Zo slim en zo stom, zo stom en zo leuk

Gisteren stond er een column van René Diekstra in het Haarlems Dagblad. Hij verbaasde zich over enkele hoogbegaafde types die hun talenten vooral inzetten om hun medemensen op deskundige wijze van hun geld af te helpen. De titel boven de column:  ‘Zo slim en zo stom’.

Immoreel

Diekstra sprak onlangs met een voormalig president van Harvard, naar verluidt de meest prestigieuze universiteit ter wereld, en deze man schaamde zich diep voor de ‘prestaties’ van sommige Harvard alumni. Het ging daarbij met name om Lloyd Blankfein, topman van de in opspraak geraakte zakenbank Goldman Sachs. Deze man heeft met zijn slimme vrienden kapitalen verdiend door de verkoop van waardeloze hypotheekbeleggingen. Na de verkoop speculeerden zij op waardedaling van deze beleggingen, zodat zij geld konden verdienen door het verlies van hun klanten. Deze ‘slimme’ manier van werken heeft dus belangrijk bijgedragen aan de economische malaise waar wij nu wereldwijd in verkeren. Op de vraag of hij zijn handelen niet immoreel vond, antwoordde Blankfein dat hij en zijn medewerkers ‘niets gedaan hadden dat tegen de wet was’.

Aan niemand verantwoording schuldig

René Diekstra vraagt zich in zijn column af hoe het toch kan dat mensen die zo slim zijn, toch zo stom (ik zou liever zeggen: sluw en gewetenloos) kunnen handelen. Daarbij haalt hij een psycholoog (Robert Steinberg) aan die vier eigenschappen / neigingen bij dergelijke mensen onderscheidt. Hoogopgeleide zakkenvullers zijn volgens Steinberg egocentrisch, wanen zich almachtig, alwetend en onkwetsbaar. Deze combinatie doet vermoeden dat dergelijke types in eigen ogen een welhaast goddelijke status hebben bereikt en ver boven de wetten van normale stervelingen verheven zijn. Ze zijn aan niemand verantwoording schuldig en trekken zich niets aan van het oordeel van anderen. Zelfs niet als het om een onderzoekscommissie van de Amerikaanse senaat gaat.

Wrestle Camp, Wrestle Camp!

Maar nu even serieus… 🙂 Onlangs zag ik SpongeBob en zijn vriend Patrick op televisie een worstelwedstrijd winnen, uiteraard geheel tegen de verhoudingen in. Dankzij deze overwinning kwamen de helden in aanmerking voor 1 miljoen dollar. Hoe haalden zij die prijs binnen? Met behulp van Patrick’s ijzeren kont, natuurlijk. Na een vreselijk pak slaag lukt het de vrienden hun monsterlijke tegenstanders te verslaan. Tot groot plezier van Mr Krabs, die hen uit pure hebzucht voor de worstelwedstrijd had ingeschreven, maar zelf veilig buiten schot bleef. Met blijdschap ziet hij hoe een enorme berg dollarbiljetten over de gelukkige winnaars wordt uitgestrooid. Natuurlijk rekent Mr Krabs er op dat hij een winstaandeel krijgt… Maar voordat SpongeBob en Patrick hun prijs accepteren, krijgen zij van de organisatie een aantrekkelijk tegenbod: twee weken worstelkamp. SpongeBob en Patrick bedenken zich geen moment, laten de enorme dollarberg achter en verdwijnen blij uit beeld: ‘Wrestle Camp! Wrestle Camp!’

Zo stom en zo leuk

De slimme Mr. Krabs kon het niet verdragen dat de geldprijs werd afgewezen door de twee onnozele helden die liever op worstelvakantie gingen. Maar ik vond het eigenlijk wel mooi om al die biljetten te zien verdwijnen terwijl die stomme, leuke SpongeBob en Patrick juichend vertrokken. Wat heb je aan een berg papier als je ook gewoon plezier kunt hebben?
Waarschijnlijk ben ik niet in de wieg gelegd voor de bankwereld. Ik houd er niet van als iemand je een product verkoopt in de hoop dat je daar verlies mee gaat lijden. SpongeBob en Patrick staan bij mij in hoger aanzien dan Mr. Blankfein en Mr. Krabs. En het zou mij niets verbazen als Mr Krabs ook ooit aan Harvard gestudeerd heeft.

The cynic knows the price of everything and the value of nothing. –  Oscar Wilde

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s