Berliner Dom

Is de Berliner Dom mooi? Hangt van je smaak af. Imposant, dat is ie in ieder geval wel. En voor een belangrijk deel van recente datum, want er is ongelofelijk veel herstelwerk aan dit enorme gebouw uitgevoerd. De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche elders in Berlijn vertoont blijvend de sporen van oorlogsgeweld en vernietiging, maar de Dom is volledig in oude glorie hersteld. Kijk even mee en lees mee bij Wikipedia (want waarom zou ik dat allemaal gaan overtypen?)

Wat me opviel in deze domkerk vol pracht en praal: de beelden van de hervormers Luther en Calvijn (zie slide show). Erg sober / calvinistisch komt de kerk op mij niet over… Het is een Lutherse kerk en hier kun je zien hoe het gebouw er voor de restauratie uitzag (nog in de DDR tijd). Het beeld dat het kruis omhoog houdt, de Christusfiguur die machtig over de stad uitkijkt en dan die bijbelcitaten aan de voorzijde: ‘Und siehe, ich bin mit Euch alle Tage bis an der Welt Ende’ en: ‘Unser Glaube ist der Sieg, der die Welt überwunden hat’… Als dat reflecterende kruis op de televisietoren (zie vorige post) al een doorn in het oog geweest is van sommige inwoners, wat zouden de communistische machthebbers destijds dan van deze beelden en teksten gevonden hebben? Das ist nur meine Frage…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Een gedachte over “Berliner Dom

  1. Prachtige kerk. Een mens zou er spontaan Katholiek van worden, want dat dit Luthers is, dat moet je echt verteld worden. Zeker als je van huis uit ‘gewoon’ synodaal bent.
    Wat een verschil zeg, met die evangelische aula’s en armoedige gymzaaltjes van ‘ons’ evangelischen.
    Ik ben ooit te gast geweest bij de gemeente van de Domkerk te Magdeburg, toen de DDR nog in leven was. Ook op Wikipedia 🙂 Daar staat een modern oorlogsbeeld. Titel iets van ‘dood, ziekte & verval’. Zou het kunnen opzoeken. Ik associeerde het met de drieslag van de ervaring van de jonge Boeddha, toen hij nog prins was. Daar maakte ik toen studie van. De grootsheid en de pracht van gebouwen, kan zondermeer vroom godsdienstig zijn, maar de pijn van het echte leven ligt altijd weer arglistig op de loer. Mooi, dat beeld van de hoop. Zonder hoop, geen leven.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s