Eén Spaarnestad, twee Bavo’s

In mijn vorige blogpost over Haarlem schreef ik iets over de Grote- of Sint Bavokerk in het hart van de Spaarnestad. Nu laat ik iets zien van de andere Haarlemse Bavo: de kathedrale basiliek Sint Bavo, zetel van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Tot voor kort was ik als geboren Haarlemmer nog nooit in deze kerk geweest. Eerlijk gezegd heb ik nog altijd een grote voorkeur voor ‘de Baaf’ op de Grote Markt – er zijn bijna geen kerken te verzinnen die qua schoonheid in de buurt komen van dit prachtige gebouw. Toen de katholieke kerk in Haarlem een nieuw imposant bouwwerk wilde neerzetten, moest zij het – bewust of onbewust – opnemen tegen een winnaar die niet te verslaan is. Maar je kunt wel zien dat er geprobeerd is om de Grote Kerk naar de kroon te steken: de basiliek aan de Leidsevaart is een wat pompeuse verzameling torens en torentjes geworden die ook prima in Disneyland zou kunnen staan.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Oei, nu heb ik misschien een grote groep katholieken beledigd. Vergeef mij, het is mijn eerlijke mening en ik bedoel het allemaal niet zo kwaad.

Kijk eens naar de foto’s die ik onlangs gemaakt heb en ontdek dat er verrassende kanten zijn aan de Bavo-basiliek. Gewoonlijk zie je dit gebouw in het voorbijrijden vanaf de Leidsevaart, maar het loont de moeite er eens rustig omheen te lopen. En dan heb ik het nog niet over het interieur gehad: dat mag zeker ook gezien worden!

Mensen die mee komen wandelen op zaterdag 5 juni 2010 voor de tweet-up #Spaarnestad doen er goed aan hun camera mee te nemen. ’s Ochtends wil ik om 11:00 uur aansluiten bij een rondleiding in de Bavo op de Grote Markt (hopelijk met torenbezichtiging). Omdat de aanvangstijd van 9:00 uur voor sommige mensen moeilijk haalbaar is, nemen we rustig de tijd om op gang te komen. Tussen 9-10 uur zal ik in de Espressobar (aan de Kruisstraat 35) kort iets vertellen over Corrie ten Boom, een Haarlemse die vooral wereldberoemd is BUITEN haar eigen stad. Ik hoop ook nog het een en ander op schrift te zetten, zodat je dit verhaal ook mee kunt nemen of van dit blog kunt lezen. Om 10 uur vraag ik Lydia (#vroegje op Twitter) om iets te vertellen over het Müllerorgel. Daarna lopen we samen langs het Corrie ten Boomhuis naar de Bavo. Om 11:00 uur sluiten we aan bij de rondleiding.

‘s Middags hebben we tijd voor een stadswandeling, maar om 14:45 moeten we bij de basiliek aan de Leidsevaart zijn, want daar begint een kwartier later een concert waar we gratis bij mogen aanschuiven. Foto’s maken in de kerk tijdens het concert is waarschijnlijk niet toegestaan, maar als je plaatjes van het interieur wil, dan kan ik je daar wel aan helpen.

Houd dit blog in de gaten en volg de hashtag #spaarnestad op Twitter – ik zal jullie zo goed mogelijk informatie geven. In een comment hieronder zal ik de namen gaan zetten van mensen die zich hebben aangemeld voor het ochtendprogramma. Dat is van belang i.v.m. de torenbezichtiging. Het maakt niet uit hoeveel mensen er aanschuiven in de katholieke basiliek – daar is plek genoeg.

Het avondprogramma staat nog open – waarschijnlijk eten we ergens een hapje en zetten we ons samenzijn ’s avonds nog ergens gezellig voort – tenzij je graag weer naar huis wilt gaan en/of moet gaan. Stay tuned.

Informatie over Bavokerken (er zijn er veel meer!)
Website Grote- of Sint Bavo Kerk Grote Markt
Website Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidse Vaart

9 gedachten over “Eén Spaarnestad, twee Bavo’s

 1. Even een opsomming van mensen die zich hebben aangemeld voor de tweetup #Spaarnestad

  Jan W
  Mariamne B
  Rob A
  Lydia V
  Entgegnung a.k.a. John Miller
  Martijn R
  Rob H
  Abigail R (toegevoegd!)

  Neem het me niet kwalijk als ik je naam er niet bij heb staan terwijl je wel belangstelling getoond hebt, laat me nog even in een comment weten of je komt. Dat is vooral van belang voor het ochtendprogramma – de torenbezichtiging van de Bavo. Ik wil ons daar vooraf (het aantal mensen) voor aanmelden.
  Overigens kun je wel zonder aanmelding de kerk bezichtigen. Het is voor mij wel prettig te weten wie er komen en wanneer.
  Belangrijkste afspraken:

  Tussen 9 en 10 verzamelen in de Espressobar aan de Kruisstraat 35.
  Om 10:30 lopen we richting Grote Markt.
  Om 11:00 start bezoek Grote Kerk – ingang Oude Groenmarkt 23
  Om 14:45 verzamelen bij ingang basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart 146

  Ik ga deze week nog vaststellen waar we wat gaan eten en wellicht blijven we ook nog ergens gezellig ‘hangen’. Voor het eten moet je je ook even aanmelden. Mail me als je wilt laten weten dat je komt en geef me dan ook even aan bij welk onderdeel je aanwezig hoopt te zijn. Mailadres is abspoel at gmail com

  1. Oei! Ik wist dat ik iemand zou kunnen vergeten. Maar dat ik nou net JOU moet vergeten. Misschien moeten we toch eens kennismaken, dan kan ik gelijk SORRY zeggen. Leuk dat je komt!

 2. De #spaarnestad werkte bij mij weer eens niet. Ja, ik ben graag van de partij. Zal ik dan ook nog efkens mailen 🙂

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s