Mark deelt zijn leven en zijn inzichten

Mark de Boer is directeur van Agapè Nederland – een interkerkelijke organisatie met een missionaire doelstelling. Bij verschillende gelegenheden heb ik Mark mogen ontmoeten en ik heb hem leren kennen als een bevlogen man die goed nadenkt over de manier waarop gelovigen in de wereld behoren te staan: niet als toeschouwers en buitenstaanders, maar als betrokken mensen die bereid zijn hun leven met anderen te delen. Dat is geen nieuw inzicht, maar de laatste jaren komen wel steeds meer christenen tot de conclusie dat zij hun geloof het best in een open, relationele sfeer kunnen doorgeven. Niet als een ‘pakketje dat namens de Baas moet worden afgeleverd’, maar als een bewuste levensstijl die hopelijk tot navolging inspireert. Mark deelt zijn leven met Mira, Rosa, Sara en Tomas en zijn inzichten deelt hij graag met jou en mij. Onderstaand artikel is geschreven voor Agapè Magazine dat binnenkort verschijnt.

GASTBLOG MARK DE BOER

Stelt u zich eens voor: u doet mee aan een quiz met alle lezers van dit blad. We staan in een grote ruimte met twee spandoeken. Op het ene staat: Deel van je leven! Op het andere staat: Verkondig de Waarheid! Als een volleerde quizmaster geef ik u vervolgens de keuze om bij een van de twee te gaan staan. Wat zou u doen? En hoe denkt u dat de zaal verdeeld zou zijn?

We moeten de hand ook in eigen boezem steken: we hebben het ‘tweesnijdend zwaard’ van de Waarheid soms wat al te letterlijk en zonder liefde ter hand genomen en zo soms meer kwaad dan goed gedaan.

Wellicht voelt u het dilemma. Het verkondigen van dé waarheid is een hele lastige in onze tijd. Het grootste probleem van niet-christenen met het christendom is de claim dat christenen de waarheid in pacht hebben. En dat pikt de gemiddelde Nederlander al lang niet meer: er is immers geen absolute waarheid, alles is relatief. Een echte Nederlander laat zich bovendien niets meer voorschrijven. Maar we moeten de hand ook in eigen boezem steken: we hebben het ‘tweesnijdend zwaard’ van de Waarheid soms wat al te letterlijk en zonder liefde ter hand genomen en zo soms meer kwaad dan goed gedaan.

Hoe het ook zij, het feit dat veel niet-christenen niet open staan voor de boodschap is een reëel probleem. Want eerlijk is eerlijk: wij vinden wel degelijk dat we de Waarheid hebben gevonden! Op de vraag hoe we die dan wel met hen kunnen delen is ons antwoord: deel van je leven! Knoop relaties aan, word vrienden, laat ze toe in je leven, zodat je kunt laten zien wat het geloof in Jezus Christus in het dagelijks leven betekent.

WAARHEID EN VERTROUWEN

Toch is ook dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want voor je het weet ben je al jaren de beste vrienden met je buren zonder dat ze echt lijken te hebben begrepen waar het om gaat. Of – en ook dat zou zo maar kunnen – je vindt eigenlijk dat je leven niet bepaald het beste voorbeeld is om na te volgen. Kortom: hoe vinden we de juiste weg om ons leven te delen zonder dat dat ten koste gaat van de boodschap?

In het Engels liggen twee woorden dicht bij elkaar: ‘truth’ (waarheid) en ‘trust’ (vertrouwen, betrouwbaarheid). De relatie tussen die twee is de sleutel tot het geheim. De combinatie van betrouwbaarheid en waarheid is in gewoon Nederlands: echt of authentiek. Betrouwbare mensen spreken de waarheid; waarachtige mensen zijn betrouwbaar.

Jezus deelde zijn leven met wie daarin wilde delen; een leven dat volledig in overeenstemming met de feiten was, een waarachtig leven.

En bij wie zou je dat beter kunnen zien dan bij Jezus Christus, de letterlijke verpersoonlijking van truth en trust. Zijn leven klopt – er is geen speld tussen te krijgen. Hij is wie Hij zegt dat Hij is, en Hij doet wat Hij zegt. Zijn denken en handelen zijn volledig met elkaar in overeenstemming.
Dat maakte Hem in zijn tijd overigens niet altijd populair. Sommige mensen konden daar niet mee omgaan. Deed Jezus zijn best hen te overtuigen? Nee. Liep Hij weg voor hen? Ook niet. Hij bleef simpelweg wie Hij was. Hij deelde zijn leven met wie daarin wilde delen; een leven dat volledig in overeenstemming met de feiten was, een waarachtig leven. Daarom kon Hij ook vol overtuiging zeggen: Ik ben de weg, de waarheid en het leven.

FEILBARE, KWETSBARE MENSEN

Dat zeggen wij Hem misschien niet zo gemakkelijk na – en terecht. Wij zijn immers niet dé weg, de waarheid en het leven. En toch kunnen ook wij een leven in overeenstemming met de feiten te leven. Niet door krampachtig te proberen perfect te zijn, maar juist door de feiten over onszelf onder ogen te zien: feilbare, kwetsbare mensen die Gods vergeving en genade nodig hebben, én die Gods Geest in zich hebben wonen. Als díe waarheid zichtbaar wordt in onze handel en wandel, zijn wij authentiek, betrouwbaar en waarachtig – en wordt dé Waarheid verkondigd door ons leven heen.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s