Hanny’s Voorwerp: Nederlandse biologiejuf scoorde astronomische toevalstreffer

Gisteravond hoorde ik in Met het oog op morgen een kort gesprekje met schooljuf Hanny van Arkel uit Heerlen. Na een paar minuten luisteren herinnerde ik me dat ik haar al een keer op tv gezien heb bij De wereld draait door. Wat maakt deze dame zo interessant? Zij is de ontdekker van een naar haar genoemd verschijnsel ergens ver weg in de ruimte. Het grappige is dat dit astronomische object wereldwijd bekend is geworden onder de Nederlandse naam “Hanny’s Voorwerp” hetgeen met Engelse tongval wordt uitgesproken als Honnies Forwurp.

Ik noemde zo-even Hanny’s Voorwerp (de groene wolk in de foto links) al een ‘verschijnsel’ en dat is misschien wel een betere aanduiding dan ‘object’. Het gaat namelijk om een gigantische groene gaswolk die geladen is met licht en hitte; energie die waarschijnlijk afkomstig is van een naburige quasar of zwart gat. Dat was de Nederlandse lerares niet bekend toen zij een beeld van dit fenomeen zag en het was zelfs voor deskundigen niet gelijk duidelijk wat Hanny’s Voorwerp precies is.

Hanny deed haar ontdekking nadat ze als vrijwilligster nog maar net was gaan meewerken aan een internationaal wetenschappelijk onderzoeksproject waarbij de hulp van het publiek is ingeroepen. Er zijn ontelbaar veel objecten en fenomenen in het universum en deze worden allemaal in beeld gebracht door telescopen die constant de hemel afspeuren. Veel zaken die dan waargenomen en fotografisch vastgelegd worden, vertonen zekere regelmatige patronen. Er zijn miljarden ronde en spiraalvormige objecten te zien en soms is er ook een grillige vorm die wat meer opvalt en mogelijk het resultaat is van een botsing van sterren of sterrenstelsels. De variatie is enorm, maar tussen al die fascinerende opnamen kan zomaar een fenomeen zichtbaar zijn dat om een bijzondere verklaring vraagt.

De kans dat je als amateur een wereldwijd spraakmakende ontdekking doet is verwaarloosbaar klein, maar het overkwam biologiejuf Hanny van Arkel. Geïnspireerd door een van haar muzikale helden (Brian May van Queen: wereldster, maar ook sterrenkundige), meldde zij zich aan voor het Galaxy Zoo project op internet. Na een korte instructie kon zij direct aan de slag. Tijdens het bekijken en classificeren van astronomische objecten ontdekte zij een voorwerp dat er merkwaardig uitzag. Ze meldde dit bij de deskundigen en vroeg wat dit zou kunnen zijn. Haar waarneming en haar vraag (een goede juf moedigt het stellen van vragen altijd aan…) bracht in de sterrenkundige wereld een kettingreactie op gang, want toevallig had Hanny iets gezien wat ook voor de specialisten een raadsel vormde.

Als je, zoals ik, wel een beetje belangstelling hebt voor dergelijke verhalen, dan kun je googelen op Hanny’s Voorwerp. Je komt dan allerlei websites, foto’s en filmpjes tegen – ook dat zijn er inmiddels astronomisch veel. Ik heb onderstaand YouTube-filmpje uitgekozen omdat een deskundige dame in een paar minuten duidelijk weet te maken wat Hanny’s Voorwerp is en hoe dit wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van het publiek. Mocht je nog wat tijd overhebben, je kunt je nog steeds aanmelden om allerlei onbekende en onbeschreven hemellichamen te classificeren. Wie weet wordt er ooit nog een bijzonder fenomeen naar je vernoemd en mag je overal op aarde optreden in de media om je verhaal te doen.

Hanny’s website en Twitteraccount en een video van haar optreden vorig jaar in DWDD

4 gedachten over “Hanny’s Voorwerp: Nederlandse biologiejuf scoorde astronomische toevalstreffer

 1. Hoi Paul,

  Bedankt voor je leuke berichtje en de links! 🙂

  Ik vraag me alleen af hoe je de foto van het Voorwerp gevonden hebt – Google? Het is een (voor mij) vreemde compilatie, maar ik neem aan dat je alle foto’s op m’n site gezien hebt hè?! 😉

  Anyway, thanks again.
  Hanny.

  1. Leuk dat je hier reageert! Ja, dat plaatje komt van Google (heb ‘m echt niet zelf gemaakt, haha). Maar ik kan ‘m eventueel wel vervangen door een van de talloze afbeeldingen die op internet te vinden zijn. Ik zag ook grappige plaatjes voorbijkomen: Kermit de kikker, bijvoorbeeld. “Frogs in Space.” Zou ook een bijzonder spraakmakende ontdekking zijn. 😉

 2. Haha ja, ik heb al de nodige Hanny-moet-je-die-kikker-niet-gewoon-eens-kussen-berichtjes gehad. 😉

  Maar goed, mocht je die compilatie van het Voorwerp en het niet-geralteerde andere object willen vervangen met een van de echte en officiele foto’s verkrijgbaar, kies er dan eentje van hier:

  http://www.hannysvoorwerp.com/?page_id=710

  And my pleasure. 😉
  Hanny.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s