Vrijheid voor Linh – het verhaal achter een bijzonder boek (1)

Vrijheid voor Linh is de Nederlandse versie van Gary Haugen’s boek Terify No More. Het boek is recent bij Ark Media uitgekomen en verschijnt in samenwerking met IJM Nederland. De oorspronkelijke Engelse titel van het boek is prachtig, maar zal alleen bij kenners van de Psalmen herkenning oproepen. Dit is de tekst die aan deze titel ten grondslag ligt:

You hear, O LORD, the desire of the afflicted; you encourage them, and you listen to their cry, defending the fatherless and the oppressed, in order that man, who is of the earth, may terrify no more. Psalm 10: 17,18

De Nederlandse vertaling luidt als volgt: “U, HEER, verhoort de wens van de nederigen, u bemoedigt hen en luistert met aandacht, u doet recht aan wezen en verdrukten. Geen mens kan hen nog uit het land verjagen.” (Psalm 10:17,18 NBV) Schitterende, troostwijke woorden waaruit blijkt dat de Schepper van hemel en aarde belangstelling heeft voor mensen die vernederd en verdrukt worden. Maar de realiteit die we in de wereld om ons heen terugzien, is dat veel zwakke en kwetsbare mensen geen recht en geen bescherming krijgen. Is God echt in hun lot geïnteresseerd? Neemt Hij het voor de verdrukten op – ook vandaag nog?

In navolging van onze Duitse collega’s besloten wij bij Ark Media een persoonsnaam in de titel van het boek op te nemen. Het meisje Linh speelt geen hoofdrol in het boek, zij is gewoon een van vele ‘gezichtsloze’ kinderen die wereldwijd slachtoffer zijn van mensenhandel, uitbuiting en gedwongen prostitutie. Het onrecht dat mensen wordt aangedaan kan zo omvangrijk en overweldigend zijn, dat je de moed ontnomen wordt er iets tegen te doen. Maar als het leed een naam of een gezicht krijgt, als het – zoals in dit geval – om het leven van een klein, kwetsbaar meisje gaat, dan kun je niet werkeloos toe blijven kijken. Vandaar: Vrijheid voor LINH!

In ons land kun je met een gerust hart een politiebureau binnenlopen (in Den Haag waren we er zelfs bij de boekpresentatie te gast!), maar helaas is de politie niet in elk land je beste vriend. Er zijn landen waar het systeem van recht en rechtshandhaving van binnenuit is aangetast door machtsmisbruik en corruptie. Dat gebeurt niet zomaar, er is altijd een verhaal bij te vertellen.

Neem het land Cambodja. In dit Zuidoost-Aziatische koninkrijk wonen zo’n 14,5 miljoen mensen. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer is de intellectuele bovenlaag van dit volk uitgeroeid. Letterlijk. Tussen 1975 en 1978 werden 1,5 tot 3 miljoen mensen vermoord onder de dictatuur van Pol Pot. Soms werden mensen opgepakt en  vermoord omdat zij een bril droegen en dus ‘intellectueel’ waren. Het effect van deze massale moordpartij was enorm en langdurig. Het land werd beroofd van een hele generatie leiders  – advocaten, rechters, leraren, bestuurders. Lange tijd heerste in dit land ‘het recht van de sterkste’ en nog altijd is Cambodja een centrum van mensenhandel en gedwongen prostitutie (lees meer hier).

Natuurlijk zijn er ook in Cambodja veel mensen van goede wil. Dat geldt voor gewone mannen en vrouwen, jongens en meisjes, maar ook voor mensen die door hun kwaliteiten en talenten op leidinggevende posities zijn beland. Maar nog altijd is er op het gebied van wetgeving en wetshandhaving zeer veel werk te doen. Zolang criminelen ongestraft hun gang kunnen gaan, gewoon omdat het rechtssysteem niet of gebrekkig functioneert, gaat het in een land van kwaad tot erger. (Morgen gaat dit verhaal verder…)

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s