Hero is de mol

Heb je een momentje voor een complottheorie? Ik lig in bed te denken over Hero Brinkman. Ga eens even mee terug in de tijd. Denk aan de risico’s die Nederland gelopen heeft door de film die Wilders gemaakt en getoond heeft: Fitna. Vraag jezelf af of de Nederlandse geheime diensten zich bezig hebben gehouden met dit gevaar. Ik kan me niet voorstellen dat ze met de armen over elkaar hebben toegekeken. Is het een rare gedachte van mij dat Hero Brinkman – voormalig politieman – de PVV is binnengekomen om het gevaar Wilders van binnenuit te pacificeren?

Slimgekozen
Hero Brinkman blijkt het op een aantal kernpunten absoluut oneens te zijn met zijn (inmiddels voormalige) voorman en heeft tot tweemaal toe op strategisch bijzonder slimgekozen momenten Wilders pootje gelicht. Hij liet pas een helder tegengeluid horen op het moment dat hij zeker was van een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Hij bleek als enige in ‘zijn’ partij totaal niet onder de indruk van de autoritaire leiderschapsstijl van Wilders en probeerde langs democratische weg – en met behulp van een nieuw op te richten jongerenafdeling – de partij van binnenuit te hervormen. En nu, terwijl zijn zetel goud waard is voor alle partijen, op het moment dat Wilders met Rutte, Verhagen en hun secondanten zich in het Catshuis bezighoudt met de ultieme vorm van ‘achterkamertjespolitiek’ (ik dacht altijd dat Wilders daar zo principieel op tegen was…), stapt Hero Brinkman doodleuk uit de partij en kan hij als eenmansfractie zelfstandig beslissen of hij de coalitie per wetsvoorstel aan een meerderheid wil helpen of niet. Over een sleutelrol gesproken… Direct stemt hij met een D66-motie in om openlijk afstand te nemen van het internationaal omstreden PVV internet meldpunt voor ‘overlast veroorzakende’ Midden- en Oost-Europeanen. Voorts blijkt hij het helemaal niet eens te zijn met Wilders’ anti-islam retoriek.

Trotseren en dwarsbomen
Misschien slaat mijn fantasie op hol, maar is het voorstelbaar dat Hero Brinkman het vanaf dag 1 al niet met Wilders eens was en dat hij (met of zonder hulp van ‘friends in high places’) de partij is binnengedrongen om van binnenuit het gevaar Wilders te trotseren en dwarsbomen? Is dat een gek idee? Als het om een serie ‘Wie is de mol?’ zou gaan, dan weten we sinds gisteren het antwoord. En persoonlijk hoop ik dat de democratie een (geheime) dienst bewezen is door het strategisch slimme spel van Hero Brinkman.

Schaakspel
Eerst heeft Geert Wilders de handen vol gehad aan een tijd- en energievretende rechtzaak. Vervolgens wordt zijn partij onder druk gezet om openbaar te maken wie de grote geldschieters zijn (bedenk wel: geen lidmaatschap, dan ook geen contributie…). Als de Nederlandse geheime diensten achter de schermen niet betrokken zijn bij dit schaakspel, waar zouden zij zich dan de hele dag mee bezighouden? Mijn theorie: Hero Brinkman heeft een paar mooie gangen voor hen gegraven en komt bovengronds op het moment dat het opportuun is. Kun je je een slimmer moment voorstellen dan juist nu?

PS Het officiële Tweede Kamer-profiel van Hero Brinkman is al direct up to date (fractie: BRINKMAN). Hij vindt Geert Wilders volgens deze informatie ‘een goede manager en een fijn mens’. Eens kijken hoelang die tekst zo blijft staan.

10 gedachten over “Hero is de mol

 1. Google maar even op “AIVD, Maxime Verhagen” … of op de woorden “infiltratie PVV AIVD” – niet dat je dan op harde bewijzen stuit, maar mijn vermoedens zijn niet geheel op fantasie gebaseerd. Ik denk dat Mark Rutte (nadat hij heel behendig Rita Verdonk buiten spel heeft gezet) nu in goede samenwerking met Maxime Verhagen en de AIVD bezig is om het gevaar Wilders te pacificeren. Wilders is ijdel genoeg om mensen toe te laten met het profiel van Hero Brinkman (“er zit ook een inspecteur van politie bij onze partijtop”), maar haalde daarmee wellicht het paard van Troje binnen. Vervolgens zijn we getuige van een interessant schaakspel. De strategie om Wilders met zijn partij in een gedoogconstructie te ‘accepteren’ is in mijn ogen verwerpelijk (ik zou niet met zo’n ondemocratische, xenofobe partij willen samenwerken), maar het is wel slimme machtspolitiek: “It’s probably better to have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in.” – Lyndon B. Johnson.

 2. Hmmm. Zo zou het gegaan kunnen zijn. Maar dan hebben de AIVD en Mark & Maxime toch op de verkeerde mol gewed.

  Een mol die netjes ondergronds blijft binnen de PVV en daar zijn ondergravende werk doet, maar die zich daarbij laat sturen en gehoorzaam de regeringskoers van M&M volgt, is zwart goud. Met zo’n mol houd je je regeringsmeerderheid en kun je GedooGeert er op gepaste momenten op wijzen dat jouw mol tegelijk zijn valse bedrijfspoedel is. Als het beestje dat zelf al niet luidkeels doet.

  Hero is absoluut een mol, een onderkruiper. Maar hij is niet gestuurd. En hij stuurt zelf ook niet. Hero is een narcistische opportunist, net als zijn ex-grote-leider en alle andere charlatans uit rechtse hoek die hen voorgingen. Hero is een mol met sterallures, een ongeleid projectiel dat zichzelf blind en dus stuurloos de grond uit wilde lanceren toen hij een kans zag om hoog aan de hemel te stralen.

  Woensdagavond ging hij euforisch het Provinciehuis in Haarlem binnen. Daar stond zijn nieuwe draagraket: de aanstaande ex-PVV fractie van Noord-Holland, die nu zelfstandig de hemel ging bestormen. Hij zag de naam al fier op de zijkant staan: PHH. ‘Partij van de Hollandse Helden’. Prachtige naam. Straalt Trots op Holland uit (niks Nederland, dat klinkt veel te nederig), bevat een subtiele verwijzing naar de naam van de nieuwe Grote Leider en klinkt naar een VOC mentaliteit. Alleen zou Hero natuurlijk niet naar die achterlijke beschavingen in de Oost of in de West gaan. Niet links, niet rechts, maar recht omhoog!

  Zijn vijf trouwe fractieleden zouden zijn hulpraketten vormen. Toen hij zich dinsdag uit de modderige PVV grond verhief om het aftellen voor de lancering te starten werd hij immers al mentaal opgestuwd door de twee sprakeloze Noord-Hollandse statenleden die hem flankeerden. Een derde stond al klaar als volgende trap. En ongetwijfeld zouden ook de andere twee hem verder opstuwen in de vaart der volkshelden. Het kon niet meer misgaan.

  Het moet een enorme tegenvaller voor hem geweest zijn dat de vierde en vijfde hulpraket zich al voor de lancering van hem los maakten.

  Nou ja, hij had in ieder geval de meerderheid van de fractie achter zich gekregen. Dat is belangrijk voor een geboren democraat als Hero Drinkman. En het provinciehuis was nog steeds een prima lanceerplatform; hij zou de twee afvalligen gemakkelijk overstralen in de provinciaalse politiek.

  Er volgde een nog grotere teleurstelling toen ook hulpraket nummer drie afhaakte. Met een fractie van een fractie in Noord-Holland zal Hero zich niet geheel kunnen onttrekken aan de zwaartekracht.

  Bovendien: Hero moet als enige zwaargewicht zelf in de raket zitten en kan daar niet sturen. Hero moet tegelijk het besturingscentrum in Den Haag bemannen. En kan vandaar uit ook niet sturen. Maar het aftellen is begonnen. Onze Hero knalt onherroepelijk de lucht in.

  Een sierlijke, louter door de wrijving en de zwaartekracht bepaalde baan tekent zich af. De droomvlucht zal nog even aanhouden, maar Hero is gedoemd om met een klap terug te keren in de zwarte grond van moeder aarde. Waar hij thuishoort.

  1. Mijn verhaal is natuurlijk pure speculatie, maar helemaal ‘fantasie’ is het ook weer niet. Het is zeker dat Maxime Verhagen destijds (rond Fitna) de AIVD gevraagd heeft om Wilders en de PVV in de gaten te houden en WIlders heeft naar verluidt ook wel eens AIVD mollen ‘ontmaskerd” – zie hier. En hoewel ik ook Hero geen held vindt, heb ik toch de indruk dat hij genuanceerder en pragmatischer is dan de partij die hij nu de rug heeft toegekeerd. De timing van zijn vertrek vond ik opmerkelijk, zoals ik in mijn blog al schreef, en ook de timing van zijn oproep tot democratisering was destijds slim gekozen. Dat kan hij natuurlijk allemaal op eigen kracht gedaan hebben, maar ik houd het voor mogelijk dat hij is bijgestaan door de inlichtingendiensten. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s