De wraak van de paus?

Ik had boven deze blogpost ‘Fersehturm’ kunnen zetten, maar deze titel lijkt me prikkelender. Was ist los? Es handelt sich um Folgendes. De 365 meter hoge televisietoren in Berlijn – na die van Moskou de hoogste toren van Europa – was ooit een trots statussymbool van de DDR. Nu is er bij een bepaalde lichtinval een kruisvormige reflectie te zien op de grote metalen bol van de toren. In het atheïstische land zou dit – zo wil het verhaal – gezien zijn als ‘die Rache des Papstes’ – de wraak van de paus. De communisten zagen het oplichtende kruis liever als ‘das Plus des Socialismus’, maar dat vind ik maar een zwak verweer.

Ik houd het er op dat God in de hemel lacht. Dat schijnt hij wel vaker te doen als het gaat om hemelbestormende bouwwerken. Kijk of je het kruis in de slide show kunt waarnemen, maar je kunt ook even hier kijken.

Vanaf de Berliner Dom gezien krijg je een bijzonder perspectief op de televisietoren. Op een van de foto’s zie je hoe Mozes de wet omhoog houdt en het zou mij niet verbazen als de schittering van dit beeld de werkelijke oorzaak is van de kruisreflectie. Maar dit moet verder geheim blijven, dus houd het voor jezelf. Ook op andere plaatsen heb ik de hoogte van de trotse toren wat gerelativeerd door een eigenwijs camerastandpunt.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

5 gedachten over “De wraak van de paus?

  1. Je moet een hoop fantasie hebben om er een kruis in te zien. Het is dat ik dat heb. Waarschijnlijk heeft ook nog meegeholpen dat ik christen ben. Dus, ja, ik zag het kruis. Maar ik kan me voorstellen dat Benno Baksteen, voormalig voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, er drie gepasseerde vliegtuigen in ziet. Tja, het referentiekader kan veel bepalen…

  2. Beste Henk, Paul, Marie-Christine ea,

    God spreekt! Dat doet hij de ene keer heel direct; de andere keer dmv wonderen, gebeurtenissen ea. Hij heeft bijvoorbeeld bij de torenbouw van Babel, toen de mensen het grootste/hoogste/belangrijkste wilde zijn, de spraakverwarring gegeven. Ik zou daarom maar uitkijken met wat u zegt! God straft ook de mens, als deze niet wil geloven! Maar… er is hoop! Voor iedereen! ‘…Bekeert u, bekeert u, want waarom zoudt gij sterven…’

    Hendrik

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s