Handmatig scherpstellen en door een raster fotograferen

Ik merkte eens dat de autofocus vervelend is als je in een dierentuin door de tralies heen een foto van een dier wilt maken. Steeds stelt de camera scherp op de tralies (of het gaas). Als je de camera van de autofocus afhaalt, kun je door tralies, gaas of door andere rasters heen fotograferen door handmatig scherp te stellen op je onderwerp. (Zie links de tijger achter tralies. Hieronder zie je een tijger gefotografeerd door tralies heen – alleen als je goed kijkt zie je de verticale spijlen nog door het beeld lopen als een soort schaduwen). De camera doet hetzelfde wat je ogen ook doen – focussen op dichtbij of ver weg. Ik maakte onlangs ook foto’s in Amersfoort op het station. Niet van wilde dieren, maar van tamme treinen en het perron. Soms moet je goed kijken om het raster te kunnen zien, een andere keer kun je je haast niet voorstellen dat de camera door de kleine openingen heen een compleet beeld kan geven. Maar ja, dat kunnen je ogen dus ook. Klik op de foto’s voor grotere weergave.
3 gedachten over “Handmatig scherpstellen en door een raster fotograferen

  1. Gewoon de lens tegen de tralies aanduwen, wil ook weleens helpen. Zelfde geldt voor fotograferen van binnen naar buiten, camera direct tegen het glas plaatsen. Alleen onder een hoek wordt het wat lastiger ….

    1. En bij de eerste foto in deze blogpost zie je een voorbeeld waarbij het niet verstandig is om iets door de tralies heen te steken. Je hebt gelijk, vaak moet je gewoon een opening zoeken en benutten, maar dat kan niet altijd en soms levert het een te beperkt beeld op. Het rastereffect kan ook gewenst zijn. Bij die treinfoto’s vind ik het bijvoorbeeld wel grappig. Maar het kan ook met lamellen voor het raam – bijvoorbeeld.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s