Breekbare mensen, kostbare schatten

“There is a crack in everything. That’s how the light gets in…” zingt Leonard Cohen in zijn ‘Anthem’. “I’m not broke but you can see the cracks, you can make me perfect again…” zingt Bono van U2 in ‘All because of You.’ Alles wat we hier in dit leven hebben is stuk of gaat stuk. Misschien niet leuk om te horen, maar de waarheid is hard. Gelukkig valt er wel een lichtstraaltje door de barst van onze gebrokenheid – en dat lichtstraaltje komt van buiten, meer nog: van Boven.

Het zonlicht breekt door kapotte daken heen. Zo dringt Gods licht door in het gebroken hart van een mens die heeft ontdekt dat ons leven niet meer ‘heel’ is – als het dat ooit al was. We gaan kapot aan de pijn die we onszelf en anderen aandoen. Vriendschappen gaan stuk, relaties worden verbroken, je gezondheid blijkt minder robuust dan je had gehoopt. Misschien trekken we nu nog met een gevoel van onkwetsbaarheid door het leven, maar we kunnen allemaal vallen en breken en dan moeten we bij de scherven uithuilen. “On and on the rain will say – how fragile we are how fragile we are…” klinkt nu de stem van Sting in ‘Fragile’.

Eigenlijk zou elk mensenkind geboren moeten worden met zo’n sticker op de buik: ‘Fragile’ / ‘Breekbaar’. Paulus- geen popidool maar een geestelijke vader uit het begin van onze jaartelling die nog in de kraamkamer van de kerk heeft gestaan, wist dat ook. Hij schreef deze bijzondere woorden voor breekbare mensen die kostbare schatten met zich meedragen: ‘De God die heeft gezegd: ‘Uit de duisternis zal licht schijnen,’ heeft in ons hart het licht doen schijnen om ons te verlichten met de kennis van zijn luister, die afstraalt van het gezicht van Jezus Christus. Maar wij zijn slechts een aarden pot voor deze schat; het moet duidelijk zijn dat onze overweldigende kracht niet van onszelf komt, maar van God.’ (2 Kor. 4:6-8)

Dat is een beeld dat me aanspreekt. Mensen als breekbare schepselen, de echte schat dragen we mee in ons hart – het is een bron van kracht die we niet uit onszelf halen, maar die ons als een lichtstraal van boven wordt ingegeven. Ik houd van de formulering die Eugene Peterson gekozen heeft:

We carry this precious Message around in the unadorned clay pots of our ordinary lives. That’s to prevent anyone from confusing God’s incomparable power with us. The Message

Deze woorden schreef ik voor Preek door de Week van de Meerkerk. Komende zondag wordt deze overdenking na afloop van de dienst aangeboden aan alle bezoekers – samen met 5 overdenkingen van andere leden van onze schrijversgroep. In twee ochtenddiensten gaan we luisteren naar Lauren Bethell, een Amerikaanse vrouw die in Hoofddorp woont en die strijdt voor gerechtigheid en tegen vrouwenhandel. Lauren zet zich ook in voor de begeleiding van slachtoffers van seksueel geweld. Je bent welkom om de dienst mee te maken, hij komt ook naderhand online op de website van de Meerkerk. Dat geldt overigens ook voor de overdenkingen van Preek door de week waar je desgewenst een gratis e-mail abonnement op kunt nemen.

Een gedachte over “Breekbare mensen, kostbare schatten

 1. Wat mooi en waar(devol), en ook nog , dat als het licht binnenkomt
  in de gebrokenheid van ons leven, de cracks, de barsten en scheuren,
  het daardoor ook weer uitstraalt naar buiten,Zijn Licht mogen wij als
  kwetsbare, gebroken mensen uitstralen,ook door gebroken glas
  schijnt het Licht, en kunnen wij meevoelen,mededogen hebben
  met andere kwetsbare mensenkinderen.,liefhebben doordat we Zijn liefde
  ervaren hebben.Dit heb ik vooral geleerd door de boeken van Henri
  Nouwen ,en door het leven zelf, en allereerst door de liefde van God,
  Die Zijn Zoon liet breken voor onze gebrokenheid. Hem zij de dank en eer.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s