Een gezinsdrama om de hoek

Zojuist lees ik een politiebericht over het drama dat zich heeft afgespeeld aan de Haya van Somerensingel – een straat die aansluit op de singel waar wij wonen. Nu blijkt dat de vader de brand met motorbenzine op verschillende plaatsen in huis heeft aangestoken en dat hij bewust zichzelf, zijn vrouw en drie kinderen de dood heeft ingejaagd. Hoe komt iemand tot zo’n daad?

Het is niet voor het eerst dat er in onze woonplaats zo’n tragedie plaatsvindt. Al eerder kwam Hoofddorp in het nieuws door ouders die hun kinderen om het leven brachten en daarna mislukte pogingen deden om zichzelf te doden. Het verhaal is heel verdrietig en zeer gecompliceerd, als je wilt weten hoe het kan gebeuren dat mensen dergelijke dingen doen, dan kun je hier lezen over de toedracht en de droevige afloop.

Verbijsterd

Ik rijd vrijwel dagelijks langs dat huis, want het ligt op de route naar het winkelcentrum waar wij boodschappen doen.  De laatste dagen was het afgezet met hoge hekken en stonden er grote containers en auto’s van de recherche. Iedereen is verbijsterd en wil weten wat er precies gebeurd is. Mensen staan rond de woning te kijken, met hun kinderen laten zij bloemen, tekeningen en knuffels achter.

Wat moet je denken van een dergelijk drama? Wat moet je vinden van mensen die rond zo’n huis blijven staan – kijkend naar wat de politie aan het doen is? Dit is wat ik denk: oordeel maar niet. De mensen staan ook uit machteloosheid en medelijden toe te kijken, er is niets sensationeels meer te zien. Op basis van de informatie die nu officieel bekend gemaakt is kun je geen conclusies trekken over de man die dit drama veroorzaakt heeft. Wat moet er met iemand gebeuren voordat hij tot zo’n wanhopige daad komt? Waarom geef je in een nacht alles wat je lief is prijs aan de vlammen? Het antwoord kan niet eenvoudig zijn.

Ik weet het ook niet

Het doet pijn dat mensen zo dichtbij wonen en dat het kennelijk niemand gelukt is om deze verschrikking te voorkomen. We kunnen nu niets meer doen voor deze man, zijn vrouw en kinderen. Wel kunnen we nadenken over wat er vooraf gaat aan zo’n wanhoopsdaad. We kunnen bij onszelf te rade gaan: hoe kijken we door de zelfgebouwde façade van mensen heen? Hoe komen we er achter wat de ware situatie in een gezin is? Hoe ver mag je in het leven van anderen naar binnen kijken? Ik weet het ook niet.

Wel weet ik dat Hoofddorp een plaats is waar mensen een huisje-boompje-beestje bestaan leiden. Je kunt heel gemakkelijk volstaan met af en toe een ‘goedemorgen’ en ‘goedenavond’ zonder je buren te leren kennen. Je kunt jarenlang naast mensen wonen zonder te weten wat hen bezighoudt, waar ze vol van zijn, wat hun zorgen baart en of ze misschien hulp nodig hebben. Ik vind dat heel zorgwekkend. Wat kunnen we doen?

2 gedachten over “Een gezinsdrama om de hoek

  1. Een begin maken in jouw straat? Ga bij je buren op bezoek. Als is het maar een half uurtje. Vertel ze wat je hier boven verteld. Dat je het verschrikkelijk vind wat er verderop gebeurd is. En dat je hun de opdracht geeft om ook bij hun buren langs te gaan. Een soort van pay if forward bezoekjes… en jij begint met twee bezoekjes, je buren op links en je buren op rechts 😉 of heb je een vrijstaand huis ergens in de bush bush, dan hoeft het niet 🙂

  2. E is veel meer verborgen miserie dan wij vermoeden..ook veel meer armoede maar mensen komen er niet mee naar buiten.Als je nergens meer terecht kan,nergens geen luisterend oor meer vindt..gebeuren deze zaken..drama’s die niet zouden mogen gebeuren..wie zoiets doet staat met de rug tegen de muur.Wij moeten terug zorgen voor een leefbare maatschappij en die begint bij onszelf

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s