Beelden uit Berlijn: wat rest er van de Muur?

Vanaf vandaag zal ik op Vrijspraak een serie blogs plaatsen met diavoorstellingen. Het gaat om beelden uit Berlijn, zoals de titel van deze blogpost al meldt. We beginnen maar eens met wat beelden van de muur die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 mensen gescheiden heeft gehouden. Dit was mijn eerste bezoek aan Berlijn, dus ik kan niet uit eigen waarneming zeggen hoe het tijdens de koude oorlog in dit deel van de wereld was. Ik ben destijds wel vlak bij de Fins-Russisische grens geweest en maakte daar iets van de beklemmende spanning mee. Heerlijk om dan nu te zien hoe mensen in Berlijn, de ongedeelde hoofdstad van het herenigde Duitsland, samen genieten van een zonnig weekend in hun stad.

Heb jij bijzondere herinneringen aan de koude oorlog, de Berlijnse muur en het voormalige Oostblok? Laat het me weten via de comments!

Op de foto linksboven: een restant van de muur, van de zijkant af gezien. Het is duidelijk wat de delen van de muur al die jaren bijeen heeft gehouden. Of is die smerige kauwgomverzameling van recentere datum?

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ik was met Lydia in Berlijn van afgelopen vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag. We hebben een geweldig leuk en interessant weekend gehad en we hebben heel veel gezien. Meer foto’s volgen. De foto’s die ik zelf het mooist vind zet ik de komende tijd ook op mijn fotoblog: Capturing My World.

4 gedachten over “Beelden uit Berlijn: wat rest er van de Muur?

 1. hoi Paul, op hyves schreef ik bij de herdenking van de val van de Berlijnse Muur in november onderstaande weblog http://derkvii.hyves.nl/blog/28570283/Haal_de_Muur_neer/QIf_/

  Haal de Muur neer!
  9 nov, 22:50
  Twintig jaar geleden, ik weet het nog goed. Maandenlange protesten uitgaand van kerken in Leipzig en Dresden. Oostduitsers, op vakantie in het broederland Hongarije, keerden niet terug maar konden doorreizen naar Oostenrijk en vandaar naar de Bondsrepubliek Duitsland. Kennelijk ervoeren zij hun vaderland niet helemaal als een arbeidersparadijs zonder werkloosheid; een socialistische heilstaat.
  Eerdere opstanden in Berlijn (1953), Boedapest (1956), Praag (de Praagse Lente in 1968) en van Solidarnosc in Gdansk (1981) waren in bloed gesmoord. Hoe zou het nu gaan? Gorbatsjov had in het kader van glasnost en perestrojka gezegd dat de Sovjet-Unie niet weer zou ingrijpen, dat het de keus van de landen van het Warschaupact zou respecteren.

  Zelf herinner ik me nog heel goed hoe moeilijk het was de Duits-Duitse grens te passeren in 1980. De nachttrein van Keulen naar Dresden werd door 100 man/vrouw bestormd om alle bagage te doorzoeken en de reizigers te visiteren. We moesten een Oostduits visum kopen à 10 Oostmarken die we voor 10 Westmarken moesten aanschaffen. Op onze terugreis uit de Sovjet-Unie konden we diezelfde Oostmarken niet meer gebruiken, gewoon in Westmarken betalen! De Pools-Oekraïense grens was trouwens nog veel strenger. Waren ze bang voor indringers?

  20 jaar geleden zag ik op TV hoe de Muur neergehaald werd. Er brak een geweldige euforie uit in heel Europa. Berlijn werd één, Duitsland werd één, Europa werd één. Wat 9 november 1989 nog onmogelijk leek, gebeurde in korte tijd in Tsjecho-Slowakije, Bulgarije en Hongarije, maar ook zelfs in het dictatoriale Roemenië en het in zichzelf gekeerde Albanië. Weg met de Mutual Assured Destroying (MAD, wederzijds verzekerde vernietiging). Einde aan de Koude Oorlog.

  De Muur is niet neergehaald door geweld, niet door kernbommen, niet door tanks. Lech Walesa zei het vanavond nog: “De muur is neergehaald door geloof.” Wat bijna niet bekend is, maar 7 jaar lang hadden christenen over de hele wereld gebeden voor de ineenstorting van het communisme. Het leek onwaarschijnlijk, maar gebeurde toch nog onverwacht.

  Heeft het ons werkelijk vrijheid gebracht? Of alleen de vrijheid van de vrije marktwerking? Vrijheid van de sterken ten koste van de zwakkeren? Vrijheid voor McDonald om zich in alle Oosteuropese steden te vestigen, om daar met een Mercedes te rijden in plaats van Trabant of Skoda? Om seksshops, gokhallen en casino’s op te richten?

  De Berlijnse Muur is gevallen. Tegelijk bouwen we nieuwe muren: muren tegen vreemdelingen, muren tegen “de linkse kerk”, muren tegen PVV’ers.
  We bouwen muren om ons hart, sluiten ons af voor diegenen die anders denken dan wij of we nu liberaal, christen, socialist, ietsist, moslim of nietsist zijn.

  Haal jij, haal ik die muur neer?

  1. Bedankt voor je bijdrage, Derk! Wordt zeer gewaardeerd en je schrijft ware woorden!

   Ik schreef 20 jaar na de val van de muur op 9 november 2009 ook een blogpost – nu je het zegt…
   Kijk hier en – iets later – hier

 2. Hebben ze inmiddels de tweede renovatie van de muur al uitgevoerd? Laatste keer dat ik bij de Eastside Gallery was, zag ik vooral graffiti, erg jammer!

  Verder heb ik geen bewuste herinneringen aan de Berlijnse muur uit de tijd dat ze nog daadwerkelijk voor verdeling stond: daar ben ik te jong voor, als baby in 1986.

  1. Weet ik niet. Maar het viel me op dat de graffiti meestal van recente datum leek te zijn. Ze moeten hun best doen om nog een echt stukje ‘ongeschonden’ muur te bewaren, daar is het misschien zelfs al te laat voor. Ik kan me ook voorstellen dat men niet herinnerd wil worden aan dit gehate object, maar uit cultuurhistorisch oogpunt zou men daar toch anders mee om moeten gaan, denk ik.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s