Igor Sikorsky – de man die zijn droom waar maakte

Een aantal jaren geleden keek ik naar een interessante documentaire op televisie over luchtvaartpionier en helicopterbouwer Igor Sikorsky (1889-1972). Deze man werd door deskundigen uitgelachen toen hij het plan opvatte om een vliegtuig te maken dat verticaal kon opstijgen, horizontaal kon bewegen en in de lucht kon blijven stilhangen. Hij ondervond veel tegenslag, maar hield vast aan de droom die hij uiteindelijk ook zou verwezenlijken. Sikorsky was als kind al geïnspireerd door de verhalen van Jules Verne en de tekeningen van Leonardo da Vinci. Hij bouwde een modelhelicopter op 12-jarige leeftijd. De minihelicopter kwam niet ver, maar toen hij las over de eerste vlucht van een Zeppelin (1900) en over de verrichtingen van de gebroeders Orville en Wilbur Wright (eerste vliegtuig in 1903) besloot hij zijn leven te wijden aan de luchtvaart. 

DROOMBEELD

Dit is mij vooral bijgebleven van de documentaire: Sikorsky had in een droombeeld een strand met palmbomen gezien. Daar kan ieder mens van dromen, maar Sikorsky zag dat subtropische landschap vanuit een deuropening hoog in de lucht. Hij zat in zijn droom in een helicopter nog voordat er ooit een helicopter gebouwd was… Na een leven vol bouwen, experimenteren, volhouden en tegenslagen overwinnen, kwam er een dag dat hij werkelijk dit beeld te zien kreeg. Als geboren Rus was dit niet het landschap waarmee hij was opgegroeid. Hij was echter een aantal keren geëmigreerd en op een goede dag zag hij daadwerkelijk het strand met de palmbomen waar hij ooit van gedroomd had. Vanuit de open deur van een Sikorsky-helicopter!

NADELEN BLEKEN VOORDELEN

Aan het eind van de documentaire werd opgesomd hoeveel mensenlevens er gered zijn met een helicopter. Sikorsky had te horen gekregen dat zijn plan voor een verticaal stijgend, stilhangend en langzaam horizontaal voortbewegend vliegtuig achterhaald was. Er waren immers al vliegtuigen die sneller, hoger en verder konden gaan dan de helicopter die hij wilde bouwen. Sikorsky bleef echter geloven in de mogelijkheden en voordelen van zijn droom en de geschiedenis heeft hem gelijk gegeven. De ‘nadelen’ van een helicopter bleken juist voor bepaalde opdrachten voordelen te zijn. Geen ander vliegtuig kon mensen van een hoog gebouw, boorplatform of deinend schip halen. Geen ander vliegtuig was in staat om op een klein stuk grond te landen en snel mensen te vervoeren naar een ziekenhuis. (Denk aan de traumahelicopters in onze eigen tijd!)

INSPIREREND

Ik weet helaas niet meer wat de titel en wie de maker van de documentaire was, ik zou dit verhaal graag nog eens terugzien – misschien is er ook nog wel een boek over te vinden (heb ik nu nog niet naar gezocht). Waarom sta ik er nu bij stil? Omdat ik door het lezen van Douwe Draaisma’s Vergeetboek aan het nadenken ben over de betekenis van dromen. Ik wil me hier – als ik er de tijd voor vind – nog wel wat verder in verdiepen. Als jij meer weet over Sikorsky, laat een comment achter. Ook als je gedachten, vragen of opmerkingen hebt over dromen, hun nut en hun betekenis… laat van je horen!

Our concerns sink into insignificance when compared with the eternal value of human personality – a potential child of God which is destined to triumph over lie, pain, and death. No one can take this sublime meaning of life away from us, and this is the one thing that matters – Igor Sikorsky

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s