Mensen met mogelijkheden – Ethiopië dag 5

Gisteren hebben we opnieuw een dag vol bijzondere ontmoetingen meegemaakt. We moesten met twee Toyota-busjes de geasfalteerde wegen verlaten om een afgelegen plek te bereiken waar kinderen onderwijs en verzorging krijgen.

Het is prachtig om te zien hoe mensen in zo’n omgeving met totale toewijding en onder zware omstandigheden hun werk doen. In het gezelschap waren drie wijze oude mannen die al decennialang op deze plek hun beste krachten hebben gegeven. Ze bleven waardig en minzaam zwijgen terwijl de jonge leiders hun verhaal deden.

Op deze plaats wordt naast kinderwerk ook ontwikkelingswerk door Compassion uitgevoerd. Ondernemende mensen worden praktisch en financieel bijgestaan door Nederlandse ondernemers en supporters. Denk daarbij aan waterpompen en irrigatieprojecten. Op deze wijze wordt de armoede en afhankelijkheid via de economische weg aangepakt. Arme mensen hebben soms gewoon een beetje steun nodig om een begin te maken, daarna kunnen zij hun eigen inkomen verdienen en anderen onderhouden en inspireren.

De weg van en naar de projecten was niet zonder gevaar. Het verkeer in Ethiopiē is een chaos. Ezels, koeien en geiten delen de weg met personenauto’s, busjes en vrachtwagens. Daarbij lopen er heel veel mensen op en langs de straten. Er wordt roekeloos gereden en overgestoken en we moesten regelmatig vol in de remmen – óók voor aanstormende tegenliggers!
Bidden voor de reis is in dit land geen overdreven zaak. We zijn dankbaar voor de goede Ethiopische chauffeurs die ijzig kalm blijven en ons veilig van plaats naar plaats brengen. Alleen vandaag al zag ik een dode hond, een dood paard (minus één been) en een gecrashte auto langs de kant. Ook hoorde ik over het grote aantal kinderen dat verongelukt in het verkeer.

Het leven zit hier vol gevaren.
De weg naar je bestemming is niet altijd gemakkelijk. Vanmorgen ging het gelukkig probleemloos. Samen met een Nederlandse en Ethiopische Compassionmedewerker en Inge-Mirjam Bosveld, een journaliste van het christelijke vrouwenmagazine Eva, ging ik naar een project voor een interview met een moeder die samen met haar kind deelneemt aan het Child Survival Program. Dat betekent dat ook de alleenstaande moeder praktische en financiële steun van een buitenlandse sponsor ontvangt. Het gesprek werd gevoerd met een moeder en een sociaal werkster, eerst in de school, later bij moeder en kind thuis.
Voor de betrokkenheid van Compassion had de moeder geen mogelijkheden om haar kinderen te voeden of te kleden. Nu heeft zij de vaardigheden en kennis gekregen om zichzelf en haar gezin te onderhouden. Ze bakt een soort grote pannenkoeken die ze verkoopt aan hotels. De baktechniek is traditioneel, maar de manier van zakendoen en plannen was nieuw voor deze jonge vrouw. Ook leerde zij tijd vrij te houden voor de opvoeding van haar kinderen.

20110525-070524.jpg
Vanmiddag en vanavond sloten wij ons weer aan bij de grote groep om een tiental jonge studenten te ontmoeten. Deze voormalige Compassion sponsorkinderen krijgen nu ondersteuning vanuit het Leadership Development Program. Acht begaafde jonge mannen, twee jonge ‘high potential’ dames, ze dronken elk woord in van de Nederlandse zakenmensen. Mooi om deze nieuwe leiders te kunnen bemoedigen en inspireren. Mensen met mogelijkheden die allemaal nog een lange, moeilijke weg te gaan hebben. Maar we hebben met hen nagedacht over hun talenten, kwaliteiten en dromen. Ik sprak met een rustige, bescheiden jonge man die vooral aan zijn ‘zwakke kanten’ wilde werken. Dat is mooi en nederig, maar soms moet je accepteren dat je ergens niet goed in bent en iemand zoeken die op dat terrein juist excelleert. Deel je droom, je visie met deze medewerkers en blijf dat doen terwijl je samen op het doel af gaat. Blijf mensen inspireren en aanmoedigen. Zo kun je een team naar de overwinning leiden.

Het was prachtig om ook een hoop tijd en energie in deze jonge leiders te steken en om te zien hoezeer zij zich aangemoedigd voelden. Mensen met moeilijkheden gaan zichzelf zien als mensen met mogelijkheden. Is dat niet mooi?

Kort videofragment (iPhone geheugen is vol!) met de twee jongedames die deelnemen aan het Leadership Development Program van Compassion in Ethiopië:

2 gedachten over “Mensen met mogelijkheden – Ethiopië dag 5

  1. Mooi Paul zoals je het elke keer beschrijft en ons de discrepanties laat meevoelen, voor zover dat kan op zo’n afstand.
    Een uitspraak vind ik heel treffend:
    De weg naar je bestemming is niet altijd gemakkelijk.
    Dat gold voor jullie heel letterlijk, maar geestelijk is dat ook zo waar. God wil ons op onze bestemming laten komen, we mogen in de voetstappen van Jezus gaan en ontdekken wat Hij voor ons in petto heeft. Hij wil onze unieke gaven en talenten gebruiken, zodat we ons werkelijk op onze plek ervaren. dat is geen noodlot, niet in beton gegoten, zelfs geen blauwdruk; wel een unieke weg die Hij met ons heeft. Om te excelleren tot zijn eer.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s