Geef de rekening niet door aan de jongeren maar investeer in onze toekomst

Studentenprotest. Het zal allemaal wel nodig zijn dat de overheid bezuinigt om ons nationale huishoudboekje op orde te krijgen. Maar ik maak me toch boos als de rekening van wanbeleid wordt neergelegd bij groepen die zich lastig kunnen verweren tegen keiharde bezuinigingen. In een land waar de banken zich te buiten zijn gegaan aan ongeremde hebzucht en waar falende managers schaamteloos hun onverdiende mega-bonussen opstrijken, durven welgestelde mensen voor te stellen om geld weg te halen bij ontwikkelingssamenwerking, gezondheidszorg en onderwijs. Zelf kunnen zij lekker in hun gesubsidieerde huizen blijven wonen en met hun leaseauto’s aanschuiven in de files waarmee we elke werkdag onze eigen vooruitgang blokkeren.

Je komt niet eerder uit een dal door langzamer te lopen

Onze overheid moet nu juist investeren in jongeren en kan meehelpen de armoede wereldwijd te bestrijden zodat mensen zichzelf kunnen redden. We hebben een aanpak nodig die onze cultuur niet verschraalt maar rijker en hoogwaardiger maakt. Goed investeren is beter dan bot bezuinigen, want je komt niet eerder uit een dal door langzamer te lopen. Alles wordt weer berekend in termen van economisch nut, terwijl we beknibbelen op de dingen die in het leven werkelijk waardevol zijn: zorg, naastenliefde, kennis, kunst, schoonheid, natuur. Ja, ook de schoonheid, cultuur en natuur van de volgende generatie die NIET verantwoordelijk kan worden gesteld voor het kortzichtige gedrag van zakkenvullers.

Ik zeg: koop die vervloekte peperdure gevechtsvliegtuigen niet. Investeer liever in infrastructuur, natuur, cultuur, openbaar vervoer en in woningbouw voor starters. Geef microkredieten aan mensen die hun waardigheid willen behouden en in hun eigen inkomen willen voorzien: ook ver over onze grenzen. Dat zou pas een effectief immigratiebeleid zijn: zorgen dat mensen het elders zo goed hebben dat ze hier niet naar toe hoeven te komen. Zorg dan voor excellent onderwijs en geef jongeren kansen. Investeer in de slimme, ondernemende en leergierige mensen die misschien later kunnen voorkomen dat we straks allemaal geen goede pensioenregeling en fatsoenlijke ziektekostenverzekering meer over hebben. Dat moest ik even kwijt.

Heb ik soms ook constructieve ideeën? Ja, lees hier maar.

3 gedachten over “Geef de rekening niet door aan de jongeren maar investeer in onze toekomst

  1. Helemaal gelijk , maar ………. Ik ken al drie jongeren die hun HBO opleiding onderbroken hebben en maar heen en weer switchen . Of er gewoon de brui aan geven . Met 23jaar nog geen opleiding afgerond hebben . Dat is geld weggooien , onderwijs is niet het paradijs waar je kan verblijven , het is een opstap naar je eigen toekomst . Maar als ( luie ) leerlingen het allemaal oprekken om de tijd maar te doden , dan ziet die overheid dat ook en kunnen ze het geld beter gebruiken .
    En dan kan er ook hier gebeuren wat vaker voorkomt in het nederlandse paradijs : een goed systeem word door de mensen die het nodig hebben zelf misbruikt en opgeblazen . Met als resultaat amerikaanse toestanden : als je het niet kan betalen , dan moet je maar lenen of ervan afzien . En die klassemaatschappij wil niemand . Maar dan zullen diegenen die er recht op hebben er ook goed en verantwoord mee om moeten gaan . Verantwoording heet dat . Vooral voor henzelf .

  2. Hè, hè, eindelijk weer eens een pittig politiek thema op je blog. Het wordt in Nederland weer meer ‘ieder voor zich’. De vraag is of het anders kan. Ik vrees van niet, maar dat van die vliegtuigen vind ik een goed voorbeeld. Economie is keuzes maken. Wij hobbelen altijd maar achter Amerika aan, terwijl de Chinezen toch echt de toekomst hebben. Daar las ik van-de-week een interessante anayse over in dagblad De Pers. En van de Chinezen kunnen we zowaar ‘van de plank’ zelfs een Stealth gevechtsvliegtuig kopen. Ergens doen we iets niet goed in Nederland.
    Wat er nu gaande is in Nederland is wel met goedkeuring van een christelijke partij. Maar de crisis is een mondiale kwestie, daar kan geen enkele partij direct een oplossing voor verzinnen. Misschien is symboolpolitiek in onze situatie niet eens zo’n slechte suggestie. We hebben aansprekende wegwijzers nodig, als morele oppeppers, ook al hebben we nog een lange weg te gaan.

  3. Helemaal mee eens. Op school had ik het laatst ook over de JFS met onze docent internationale betrekkingen/economie. De JSF wordt niet echt gekocht voor Nederland, wij kunnen het met een goedkopere ook wel af. Maar we moeten een voorloper blijven, een toonaangevend land, binnen de BAVO. Dat is belangrijk voor ons aangezicht. Alles draait om aanzicht, macht en relaties (en dus geld). Het gaat ons, als Nederlanders, denk ik vaak de pet te boven wat er allemaal mee gemoeid gaat. We roepen vaan heel populistisch dingen, maar het is niet uitvoerbaar. Maar weten wij veel?

    Ik vind het soms wel eens lastig om te roepen wat de overheid en en niet zal moeten doen, juist omdat ik niet alles weet en er steeds meer achter kom dat er echt heel, heel erg veel meespeelt.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s