God is geen slavendrijver

U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’. De Geest zelf verzekert onze geest dat wij Gods kinderen zijn. Romeinen 8:15,16

Hoe denk je over God? Dat is geen onbelangrijke vraag. Geloven in God is één ding, maar een juist beeld van Hem hebben, dat is minstens zo belangrijk.

Ik moet bekennen dat God, zoals ik Hem door het Oude Testament leer kennen, op mij vaak overkomt als een strenge, onverbiddelijke Heer. Geen slavendrijver, want in Exodus lees ik al dat Hij zijn volk de vrijheid gunt, maar wel een autoritaire Meester die eist dat mensen zich aan zijn geboden houden.

Ontferming, erbarmen, mededogen. Wat zegt het ons dat deze woorden in onbruik zijn geraakt?

Dat oudtestamentische beeld van God kan gevoed worden door gedeelten die voor ons, mensen die leven in een andere tijd en cultuur, moeilijk te begrijpen zijn. Maar toch, wie goed leest, ontdekt dat God in het Oude Testament ook vol ontferming en genade is.

Ontferming. Zo’n woord dat wij vrijwel nooit meer gebruiken. God wil zich over ons ontfermen. Hij toont erbarmen, mededogen. (Zou het iets betekenen dat deze woorden in onbruik zijn geraakt?)

De geschiedenis van het Oude Testament lijkt een lang opvoedingsproces. De mens moet God erkennen als Schepper, Hem liefhebben boven alles en zijn naaste als zichzelf. Jezus maakt duidelijk dat wie zo leeft, niets van God te vrezen heeft. (Marcus 12:28-31)

Voor mij is het Oude Testament pas te begrijpen als ik de geschriften lees met Jezus in gedachten. Alle wetten, offerrituelen, profetieën en geschiedenissen krijgen zin en betekenis als verwijzingen naar Jezus, de Zoon van God die de Wet en de Profeten vervuld heeft (Hij heeft ze vervolmaakt, volledig nageleefd en waargemaakt).

U hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’

De komst van Jezus betekent een bevrijdend keerpunt in de geschiedenis. Door naar Hem te kijken, gaan we zien wie God is: een goede, liefdevolle, rechtvaardige, heilige Vader. En sinds Pinksteren, sinds wij de Geest van Christus hebben ontvangen, mogen we er zeker van zijn dat God onze Vader is en dat wij zijn kinderen zijn.

Geschreven voor Preek door de week van De Meerkerk

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s