Een cursus normaal doen voor christenen

Gisteren mocht ik samen met Gea Gort haar boek God in de stad presenteren tijdens de jaarvergadering van de Evangelische Alliantie in Ermelo. Vertegenwoordigers van diverse deelnemende organisaties waren bij Open Doors samengekomen om te luisteren naar Edward de Kam (directeur Youth for Christ) en andere sprekers die op de een of andere manier betrokken zijn bij het werk van de EA. Er klonken veel lovende woorden over het boek van Gea, maar deze uitspraak van Edward de Kam is bij mij nog het meest blijven hangen: ‘God in de stad is een cursus normaal doen voor christenen’.

Identiteit

De uitspraak van Edward de Kam sloot aan bij wat EA-directeur Jan Wessels tijdens dezelfde bijeenkomst zei: “Missionair zijn is geen opdracht, het is een identiteit”. Uiteraard is het beide, maar het is goed om te benadrukken dat ‘evangeliseren’ geen opdracht is voor een speciaal soort (opdringerige) christenen, maar dat alle navolgers van Jezus – door hun doen en laten, spreken en zwijgen – ‘de Bijbel zijn die ongelovigen wél lezen’. Dat betekent dat we in alle omstandigheden getuigen zijn: goede, matige of slechte getuigen.

Edward de Kam wees erop dat, in tegenstelling tot wat er enthousiast door een van de vele aanbevelers gezegd wordt, dit boek feitelijk niet het eerste boek is dat ‘een theologie van de stad in Nederlandse context’ presenteert. Maar het biedt wel een veelzijdige en actuele kijk op ‘stadszending’ (urban mission) als levensstijl. Daarbij prees De Kam de uitvoering en de gemakkelijk leesbaarheid van Gea’s boek – vruchten van het feit dat zij een theologiestudie combineert met journalistieke vaardigheden en veel praktijkervaring.

Geloofwaardigheid

Wanneer je als christen wilt nadenken over de plek die je inneemt in je woon- en/of werkplaats, dan biedt God in de stad je veel hersenvoer. Voor veel mensen is de stad een drukbevolkte, maar eenzame plaats. Maar God is niet alleen vertegenwoordigd door mensen die Jezus volgen, Hij werkt met zijn Geest, houdt van de stad en van haar inwoners, en is niet beperkt in zijn mogelijkheden. Als navolgers van Jezus ophouden met abnormaal te doen (folders in handen of brievenbussen duwen van ongeïnteresseerden – ik noem maar eens wat) en collectief ‘normaal gaan doen’, dan kunnen we als gezamenlijke kerk in onze stad hopelijk onze geloofwaardigheid terugwinnen. Een missionaire visie brengt kerken en christenen bijeen. Pioniers in probleemwijken krijgen dan de steun en erkenning die ze verdienen (niet slechts kritiek, sympathie of bewondering…) en gelovigen laten duidelijk zien dat ze meer met elkaar delen dan dat ze van elkaar verschillen.

Niet stervend maar wervend

Op dit moment zijn er veel missionaire initiatieven waarneembaar. Daarbij valt het accent op de stad en dat is een logische keuze gezien de betekenis van steden voor samenlevingen. Secularisatie en urbanisatie gaan hand in hand. Maar op plaatsen waar soms de oude kerkgebouwen gesloopt zijn of een nieuwe bestemming hebben gekregen, ontstaan nieuwe, frisse en eigentijdse initiatieven. En ook ‘missionair schuwe’ kerken hebben ontdekt dat de kreet die Youth for Christ decennia terug al op kerkdeuren plakte (inderdaad, op hervormingsdag en ik heb destijds nog aan die plakactie meegedaan…) vooral in onze steden maar al te waar blijkt te zijn: “Een kerk die niet werft, loopt kans dat zij sterft”.

Herontdekking van onszelf

De kerk is niet dood want Jezus leeft. Wij hebben dat als zijn volgelingen allang ontdekt, maar het lukt ons zo slecht om dit op mensen over te dragen. Maar het grootste probleem vormen wij zelf. Te weinig positieve zichtbaarheid, onhandig en contraproductief activisme, beschamende verdeeldheid – dat zijn een paar van de zelfgebouwde hindernissen. Maar christenen die hun handen weer uit de mouwen steken, weer gewoon gaan doen waartoe ze geroepen zijn en met de betraande ogen en het bewogen hart van Jezus naar hun medemensen kijken (in de stad en daarbuiten), worden missionair effectief omdat ze aantrekkelijk, authentiek, transparant en geloofwaardig zijn. En wie zijn ogen en oren goed gebruikt ziet dat deze herontdekking van onszelf volop uit de verf begint te komen. Denk bijvoorbeeld aan het werk van Gids netwerk, denk aan stichting Present, aan Serve the City en aan diverse kerken, gelovige individuen en christelijke organisaties als het Leger des Heils die God zij dank nooit vergeten zijn dat woord en daad alles met elkaar te maken hebben.

Op Jezus is niets aan te merken

Als Jezus een imagoprobleem heeft, dan komt dat door zijn volgelingen die een verkeerd beeld geven van wie Hij werkelijk is. Op Jezus is immers niets aan te merken. Als we echt met de liefde van God onze harten laten uitgaan naar de mensen met wie wij mogen samenleven in steden en dorpen, dan kan die liefde niet onbeantwoord blijven. Er is nog zoveel te doen. En daarom zijn we nog altijd hier.

Het boek GOD IN DE STAD is bij elke boekhandel – desgewenst online –  te koop (of te bestellen). Kan ook via de website van Gea Gort of bij de uitgever Ark Media. Uitgave in samenwerking met Agapè en Stichting Gids Netwerk.

2 gedachten over “Een cursus normaal doen voor christenen

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s