Ulrich Parzany: “Als mensen bespeuren dat het geloof levend en geloofwaardig is, zitten de kerken vol.”

Volgende week donderdag en vrijdag is Ulrich Parzany in ons land. Parzany is Duits theoloog en in zijn thuisland is hij bekend als tv-persoonlijkheid, schrijver en spreker. Bij Ark Media hebben wij zijn boek Er is één God uitgegeven. Donderdag is Parzany de spreker op een bijeenkomst in Wierden (georganiseerd door Johan ten Brinke, bekend van het maandblad Reveil) en volgende maand worden een aantal bijeenkomsten rond toespraken van Parzany georganiseerd tijdens ProChrist 2010. Vrijdagochtend is Parzany in Amersfoort voor de (pers)presentatie van zijn boek.

Ik zal hierna nog meer schrijven over het boek van Parzany, hier zet ik (met toestemming!) een PDF van een interview met Parzany uit maandblad Reveil voor een eerste kennismaking. Volgende week vrijdag 19 februari hebben we een boekpresentatie bij de EH in Amersfoort. Neem contact met me op als je daar graag bij wilt zijn (bijvoorbeeld om te schrijven/bloggen over Parzany en zijn boek).

Toen de maatschappelijke druk om kerkelijk te zijn wegviel, werd duidelijk dat voor velen het geloof slechts een façade was. In de staatskerk is men vergeten te evangeliseren. Mensen blijven toch wel kerklid, want het kost bijna niets. Maar waar groeien de kerken? In christengemeenten waar wel geëvangeliseerd wordt. Overal ter wereld gebeurt dat en worden de kerken groter, behalve in West Europa. Als mensen bespeuren dat het geloof levend en geloofwaardig is, zitten de kerken vol. Kijk maar naar de Gedächtniskirche in Berlijn, zelfs die puilt dan uit.” En Parzany kan het weten, want hij preekt er eens per maand.

8 gedachten over “Ulrich Parzany: “Als mensen bespeuren dat het geloof levend en geloofwaardig is, zitten de kerken vol.”

 1. En wie zegt dat het een het ander uitsluit? Ulrich Parzany beweert dat in ieder geval niet. Als je de kerk ‘opgegeven’ hebt, dan heeft het niet veel zin om er nog energie in te steken. Maar als je nog gelooft in de kracht van dergelijke geloofsgemeenschappen (en dat doe ik) dan vind je in Parzany een enthousiaste medestander die daadwerkelijk veel mensen met het evangelie bereikt.

  1. De kerk is vol, halfvol en leeg. Soms is de kerk (als gebouw) zelfs weg. De wereld moet vol worden van Jezus – en wij moeten Hem daar vertegenwoordigen. Het is wel fijn als je dan plaatsen van samenkomst hebt waar je met grotere groepen bijeen kunt komen. Hopelijk krijg je gelijk en zitten de kerken ooit weer vol – nu is daar meestal geen sprake van.

 2. “Als mensen bespeuren dat het geloof levend en geloofwaardig is, zitten de kerken vol.”

  Over welke kerken gaat dit? Als ik iemand tref die, net als ik, heeft ontdekt dat God LEVEN is (en dus geloof levend en geloofwaardig is) neem ik deze persoon zeker niet mee naar ‘een kerk’. Probeer maar eens LEVEN te vinden in een gemiddelde PKN, Vrijgemaakte of Chr./Ned. geref. kerk, als je er een vindt is t een uitzondering. De vreugde en het LEVEN zoals dat was in de ‘kerk’ was in de Handelingen tijd is daar even ver te zoeken als een ijsbeer in de sahara.

  De gemeentes waar LEVEN is pik je er zo uit, die groeien en bloeien en werken als een magneet! Daar neem je graag nieuwe mensen mee naar toe om hen te laten zien waar echt LEVEN te vinden is.

  Op zoek naar gemeentes die LEVEN? Hier zijn er een paar: Pijler in Lelystad, Betel in Drachten, Levende Steen in Hoogvliet en DoorBrekers in Barneveld.

  1. Hoi Bart! Heb je het interview met Ulrich Parzany gelezen? (De PDF waar ik naar link in deze blogpost). Ik heb alleen een quote gepakt. Als die doodsaaie, leeggepreekte kerken weer de kern van de boodschap doorgeven en zich uitstrekken naar de mensen, dan worden zij weer vitale gemeenschappen. Parzany geeft niemand de tip om naar een willekeurige kerk te gaan. Hij wil de kerk weer wervend maken door de kracht van het levende Woord. Welkom donderdagochtend 10:00 bij de EH in Amersfoort voor een persoonlijke ontmoeting met Parzany. Geldt ook voor andere bloglezers en commenters hier (Jeroen, Daniel en wie mogelijk nog volgt).

 3. @ Bart: zo lust ik er nog wel een paar. Heeft nogal niet met je verleden, karakter, stijl en smaak te maken. Ikzelf bijvoorbeeld kan zeker heel wat voorbeelden geven van PKN, CGK, NGK en GKV-gemeenten die bruisen en leven. De kerken die jij noemt, vind ik prima, maar ik zou me er niet thuis voelen. Ze trekken mensen aan, jawel, maar met name christenen die uit andere kerken overkomen.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s