De Pyrrusoverwinning van de VVD

Fijn voor Mark Rutte dat hij premier mag worden. Maar van welk kabinet? Het CDA is opzij gestapt en bedankt beleefd voor de eer om met de PVV te mogen regeren. Ik las op Twitter reacties van mensen die dit het CDA kwalijk nemen, de christendemocraten zouden nu Paars+ op hun geweten hebben. Ik denk dan: het CDA is snoeihard afgestraft voor het jarenlang dragen van regeringsverantwoordelijkheid en het door roerige tijden loodsen van onze nationale economie, gun ze de tijd om zich te hergroeperen en geef anderen de kans om te bewijzen dat zij het veel beter kunnen doen. Maar wie gaat de kar trekken?

De VVD heeft gewonnen, maar het kan een Pyrrusoverwinning blijken. Eindelijk hebben de liberalen de kans om een premier te leveren en het voortouw te nemen. Maar nu zijn zij aangewezen op een coalitie met hun tegenpolen: PvdA, GroenLinks en D66. Hoe kunnen zij met deze partners nog een echt VVD-beleid voeren? Het zijn vooral deze partijen waartegen de VVD campagne heeft gevoerd. Als de VVD over links gaat regeren, worden zij de komende tijd een dankbare schietschijf voor de PVV. Geert Wilders kan op z’n gemak oppositie gaan voeren en Mark Rutte kan straks de woorden van koning Pyrrus herhalen: “Nog één zo’n overwinning en ik ben verloren”.

En dit is ook ironisch: veeg de standpunten van VVD en PvdA bij elkaar, probeer er iets van te bakken en je komt waarschijnlijk aardig dichtbij het CDA-programma uit. Of het CDA nu wel of niet meeregeert, als middenpartij zitten ze – zelfs nu ze gehalveerd zijn – in een luxe positie. Maxime Verhagen wacht geduldig af en weet waarschijnlijk al dat hij straks aan tafel mag gaan zitten om deel te nemen aan een nationaal kabinet als gebleken is dat de andere opties (rechts of paars+) niet te realiseren zijn. Want dat lijkt me echt de enige haalbare optie: een breed kabinet met VVD, CDA en PvdA. We gaan het zien!

5 gedachten over “De Pyrrusoverwinning van de VVD

  1. Nee, zo lang gaat het niet duren. Ik geloof niet dat er met deze uitslag een stevige coalitie te maken is die het 4 jaar vol gaat houden. Jij wel?

 1. Het idee dat Wilders hierdoor vanzelf groeit is m.i. lineair denken. Iedere actie krijgt een tegenreactie. Zo dom is NL ook weer niet.

  Maar even wat anders. Stel dat het vier jaar duurt en we hebben al die tijd geen regering. Wat gaat er dan eigenlijk mis. Leg me het verschil eens uit met de afgelopen vier jaar?

  Pyrreus overwinningen of niet. Valt een complex land als NL nog wel op deze manier (kabinetje, 150 2e kamerlidjes, 75 rokende 1e kamerlidjes) regeren?

  #datwasvroeger 🙂

  Mijn stelling: ik denk het niet.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s