Je weet niet wat je mist

Wat krom is kan niet recht worden gemaakt, en wat ontbreekt kan niet worden meegeteld. Prediker 1:15

Petrus zei: ‘Ik ga vissen.’ ‘Wij gaan met je mee,’ zeiden de anderen. Ze stapten in de boot, maar de hele nacht vingen ze niets. Johannes 21:3

Recht is recht en krom is krom. Logisch. Maar nu dat tweede deel: “…en wat ontbreekt kan niet worden meegeteld.” Hoe waar en wijs is dat?
Als gewone bijbellezer valt mij op dat de Nieuwe Bijbelvertaling hier kiest voor: “Wat krom is kan niet recht worden gemaakt.” Daar kun je nog over twisten. Als iets krom is, kun je het soms rechttrekken of –buigen. Misschien springt het daarna wel weer terug in z’n oude vorm, maar ik sluit niet uit dat je iets voorgoed kunt rechttrekken of –buigen.

Dit staat in de NBG ’51 vertaling: “Het kromme kan niet recht zijn en het ontbrekende kan niet geteld worden.” Hoe dan ook: recht is recht, krom is krom – wat waar is, blijft waar.

Petrus was een prachtige leerling van Jezus. Misschien was hij als een plank die zich niet direct wilde laten aanpassen aan de plannen van de Meester Timmerman. Wellicht was hij recht en moest hij buigen. Misschien was hij krom en moest hij recht worden. We weten het niet. Maar we zien wel hoe Jezus bezig is om deze eigenzinnige leerling te vormen. Hoe doet Jezus dat? Meesterlijk. Hij kan niet anders.

Ga eens in de sandalen van Petrus staan. Hij heeft zijn Heer lelijk in de steek gelaten. Het Messiasavontuur is jammerlijk afgelopen. Jezus is gestorven aan het kruis en de droom is als een zeepbel uiteengespat. Een mooie droom, een prachtige zeepbel – maar het is over en uit.

Wat te doen? De plank trekt krom. Of recht. Wat dan ook. En daar is Jezus. Hij staat aan de kant. Hoe toepasselijk. En hij heeft wél vis (Joh. 21:9). Supervisser Petrus is verslagen op zijn eigen vakgebied! Hoe krijg je iemand klein? De timmerman heeft brood en vis, de visser mag het water op en moet het over de andere boeg gooien.

Terug naar het vertrouwde. Vluchten voor de droom. Je roeping vergeten. Je Meester negeren. Heb je er ervaring mee? Ga je weer vissen?

God, als wij niet doen wat u zegt, weten wij niet wat wij missen. Wij gaan mensen vissen.

Geschreven voor Preek door de week van de Meerkerk (oo de website te downloaden / gratis e-mail abonnement is ook mogelijk. Ik schrijf gewoonlijk 1 van de 6 bijdragen)

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s