze 44e psalm staat dat het een kunstig lied is van de Korachieten. Het gaat om een zgn. maskil – een kunstzinnig gevormd gedicht waarin wijsheid wordt doorgegeven.

Als je deze psalm leest, wordt duidelijk dat de schrijver zich in benauwde omstandigheden bevindt. De vijanden van Gods volk hebben toegeslagen en het lijkt erop dat God niets aan hun ellende doet. Het is alsof Hij slaapt.

Het idee van een slapende God doet mij denken aan een gebeurtenis waarover we in de evangeliën lezen: de storm op het meer. Ook daar zijn de omstandigheden levensbedreigend, maar Jezus ligt midden in de storm te slapen. De leerlingen roepen het uit in hun nood: “Heer, red ons toch, we vergaan!” Maar hier is het Jezus die een waaromvraag stelt: “Waarom hebben jullie zo weinig moed, kleingelovigen?” (Matteus 8:23-26)

Zou er een verborgen wijsheid in deze geschiedenis te vinden zijn? En zou Psalm 44 op dezelfde wijze een geloofsles willen doorgeven? Ik denk het wel…

De angst en zorg van Jezus’ leerlingen is later in hun leven in alle hevigheid teruggekeerd wanneer hun Heer gekruisigd en begraven is. Dit lijkt het einde van het verhaal: Jezus rust in vrede. Maar buiten, in de hoofden en harten van zijn treurende vrienden, gaat de storm wild tekeer. De vijanden hebben gewonnen, de strijd lijkt beslecht.

Waar God in Psalm 44 lijkt te zwijgen, stelt Jezus in Matteus 8 luid en duidelijk zijn waaromvragen: “Waarom hebben jullie zo weinig moed, kleingelovigen?” Op eenzelfde bestraffende toon spreekt Hij zijn leerlingen toe nadat Hij uit de dood was opgestaan en in hun midden verscheen: “Waarom zijn jullie zo ontzet en waarom zijn jullie ten prooi aan twijfel?” (Lucas 24:38)

Denk je dat God slaapt en loop je vertwijfeld rond met waaromvragen? Heb je die waaromvragen al aan God gesteld? En: heb je ook de waaromvragen van Jezus gehoord?

Vader, we begrijpen soms niet dat U zo afwezig en stil lijkt. Toch vatten we moed en blijven wij in onze nood op U vertrouwen.

Overdenking geschreven voor boekje Psalmen 2 Go (verschijnt komend voorjaar) en Preek door de week van de Meerkerk.

101_0472

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s