Norman Viss schreef ‘Samen Sterker’ – een mooi boek vol levenswijsheid

Via de blogs en wat contacten uit mijn netwerk maakte ik een jaar of 4 geleden kennis met Norman Viss, voorganger van de Petrakerk te Heemstede. Wat begon met een cappuccino in restaurant Brinkmann aan het mooiste plein van de wereld (inderdaad, de Grote Markt te Haarlem), eindigde met een mooi boek vol levenswijsheid. Dat is niet de subtitel van ‘Samen sterker’, ook niet een kwalificatie die de auteur zelf heeft bedacht – nee, dit is mijn persoonlijk oordeel over deze uitgave. Ik kan dit boek van harte aanraden aan mensen die willen nadenken over de plek die zij innemen in sociale netwerken. De kleinste vorm van een sociaal netwerk is een vriendschap, een 1-op-1 relatie. Maar altijd zijn er rond die relatie mensen die van belang voor je zijn, waar je op gesteld bent en… waar je mee om moet leren gaan.

IJZER SCHERPT IJZER

De inspiratie voor dit boek haalde Norman Viss uit een bijbelse wijsheid: ‘Zoals men ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt een mens zijn medemens’. Deze tekst is te vinden in Spreuken 27:17. Zelf vond ik tijdens de voorbereiding van deze boekpresentatie een andere tekst in de bijbel die te maken heeft met ijzer en met ‘vorming’: “Een smid hanteert gereedschap om ijzer te smeden in een gloeiend vuur. Hij vormt het met een hamer en bewerkt het met krachtige hand. Maar als hij honger krijgt, verliest hij zijn kracht, en als hij geen water drinkt, raakt hij uitgeput.” (Jesaja 44:12)

Deze tekst heb ik Norman Viss meegegeven, omdat hier een paar mooie lagen in zitten. IJzer scherpt ijzer, maar dat gaat niet vanzelf. Er moeten omstandigheden zijn (hier gloeiend vuur) en er moet gereedschap zijn (in dit geval is het de hamer die gehanteerd wordt om een ander ijzeren voorwerp z’n vorm te geven). Daarbij valt op dat er sprake is van wederkerigheid – het ene ijzeren voorwerp vormt het andere. Maar ook die hamer is ooit door een smid gemaakt en elk stuk gereedschap moet in de juiste vorm en conditie gehouden worden. Dit is een mooie metafoor voor menselijke relaties – ook daar is (preventief) onderhoud van belang om goed te kunnen blijven functioneren. Het kan zijn dat daarbij rake klappen vallen, puur overdrachtelijk a.u.b, en in veel gevallen is er een ‘lijdend voorwerp’. Maar laten we de smid niet vergeten, want ook hij speelt een rol in dit beeld en Jesaja wijst erop hoe belangrijk het is dat ook deze ambachtsman zich voedt en laaft. Je kunt alleen andere mensen helpen als je eerst goed voor jezelf hebt gezorgd. Denk aan de veiligheidsinstructie die je in een vliegtuig krijgt voor het opstijgen: ‘Doe eerst zelf uw zuurstofmasker op voordat u een ander helpt’.

WARE WOORDENSMID

Ik ging niet een wild avontuur aan toen ik Norman Viss vroeg of hij een boek voor ons wilde schrijven over het thema ‘mentoraat’. Al een paar jaar houd ik Norman’s blog in de gaten en als je daar eens rondkijkt zie je wel dat hier een (taal)vaardig persoon aan het werk is. Maar het is niet voldoende om goed met woorden overweg te kunnen gaan, je moet ook iets belangwekkends te melden hebben en de tijd willen nemen om dat ‘als gloeiend ijzer’ in de juiste vorm te gieten. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je dit doet ‘in het zweet des aanschijns’. Ook een ware woordensmid moet zijn inspiratie combineren met transpiratie. Veel boeken die ‘ooit geschreven moeten worden’ halen nooit de drukpers, omdat de auteur niet voldoende discipline, tijd of energie  in het project kon (of wilde) steken. En natuurlijk moet je ook wat geluk hebben en tegen een uitgever aanlopen die mogelijkheden ziet met jouw tekst. In de situatie van Norman Viss is het goed te melden dat hij zijn studieverlof wilde gebruiken om anderen met dit boek van dienst te zijn. Heel veel dank Norman; en ook een woord van dank aan de mensen van de Petrakerk!

GOEDE SAMENWERKING

Steeds vaker nemen we bij Ark Media zelf het initiatief en vragen we interessante mensen om voor ons een boek te schrijven over een thema dat wij belangrijk vinden. Dat is een spannende aanpak, want je moet nog maar zien of het lukt om zo’n project van de grond te krijgen. Maar het is ook heel leuk om zo nauw betrokken te zijn bij de totstandkoming van een boek. Ook hier is vaak sprake van ijzer dat zich scherpt aan ijzer. Het is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig is er een redactie, in dit geval Marieke Slagter, die dit proces met zorg begeleidt en ook voor de vormgeving gaan professionals aan het werk (Remco de Vries maakte de cover en verzorgde het binnenwerk). Als uitgever ben je vooral betrokken bij de initiële, conceptuele fase – daarna is het een kwestie van een beetje bijsturen in het proces en ingrijpen als dat echt nodig is. In dit geval verliep het allemaal soepel en plezierig. En dat is te merken aan het boek zelf, dat ook gemakkelijk leest en een aangename, vriendelijke toon heeft.

NIET TE VEEL VERTELLEN

Ik ben zelf ook een man van woorden. Als je me nog even laat doorgaan vertel ik zoveel over dit boek dat je het niet meer hoeft te kopen. Maar dat zou niet handig zijn, dus ik laat het hier bij. En dat kan ook, want Norman heeft  zelf al veel online gezet – zelfs een speciaal rond dit boek gebouwde website! Hij is ook bereid om persoonlijk met lezers in gesprek te gaan. Gelukkig kan dat tegenwoordig via blogs, websites en sociale media, want Norman vertrekt binnenkort met zijn vrouw naar zijn andere vaderland: de Verenigde Staten. Voor internetactiviteiten maakt dat niet uit, voor promotiedoeleinden was het toch wel fijn om deze vriendelijke man in Haarlem te hebben tijdens deze presentatie die plaatsvond in een van de mooiste en beste christelijke boekhandels die ons land rijk is: de Bijbel-in.

3 gedachten over “Norman Viss schreef ‘Samen Sterker’ – een mooi boek vol levenswijsheid

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s