Heel het Lichaam in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse blogger Cori Wielenga is van Nederlandse afkomst. Ze leeft in een land dat jarenlang verscheurd is door de verschrikkingen van de  apartheidpolitiek. Kan het Lichaam van Jezus Christus (de gemeenschap van zijn volgelingen op aarde) een belangrijke rol spelen bij het proces van herstel en verzoening? Cori denkt van wel. Lees haar bijdrage die zij als gastblogger op mijn verzoek schreef voor het 40-dagenproject Heel het Lichaam.

Paul vroeg me om iets te schrijven over de kerk in Zuid-Afrika. Een dag nadat ik dit verzoek per e-mail ontving, organiseerde ik een discussie met zwarte voorgangers uit Zuid-Afrika over verzoening. Daar waren ook een aantal voorgangers bij aanwezig uit andere Afrikaanse landen. Ik had mijn vriend Andries gevraagd om iets te vertellen over taal en verzoening. Andries gebruikt het aanleren van een taal als een methode tot verzoening en dat heeft veel betekenis in een land waar men elf officiële talen spreekt!

Het meest gesegregeerde uur

Toen Andries en ik in gesprek waren met de voorgangers, kwam naar boven dat er veel diepe pijn en frustratie onder hen leefde omdat verzoening nog zo weinig zichtbaar geworden is in de kerk van Zuid-Afrika, terwijl het racisme nog steeds een stevige voet aan de grond heeft binnen de kerk. Andries citeerde een uitspraak die Dr. Martin Luther King Jr. gedaan heeft in de Amerikaanse context: “Als wij om 11:00 uur op zondagmorgen samen gaan staan om te zingen en er voor Christus geen onderscheid bestaat tussen oost en west, beleven wij het meest gesegregeerde uur dat ons land kent.”

Toch hebben veel kerken en voorgangers hun uiterste best gedaan om de status quo te doorbreken. Ik denk aan mijn eigen Afrikaanse baptistenkerk. Toen ik vijf jaar geleden lid van deze kerk werd, was het een compleet blanke Afrikaanse geloofsgemeenschap. Vandaag de dag hebben we vlak na de Afrikaanstalige dienst een Engelstalige samenkomst en tussen deze diensten door drinken we samen koffie. De Engelstalige dienst heeft mensen van allerlei rassen en nationaliteiten in ons midden gebracht. Tijdens het laatste weekendkamp van onze kerk vormden wij een gezellige mix van alle Zuid-Afrikanen. We deelden ons eten, aanbaden God tezamen en deden samen aan sport- en spelactiviteiten.

Een plek waar je omarmd wordt en welkom bent

Verzoening is een lang en traag proces. Hoewel de kerk nog altijd veel te doen heeft, is zij ook een van de centrale punten waar Zuid-Afrikanen uitgedaagd worden om zich naar elkaar uit te strekken – buiten de eigen comfort zone te treden – en contacten aan te halen met mensen van diverse rassen en culturen. Er blijven uitdagingen op het gebied van taal en cultuur en diversiteit in stijlen. Bovendien is er ook sprake van verschil in sociale klasse en inkomen en verschil tussen mensen uit steden, dorpen en plattelandsgebieden. Andries heeft een visie voor een kerk in zwarte wijken waar mensen van uiteenlopende taalgroepen, rassen en inkomensniveaus samen God aanbidden. Maar op dit moment is de kans gering dat blanke mensen in zo’n township naar de kerk gaan. Dit zijn de dingen waar wij in Zuid-Afrika voor moeten bidden – misschien wel samen met mensen overal ter wereld, waar kerken zo vaak plaatsen van uitsluiting zijn en geen plekken waar je omarmd wordt en welkom bent.

Jezus, breng eenheid en verzoening binnen de kerk van Zuid-Afrika en binnen de wereldwijde kerk. Laat uw volgelingen elkaar ontmoeten zodat er een gemeenschapsgevoel komt dat de onderlinge verschillen overstijgt. Laat plaatsen van aanbidding ook plaatsen zijn van inclusiviteit en omarming. Amen

Lees ook de gastbijdragen van Rebecca uit Kenia en Mauricio uit Colombia!

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s