Zum Wohl: Bitte ein Bit…

Een van de grotere plaatsen in het Eifelgebied is Bitburg – vooral bekend vanwege het locaal gebrouwen en internationaal gewaardeerde biermerk Bitburger. De brouwerij ligt in de stad en oogt wel wat als een keurige chemische fabriek. Dat valt me sowieso (überhaupt) altijd op in Duitsland: alles is er zo steriel en ‘aangeharkt’. Een groot verschil met bijvoorbeeld het ‘charmant rommelige’ Frankrijk…

Bitte ein Bit is een reclamekreet die te vergelijken is met ons Heerlijk, helder Heineken. Misschien is de Duitse slogan nog wel sterker dan de beroemde pay-off van het Nederlandse biermerk: simpel en pakkend, precies zoals een reclamezin moet zijn. Waarschijnlijk heb je de stickers met deze kreet ook wel op voorbijrazende Duitse auto’s gezien.

Onze Oosterburen hebben met hun vermaarde Reinheitsgebot lange tijd weten te voorkomen dat grote buitenlandse biermerken de thuismarkt konden veroveren. Inmiddels is deze handelsbeperking door Europese wetgeving opgeheven, maar ‘de oudste warenwet ter wereld’ heeft er wel voor gezorgd dat de Duitsers een grote verscheidenheid aan eigen biermerken in stand hebben kunnen houden.

Ik heb de brouwerij alleen even vanaf de buitenkant gezien (wel even het eigen café binnengelopen waar ik ook de foto maakte van de wand van ‘witte biervaten’).  Onlangs heb ik al een mooie rondleiding bij de Alfa brouwerij in Limburg gehad, dus met dat brouwproces ben ik zo’n beetje wel bekend. Maar – de Duitse biertjes smaken ook heel goed – ehrlich ist ehrlich.

Bitburg is overigens maar een kleine stad, je hebt het centrum wel heel snel verkend. De stad is wel al heel oud (oude Keltische naam is Beda), maar er is niet echt sprake van een mooi historisch centrum. En buiten de brouwerij om is het er ook niet heel erg bruisend – als je het mij vraagt. Klik op de foto’s voor groter beeld.

2 gedachten over “Zum Wohl: Bitte ein Bit…

  1. aaaah, Bitburg & die schöne Eiffel =)) En dat lekkere bier ja. Vijf kilometer vanaf de brouwerij ligt de boerderij waar ik zo’n beetje alle zomers vanaf mn 7de heb doorgebracht. Heerlijk gebied!

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s