Vele handen…

De boeken Ezra en Nehemia vormen oorspronkelijk samen één boek. Beide boeken gaan over de herbouwperiode die volgde op de terugkeer van joodse gevangenen uit de Babylonische ballingschap (ca. 500 jaar v.Chr.) Bij Ezra gaat het om de herbouw van de tempel, terwijl Nehemia – die als schenker werkte aan het hof van Artaxerxes – toestemming kreeg om de muren en poorten van Jeruzalem te herstellen.

Ik raad je aan om beide boeken te lezen. Dan kom je ook gedeelten tegen waar je waarschijnlijk nog nooit een preek over gehoord hebt. Neem nu het volgende citaat – slechts een gedeelte uit een veel langere opsomming met namen die wij maar moeilijk kunnen uitspreken. Wat hebben wij aan dergelijke informatie?

Weer verder werd Jeruzalem tot aan de Brede Muur herbouwd door de goudsmid Uzziël, de zoon van Charhaja, en door Chananja, een zalfbereider. Refaja, de zoon van Chur en het hoofd van de ene helft van het district Jeruzalem, werkte daar weer naast. Jedaja, de zoon van Charumaf, herstelde het gedeelte tegenover zijn huis, en Chattus, de zoon van Chasabneja, werkte naast hem. Een volgend gedeelte, met de Bakoventoren, werd hersteld door Malkia, de zoon van Charim, en door Chassub, de zoon van Pachat-Moab. Sallum, de zoon van Halloches en het hoofd van de andere helft van het district Jeruzalem, werkte naast hen, samen met zijn dochters. Chanun en de inwoners van Zanoach herstelden de Dalpoort: ze bouwden hem op, plaatsten de deuren, compleet met sluitbalken en grendels, en repareerden de muur over een lengte van duizend el, tot aan de Mestpoort. (Nehemia 3:8-13)

Deze namen zeggen ons vandaag niets meer, maar het feit dat Nehemia opsomt wie er allemaal hebben meegewerkt aan dit enorme herstelproject is veelzeggend. Waren het professionele bouwvakkers? Nee, het waren ondermeer goudsmeden en zalfbereiders. Nehemia bouwde zelf ook mee – hij was een topfunctionaris die als schenker werkte aan het hof. Nou niet bepaald een baan waar je de blaren van in je handen krijgt… Sallum werkte blijkbaar samen met zijn dochters – dat is ook vermeldenswaardig! In 52 dagen (!) werden de muren en poorten van Jeruzalem hersteld. (Neh. 6:15)

Nehemia en zijn medebouwers moesten werken met het zwaard op de heup. Ze kregen te maken met tegenwerking en vijandschap. De tegenstand was heel subtiel – bedreigingen, intimidaties, formele oppositie… Maar de bouwers voltooiden het werk desondanks in recordtijd. Wat leert ons dat?

Geschreven voor Preek door de Week van de Meerkerk

5 gedachten over “Vele handen…

 1. Ik heb hier wel eens een preek over gehoord!
  Als deel van een serie over heel Nehemia.

  Vraag me nu niet naar de inhoud van die preek;)

  Er staat me iets bij als dat er in elk geval is gezegd: mooi dat ieder een steentje bijdraagt.

  1. Ik sprak er zelf afgelopen zondag over. Ben nog bezig om alle indrukken en inzichten te verwerken. Bijvoorbeeld dat Ezra en Nehemia eigenlijk samen één boek vormen. Wederopbouw tempel (Ezra) en herstel stadsmuren en -poorten van Jeruzalem (Nehemia). Dan gaan mijn hersens gelijk malen… Nehemia is een beeld van Christus die zijn heerlijkheid verlaten heeft om zijn volk bij te staan / te redden (Nehemia betekent: getroost door JHWH). Ezra is een schriftgeleerde die ijvert voor de tempelherbouw. (Ezra betekent: steun en hulp). Zien we hier een voorvertoning / heenwijzing naar Christus als perfecte Priester en volmaakte Vorst? Ik geloof het vast. En daar denk ik nu verder over na!

   1. Je Twitters over deze Christologie vond ik erg goed Paul. Jos Strengholt heeft er onlangs ook een paar blogjes aan besteed op Redelijk Christelijk en van de zomer twee preken over de bergrede. Christus is Gods holy centerfold. O, wat klinkt die fout, maar goed bedoeld hoor Heer 🙂

 2. Ik vind het bij Nehemia ook heel mooi om aandacht te besteden aan zijn gebeden; zowel dagen vasten en bidden ( Neh. 1:4 ) als een schietgebedje ( Neh. 2:4a), om maar iets te noemen.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s