Het wordt er steeds mooier

Na een weekje binnenshuis snuiten en hoesten heb ik gisteren de buitenlucht maar weer eens opgezocht. Recreatieplas Toolenburg is mijn favoriete wandelplek en Thoughtful Spot (geleend van Winnie the Pooh). Toen wij twintig jaar geleden ons Hoofddorpse huis kochten, werd dit recreatiegebied al in het vooruitzicht gesteld met mooie plaatjes en wervende teksten. Daarna haalde de gemeente Haarlemmermeer de Floriade binnen en ik geloof stellig dat hierdoor de werkzaamheden aan en rond de Toolenburgplas vertraging hebben opgelopen. Jarenlang was er niet veel meer te zien dan bergen opgespoten zand en een grote plas water. In de loop der tijd werd er steeds meer werk gemaakt van de oevers, wandelpaden, speelplekken en groenvoorziening. En het moet gezegd: het is een prachtige plek geworden. Zeker nu er langs het water twee mooie restaurants geopend zijn (Lieveling en Long Island). Ik hoef niet ver van huis om te genieten van mooie luchten, water en vogels, mensen en dieren.

Voor de vakantie heb ik een polarisatiefilter gekocht voor mijn Nikon D3000. Daar heb ik in de zonovergoten landschappen van Frankrijk al veel plezier van gehad, want nu is de hemel op mijn foto’s blauw terwijl de wolkenluchten veel meer details laten zien. Ook kun je met dit filter een beetje spelen door de spiegeling op het water wel of juist niet vast te leggen. Je kunt – als het water helder is – met behulp van dit filter dwars door het spiegelende oppervlak heen kijken en fotograferen (zie hier een voorbeeld). Dat heeft mooie plaatjes opgeleverd, maar de fotoserie die ik op deze plaats (met mijn eenvoudige Kodak EasyShare Z1012 IS camera!) in maart 2009 maakte heb ik nog niet kunnen overtreffen. Een van die foto’s werd destijds groot geplaatst in Haarlems Dagblad en dat is toch wel leuk (zie hier). Klik op de afbeeldingen voor grote weergave.

8 gedachten over “Het wordt er steeds mooier

 1. Magnifiek Paul! Zo’n “thoughtful place” is heel wat waard, het lijkt alsof je je eigen records wil verbeteren… Ik ben geen fotodeskundige, maar qua “omgevingsgevoel” zijn dit voor mij juweeltjes. (en inspirerend ;>)

  Groet, Rob

 2. gaaf om je blog te vinden Paul, en je pics zijn erg mooi.
  Ik ben trouwens de ontwerper van het park, samen met Saline Verhoeven en Craig McLean. Marie-Laure Hoedemakers heeft de speeltoestellen ontworpen.

  René van der Velde

  1. Dank je! Super om dit comment te krijgen. Jullie hebben samen echt vakwerk geleverd. Ik hoefde het alleen maar ‘vast te leggen’. Heel veel mensen genieten van deze plaats. Dank!

 3. Hoi Paul,

  Ook wij wonen van voor de aanleg aan dit gebied en zijn het helemaal met je eens! Wat betreft de omgeving en mooie plekjes, maar ook de natuur en heel herkenbaar de thoughtful spot! Het rondje water met de bomen eromheen mis ik nog een beetje, ik noem het in gedachten altijd een ‘doopbad’, het is dat ik niet nog een keer kan, maar het zou een mooi plekje zijn…:))
  De hond heb je gefotografeerd op welke datum? Lijkt verdacht veel op die van mijn zusje…Zij was zaterdag en zondag (1 en 2 okt) bij de plas met haar hond aan bbw kant.

  groetjes, Sandra Dekker (mk)

  1. Deze foto’s zijn gemaakt op 4 september vorig jaar, Sandra! Het zou best de hond van je zus kunnen zijn. Klik er eens op (1 of 2 x) dan zie je meer details. En anders kom ik gewoon eens de hond van je zus fotograferen – dan weten we zeker dat hij het is. Of zij.

   1. haha! ik zag een comment van je op hyves voorbij komen over leuke reacties op blog over toolenburgplas…en nam aan dat dit een actuele blog was! Evengoed, de foto’s zijn erg mooi, succes met het bloggen…

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s