Verloren en teruggevonden

Zijn vader zag hem in de verte al aankomen. Hij kreeg medelijden en rende op zijn zoon af, viel hem om de hals en kuste hem. (Lucas 15:20)

Denk nou niet dat over het onderwerp ‘vergeving’ alles al gezegd is, want je raakt er nooit over uitgepraat! En als het goede nieuws van genade werkelijk tot je hart doordringt, komt er een diepe blijdschap in je ziel die je levenslang bij zal blijven. Echt waar!

Jezus vertelt in Lucas 15 over een verloren schaap, een verloren muntje en een verloren zoon.
Hij spreekt tegen farizeeën en schriftgeleerden – vrome types die lopen te mopperen omdat Jezus zogenaamd met de ‘verkeerde’ mensen omgaat. Dat is belangrijke achtergrondinformatie. Jezus vertelt deze gelijkenissen dus aan streng religieuze mensen die menen dat zij bij God een streepje voor hebben.

Een schaap is een dom dier. We weten niet of het verloren schaapje uit het verhaal van Jezus stiekem weggelopen was. Het is veel waarschijnlijker dat het per ongeluk verdwaald was. Hoe dan ook, de herder gaat er op uit om het arme dier te vinden en in veiligheid te brengen.

Dan het muntje. Voor zover ik weet hebben muntjes geen eigen wil. Als je een muntje verliest, is het je eigen verantwoording het weer terug te vinden. Dat doet die vrouw die het muntje kwijtraakte. Ze haalt haar hele huis overhoop en blijft zoeken tot ze haar muntje terugheeft.

De verloren zoon mogen we wel kwalijk nemen dat hij zoekraakt. Hij is niet per ongeluk achter een doornstruik blijven hangen, hij is niet tussen de planken van de vloer gevallen, maar hij heeft bewust zijn erfdeel opgeëist en het vaderhuis verlaten. Genoeg redenen om hem de huid vol te schelden als hij berooid terugkeert! (Denken de mensen die het goed met zichzelf getroffen hebben…)

Maar nee – de vader staat zijn zoon op te wachten en rent hem tegemoet. Let op: de zoon heeft op dat moment nog geen woord van spijt uitgesproken, hij is alleen teruggekeerd.

Drie coupletten – hetzelfde refrein: God is blij als een verloren mens terugkeert. De schuldvraag staat niet centraal, het draait allemaal om vergeving en blijdschap over genade!

“De Mensenzoon is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.” (Lucas 19:10)

Geschreven voor Preek door de Week van De Meerkerk

4 gedachten over “Verloren en teruggevonden

 1. Dag Paul,

  Dank om het voor ons nog eens mooi op een rijtje te zetten. Je zal zeker met mij akkoord gaan dat God de Vader niet op onze “woorden” aan het wachten is, maar wel op onze daad van terugkeer.

  Ook is het misschien eerder een mooie wens dan een zekerheid dat het gevoel van aanvaarding door de Vader altijd voelbaar zal zijn in de ziel.

  Hopelijk zullen er ook mensen gered zijn die er helemaal niet meer op gerekend hadden.

 2. “God zoekt de mens” … een onwijs uitdagend boek van A.J. Heschel (Joodse filosofie)….Onbegrijpelijk hoe de Almachtige de mens zoekt, vindt en Zichzelf (mede)deelt en laat vinden… Genade!!

  Overigens doe je Karel Gomes eer, met deze foto. De gereserveerdheid van de vader is nu even niet te zien ,maar dat spreekt ook meer van de mens die God zoekt…

  Groet!
  Rob

  (PS. ik heb op mijn blog ook even wat met schapen en een herder ;>)

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s