De dappere strijders achter de schermen: de Bloggers, FBees en Tweeps van Egypte

In 2006 werd er in TIME al geschreven over een Egyptische blogger die door de overheid werd opgepakt en gevangengezet omdat hij streed voor vrijheid en democratie. Je kunt dat hier nog steeds lezen en de desbetreffende blogger houdt nog altijd samen met zijn vrouw een weblog bij. Dat deed hij ook tijdens gevangenschap door briefjes naar buiten te smokkelen met teksten die daarna door zijn vrouw op het blog werden geplaatst. Dappere mensen als Manal en Alaa hebben zich niet het zwijgen laten opleggen en zij hebben de opstand van het Egyptische volk gevoed, geestelijk voorbereid en gecoördineerd vanachter toetsenbord en beeldscherm. En deze mensen stonden niet alleen – kijk hier maar.

Ik ben ervan overtuigd dat – als de stofwolken zijn neergedaald – steeds duidelijker zal worden welke vrije denkers jarenlang met woorden, gedachten en gebeden gestreden hebben tegen een overheid die terugsloeg met geweld en onderdrukking. De opstand heeft plaatsgevonden in de straten en op de pleinen van Egypte. Maar daarvoor zijn de hoofden en harten van mensen voorbereid en op elkaar afgestemd door de kracht van het vrije woord en de snelle, effectieve communicatie via nieuwe media / sociale netwerken. Dat geeft de burger moed. Letterlijk.

Deze blogpost is opgedragen aan alle vrije geesten die opkomen voor recht en gerechtigheid, vrijheid van levensovertuiging en meningsuiting. Zij hebben niet met stenen gegooid, zij hebben geen tanks tegengehouden, maar hun bijdrage aan het massale volksverzet is minstens zo belangrijk geweest omdat zij hun geestelijke moed hebben getoond. Ook als ze hierdoor lijfelijk gevaar liepen.

Ik geloof dat de opstand van het Egyptische volk navolging gaat krijgen in andere landen. Let het eerst op Algerije. Daar maak ik me zorgen over, want andere dictatoriale regimes hebben natuurlijk lessen getrokken uit de gebeurtenissen in het land van de Nijl. Bovendien is de revolutie in Egypte jong en kan deze nog altijd gekaapt worden door mensen die niet opkomen voor vrijheid, gerechtigheid en democratie. Maar hopelijk is de geestelijke weerbaarheid en vastberadenheid van jonge, intellectuele Egyptenaren groot genoeg om de strijd voort te zetten met hun denkkracht en durf en vormen zij ook een bron van inspiratie voor anderen (zoals de Egyptenaren op hun beurt moed bijeen hebben geraapt door wat vlak daarvoor in Tunesië gebeurde).

Bloggers, FBees en tweeps hebben via hun sociale netwerken een zeer belangrijke rol gespeeld. Zolang Egyptenaren zelf nog toegang hadden tot het internet, konden zij berichten lezen die in de officiële media niet werden vermeld. Maar de mensenmassa met mobieltjes heeft er zelf ook voor gezorgd dat beelden van protesten de wereld over gingen. Kijk even op deze webpagina en zie hoe gewone burgers via Facebook, Twitter en YouTube hun woorden en beelden naar buiten hebben gebracht.

Kan het opnieuw misgaan in Egypte? Is het mogelijk dat er gewelddadige reacties komen? Ik vrees het wel. Maar de geest van vrijheid is uit de fles. De mensen laten zich na deze overwinning niet snel het zwijgen opleggen.

“De revolutie heeft geen gezicht” – heb ik een aantal malen gehoord. Dat is inderdaad opvallend. Maar dat maakte de opstand tegelijk ook zo sterk: je kon de kracht van het verzet niet breken door één charismatische leider op te pakken. De mensen hebben zichzelf geïnformeerd en georganiseerd en het massale verzet bleek een langere adem te hebben dan Mubarak en consorten.

De man die (tegen wil en dank?) als ‘gezicht van de oppositie’ naar voren werd geschoven, Mohammed el-Baradei, heeft helaas niet het spreekvermogen en het benodigde charisma om de massa te inspireren. Zijn optreden op het Tahrirplein vormde goedbeschouwd een anti-climax. Hij had misschien de Nederlands-Egyptische politicologe, schrijfster en blogger (jawel!) Monique Samuel als tekstschrijfster moeten inhuren. Dan had hij op de tank deze inspirerende redevoering kunnen houden. Monique had ons dan misschien twee weken eerder al kunnen verrassen met haar buikdans bij Pauw & Witteman.

Lees Rantings of a Sandmonk – deze blogpost uit 2006 – en ontdek dat de opstand in Egypte niet uit de lucht is komen vallen.

Een gedachte over “De dappere strijders achter de schermen: de Bloggers, FBees en Tweeps van Egypte

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s