Een spiritueel klinkend filmpje van de NASA met een down-to-earth reactie van mij


Een adembenemend mooie clip van de NASA met inspirerende, naar mijn gevoel welhaast spirituele woorden van Carl Sagan (zie hieronder de complete tekst).

Carl Sagan (1934-1996) was een Amerikaanse astronoom die veel gedaan heeft om de vragen en antwoorden van de wetenschap bij een breed publiek bekend te maken. Hij is ook de schrijver van CONTACT – een roman die verfilmd is met Jodie Foster in de hoofdrol.

JE MOET EEN BEETJE AMBITIE HEBBEN IN HET LEVEN

Ik begrijp wel dat de NASA een visionair verhaal wil vertellen. Het universum biedt letterlijk onmetelijke uitdagingen voor onderzoek. De budgetten die nodig zijn om dit onderzoek uit te voeren zijn ook astronomisch. Op dit moment zit het Amerikaanse ruimtevaartprogramma in een enorme dip. Logischerwijs worden er in de huidige economische omstandigheden in Amerika andere prioriteiten gesteld en nu is het – denk ik – de beurt aan andere ruimtevarende landen om de leiding van de VS over te nemen (denk daarbij met name aan China en India die uitgroeien tot economische en wetenschappelijke supermachten).

Zelf denk ik dat we als mensen zo’n beetje aan de grens van onze fysieke capaciteiten gekomen zijn. Je kunt wel een mooie droomtekst schrijven over een volgende (mensen)soort die ooit de dichtstbijzijnde ster zal benaderen (Alpha Centauri – op 4,36 lichtjaar van onze eigen ster: de zon) maar dit lijkt me niet realistisch. De snelheid van het licht is grofweg 300 duizend kilometer per seconde. Als we dus ruim 4 jaar met die snelheid reizen, zullen we de droom van de NASA en Carl Sagan (qua snelheid!) kunnen bereiken. Tja, je moet een beetje ambitie hebben in het leven.

STILLE VERWONDERING EN DIEP ONTZAG

Ik zag het filmpje bij Dutch Cowboys en het zet me wel aan het denken. Wetenschappers en ruimteorganisaties hebben ook zo hun dromen. En je moet visionair zijn om hooggegrepen doelen te kunnen nastreven. Maar enig realisme lijkt me ook gewenst…

Als gelovige kan ik niet naar deze beelden van onze blauwe planeet kijken zonder stille verwondering en diep ontzag. Kom op mensen, de wereld is te mooi voor woorden. En wat wij met deze parel doen is weer te droevig voor woorden. Er is nog genoeg hier op aarde te doen. Laten we onze kennis inzetten om de natuur te beschermen. Laten we onze dromen van ‘een betere wereld’ niet projecteren ergens ver buiten ons zonnestelsel. Dit is onze planeet, die is het kostbare geschenk waar we zuinig op moeten zijn. Nu klink ik zelf een beetje als Carl Sagan. Sorry. Maar ik meen het wel!

“We were hunters and foragers, the frontier was everywhere.
We were bounded only by the earth and the ocean and the sky.
The open road still softly calls our little tarraquest globe is the madhouse of those hundred, thousand, millions of worlds.
We who cannot even put our own planetary home in order, riven with rivalries and hatreds; are we to venture out into space?
By the time we are ready to settle even the nearest other planetary systems, we will have changed.
The simple passage of so many generations will have changed us.
Necessity will have changed us.
We’re an adaptable species.
It will not be we who reach Alpha Centauri and the other nearby stars, it will be a species very like us, but with more of our strengths and fewer of our weaknesses.
More confident, far seeing, capable, and prudent.
For all our failings, despite our limitations and fallibilities, We Humans are Capable of Greatness.
What new wonders undreamt of in our time will we have wrought in another generation and another?
How far will our nomadic species have wandered by the end of the next century and the next millenium?
Our remote descendants safely erade on many worlds through the solar system and beyond, will be unified.
By their common heritage, by their regard for their home planet, and by the knowledge that whatever other life may be, the only humans in all the universe, come from Earth.
They will gaze up and strain to find the Blue Dot in their skies.
They will marvel at how vulnerable the repository of all our potential once was.
How perilous our infancy.
How humble our beginnings.
How many rivers we had to cross before we found our way.” – Carl Sagan

2 gedachten over “Een spiritueel klinkend filmpje van de NASA met een down-to-earth reactie van mij

  1. Tjonge Paul, waar jij al niet met gevoel en bewondering over kan schrijven allemaal. Volgens mij was die Sagan zo stoned als een garnaal toen hij dit schreef. Hij klinkt wel sober, maar wat een onzin zeg. Maar goed, jij weet er gelukkig nog een mooie draai aan te geven. Onze planeet gaat ten onder. Het is slechts een kwestie van tijd, meer niet.

  2. Dank voor dit opbeurende bericht, Ioor. 😉

    Deze planeet is een kunstwerk van God en we mogen haar niet zomaar naar de verdoemenis laten gaan. Zelf geloof ik dat God met deze aarde een plan heeft. En ook met de mensheid. En met jou. En met mij.

    Bizar natuulijk, want we stellen in het universum qua afmetingen en leeftijd helemaal niets voor. Maar kijk nog eens naar die beelden. Zou jij dat allemaal prijs geven aan de vernietiging? Zou er ergens nog zo’n blauwe parel in het zwarte universum hangen?

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s