Wees gegroet

Gabriël ging haar huis binnen en zei: ‘Gegroet Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je.’ Ze schrok hevig bij het horen van zijn woorden en vroeg zich af wat die begroeting te betekenen had. Maar de engel zei tegen haar: ‘Wees niet bang, Maria, God heeft je zijn gunst geschonken. (Lucas 1:28-30)

Dit is niet de plaats om ferme standpunten in te nemen over verschillen van inzichten tussen gelovigen. Ik wil alleen iets doorgeven dat mij persoonlijk aan het denken zet en ik doe dat aan de hand van bovenstaande tekst waarin Maria, de moeder van Jezus, een hoofdrol speelt. Rooms-katholieken geven haar veel eer – soms te veel, meen ik in alle oprechtheid – maar protestanten gaan misschien wel eens te gemakkelijk aan deze bijzondere vrouw voorbij…

Een hoofdrol was in principe niet weggelegd voor een jong joods meisje in die dagen. We lezen in Lucas 1 dat Maria al was uitgehuwelijkt aan Jozef. Mogelijk had zij hierbij zelf geen inspraak gehad. Dat wil niet zeggen dat er geen goede keuze voor haar was gemaakt, je mag ervan uitgaan dat haar familie zich goed georiënteerd had en dat zij hun jonge dochter / zuster niet zomaar aan iemand meegaven.

En ook nu, in de verzen die hierboven zijn geciteerd, is Maria door een ander uitgekozen. En de keuzeheer is niet zomaar iemand, het is God Zelf. Dat is toch een duizelingwekkend gegeven! Geen wonder dat Maria hevig schrok: eerst van de engelverschijning, daarna van de boodschap die zij te horen kreeg. Het zal je maar gezegd worden…

God heeft zijn oog op een jong joods meisje laten vallen omdat Hij in haar de geschikte moeder voor zijn Zoon ziet. En Maria stemde in met dit plan. Maria is door God zelf uitgekozen. Dat stelt haar in een bijzondere positie. Zij mocht de moeder van de Verlosser zijn. De verlossing begon voor haar bij de geboorte en eindigde – net als voor alle andere gelovigen – bij het kruis en het geopende graf. Maria was er van het begin tot aan het eind bij. Ze droeg de pijn van de bevalling en moest toezien hoe haar Zoon aan het kruis stierf. Wat betekende het ‘begenadigd zijn’ voor haar?

Vader, we danken U voor het voorbeeld van Maria, voor haar onvoorwaardelijke bereidheid om uw weg te gaan – waar deze weg haar ook zou leiden.

Geschreven voor Preek door de Week van de Meerkerk (1e adventszondag) Foto: Maria – gespeeld door Olivia Hussey in de Italiaanse televisieserie van Franco Zaffirelli Jesus of Nazareth.

Een gedachte over “Wees gegroet

  1. Bijzonder mooie gedachten, Paul. Maria krijgt een privé-pinksteren opdat later de Apostelen een pre-pinksteren krijgen en nog later wij, de kerk, een vol pinksteren.

    Wat kunnen we nog allemaal ontdekken als we voldoende lang nadenken over de heilsmysteries?

    Rob

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s