Man betaalde 45 dollar voor glasnegatieven die nu zo’n 200 miljoen dollar waard blijken te zijn

In de auto luisterde ik vanmorgen naar BBC World Service. Er kwam een prachtig interview voorbij van een man die 10 jaar geleden – na wat afdingen – $45 neertelde voor een kistje met glasnegatieven. Deze week maakte een team van deskundigen bekend dat het om unieke opnamen gaat en dat de glasnegatieven naar schatting $ 200 miljoen waard zijn.

De gelukkige eigenaar is schilder/verzamelaar Rick Norsigian. Deze man vertelde dat hij  in 2000 een houten kistje met 65 glasnegatieven kocht bij een zgn. garage sale. Een paar jaar na zijn aanschaf ging hij actief op zoek naar de oorsprong van de opnamen. Zijn zoektocht bracht hem op het spoor van Ansel Adams, een beroemd fotograaf die aan het begin van de vorige eeuw fabelachtige natuuropnamen maakte in Yosemite Park. Deze zwart wit foto’s werden gemaakt met een ouderwetse opnametechniek waarbij het beeld op glas werd overgezet om daarna in een donkere kamer op fotopapier te worden afgedrukt.

Het vroege werk van Ansel Adams is – zo dacht men tenminste – volledig verloren gegaan door een brand in 1937. Bij deze brand zouden naar verluidt 5000 glasnegatieven (een derde van zijn portfolio) zijn vernietigd. De vondst van de 65 verloren gewaande glasnegatieven is daarom zeer opmerkelijk en niet iedereen hecht geloof aan de claim dat het echt om werk van Ansel Adams gaat. Gisteren werd door de experts een rapport naar buiten gebracht dat nu ook online is te lezen. Er kwam zelfs een meteoroloog aan te pas die de wolken op bestaande afdrukken van Adams vergeleek met de teruggevonden glasnegatieven. Op basis van de bewolking en de sneeuw die zichtbaar is op de bergtoppen in de achtergrond stelt deze man dat de foto’s op dezelfde dag moeten zijn gemaakt.

De nabestaanden van Ansel Adams spreken echter van bedrog en weigeren de claims van Norsigian te bevestigen. Op een envelop die bij de vondst zat zou het handschrift van Virginia, echtgenote van Ansel Adams, staan. Een handschriftdeskundige uit het onderzoeksteam is van mening dat het inderdaad om haar handschrift gaat, maar de erven Adams weigeren dit te bevestigen, maar ontkennen het evenmin – zo staat in het rapport. Ik las echter zojuist een blog van de Ansel Adams Gallery en daarin worden de claims tegengesproken of in ieder geval sterk in twijfel getrokken. Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat de erven zelf een aardige boterham verdienen aan de foto’s die nog steeds online gekocht kunnen worden? Het kan ook zijn dat er inderdaad sprake is van bedrog, het is in ieder geval een fantastisch verhaal. Waarschijnlijk volgt er nu een juridische procedure omdat de erven van Ansel Adams niet willen dat zijn naam verbonden wordt aan de teruggevonden glasnegatieven. Ik ben benieuwd naar het vervolg…

Filmpje op nu.nl
Je kunt meer lezen over dit bijzondere verhaal op de website van de BBC en daar is ook het bewuste radio-interview te beluisteren.
De website van Rick Norsigian vind je
hier.
De officiële website van de Ansel Adams Gallery met een link naar het blog waarop gereageerd wordt op de claims van Rick Norsigian.
Artikel en filmpje op site Wall Street Journal

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s