‘Wordt hervormd…’ – Mijn overdenking bij Hervormingsdag

En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken, opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volkomene. (Romeinen 12:2)

Vijfhonderd jaar geleden was er een stroming binnen de kerk die niet langer binnen de brede bedding kon blijven. De stroming nam een andere wending en waaiert tot op de dag van vandaag uit met ontelbaar veel zijarmen. De hoofdstromen – in grote delen van de westerse wereld – heten sindsdien Rooms-katholiek en Protestants.

Soms kiezen individuen er bewust voor om deel uit te gaan maken van een van deze stromingen, maar meestal worden mensen daarbinnen (of daarbuiten) geboren. Het is al met al een heel rivierenlandschap geworden, het lijkt warempel Nederland wel…

Nog altijd meandert de rivier van Christus’ kerk alle kanten op

De kerkgeschiedenis is niet eenvoudig samen te vatten in het kader van een korte bijbeloverdenking. Er zijn tal van kerkscheuringen geweest – het aantal is bijna niet te overzien. En de verdeeldheid begon al ver voor de komst van het protestantisme met de opsplitsing tussen een Oosterse en een Westerse kerk. Nog altijd meandert de rivier van Christus’ kerk alle kanten op.

Was de hervorming door Maarten Luther en zijn medestanders noodzakelijk? Waarschijnlijk wel. Er waren misstanden in het (Westerse) christendom die om een duidelijke reactie vroegen. En die reactie kwam er – in de vorm van de Reformatie. En er kwam een tegenreactie – de zgn. contrareformatie. Woordenstrijd werd echte strijd, geloofsgenoten werden fanatieke tegenstanders. Een droevig verhaal, al met al.

We kunnen wel keuzes maken die tot minder verdeling leiden

En waar staan we nu? Als je een kerkelijk thuis gevonden hebt, reken je jezelf waarschijnlijk tot een van de genoemde hoofdstromingen. Maar hopelijk voel je je dan ook deel van de kerk als het grote, wereldwijde Lichaam van Christus. We kunnen de klok niet terugdraaien, wat gebeurd is, is gebeurd. Maar we kunnen wel keuzes maken die tot minder verdeling leiden. Kijken naar wat ons verenigt, naar Wie ons samenbindt (Hij die zelf voor onze eenheid gebeden heeft – Johannes 17:21). En we kunnen ons afvragen wat er vandaag ‘hervormd’ moet worden. Volgens Romeinen 12:2 gaat het om ‘de vernieuwing van uw denken’. Dat geldt voor ons allemaal. Eigenlijk is het wel heel mooi: de Roomse kerk moet hervormd worden, net als de protestanten die al denken dat ze ‘hervormd’ zijn. Ik trek het me aan in deze tijd, de tijd waarin ik leef. Ik wil erkennen wat de wil van God is: het goede, welgevallige en volkomene.

Geschreven voor Preek door de Week van De Meerkerk. Wil je zes keer per week zo’n overdenking gratis in je mailbox? Meld je dan aan via e-mail op de website van De Meerkerk.

Kutless – I Do Not Belong

4 gedachten over “‘Wordt hervormd…’ – Mijn overdenking bij Hervormingsdag

 1. Tijd is relatief. We kunnen de tijd terugdraaien door niet te “kiezen” voor een kerk. De kerk is het lichaam van Christus. Wij zijn allemaal door Christus uitgekozen. Hij zoekt en vindt ieder mens als een herder.

  We kunnen elkaar weer “vinden” in onze eigen leefomgeving…

  1. Hoi Jeroen. Als er voor mensen één ding niet relatief is – dan is het tijd. Tijd is namelijk onverbiddelijk. Het verleden komt niet terug, de toekomst is veel minder maakbaar dan we denken – het nu is moeilijk te beheersen. We worden vaak geleefd.
   En ja, de kerk – dat zijn wij – kinderen van één Vader. Niet kiezen is ook kiezen, maar je hebt gelijk: we moeten zo inclusief mogelijk denken. Voor mij betekent dat niet: stap er allemaal uit (of stap er allemaal in), maar meer: kom elkaar in Christus tegemoet, ieder vanuit zijn of haar positie.

 2. De week van de eenzaamheid

  ging de dag van de stilte voor

  De dag van de breuk volgde

  het zwijgen een dag van scheiden

  beelden veranderen slechts vaag

  de dag van de …..

  BARST! Het is vandaag!

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s