Wat heb je aan een hoofd vol kennis als er geen liefde meer in je hart leeft?

Voorproefje uit mijn nieuwe boek ‘Jesus was a Fisherman’s Friend’

Professionele betweters

U bestudeert de Schriften en u denkt daardoor eeuwig leven te hebben. Welnu, de Schriften getuigen over mij, maar bij mij wilt u niet komen om leven te ontvangen. Niet dat de mensen mij moeten eren, maar ik ken u: u hebt geen liefde voor God in u. (Johannes 5:39-42)

In zijn omgang met gewone mensen is Jezus vriendelijk en benaderbaar. De mensen zochten hem op en bleven graag in zijn buurt. Soms lees je dat Jezus moeite moest doen om even alleen te zijn, om uit te rusten en te bidden. In alles wat Jezus doet lijkt hij gericht te zijn op relaties. Hij trekt op met zijn leerlingen en gaat in gesprek met gewone mannen en vrouwen. In veel gesprekken zie je hem door omzichtige openingsvragen en rookgordijnen heen prikken. Hij dringt door tot de kern van de kwestie, maar meer nog, hij gaat op zoek naar het hart van de mens.

De geestelijke leiders van die dagen, schriftgeleerden en farizeeën, hielden wel van discussies. Zij hadden er hun beroep van gemaakt om de oude schriften te lezen en te interpreteren. Zij stelden er een eer in om zoveel mogelijk kennis te hebben en als we de evangeliën lezen valt op dat die kennis nogal onbarmhartig in stelling werd gebracht.

Zuurpruimen

Als Jezus een zieke man geneest zou ieder mens daar vooral blij over moeten zijn. Hoe belangrijk is het of deze genezing op een doordeweekse dag of op de sabbat plaatsvindt? Een kniesoor die daar op let. Zuurpruimen, dat waren veel van die godsdienstige leraren. Professionele betweters. Ze hadden zich zoveel kennis en macht toegeëigend dat zij er anderen mee om de oren gingen slaan. De kennis werd niet meer ingezet om God en mensen te dienen, maar om zelf belangrijk gevonden te worden en anderen klein te kunnen houden.

Geen grip

Als Jezus de religieuze leiders op hun verkeerde houding aanspreekt, dan gebeurt dat in reactie op hun veroordeling. Jezus weet wel dat de feitelijke bezwaren van deze leiders niet gericht zijn tegen het doen van wonderen of het ‘schenden’ van de sabbat. Wat bij hen echt kwaad bloed zet is de vrijmoedige wijze waarop Jezus over zijn relatie met de Vader spreekt. Als studenten, leraren en uitleggers van de schriften hadden de religieuze leiders een onaantastbare positie verworven. Alleen de Romeinse bezetter kon hen nog wat in toom houden, verder moest iedereen zich schikken naar deze ‘belangrijke mannen’. Maar op Jezus krijgen zij geen grip. Zijn woorden worden door gewone mensen ingedronken, zijn daden bewonderd. Het vervult zijn tegenstanders met jaloezie en haat.

Gebroken mensen

Wat heb je aan een hoofd vol kennis als er geen liefde meer in je hart leeft? Hoe kun je mensen verder op weg helpen als je alleen maar bezig bent hen op hun tekortkomingen te wijzen? Jezus verbaasde iedereen met zijn kennis, maar hij stal het hart van mensen met zijn liefde. Hij strekte zich uit naar gebroken mensen en gaf uitgestotenen hun waardigheid terug. Jezus’ woorden waren niet gericht op veroordeling, maar op genezing en herstel.

Jezus verbaasde iedereen met zijn kennis, maar hij stal het hart van mensen met zijn liefde

Een gedachte over “Wat heb je aan een hoofd vol kennis als er geen liefde meer in je hart leeft?

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s