Steve Jobs – geniale hufter

Gisteravond was ik met mijn zwager Rob Koster (die me vaker meeneemt naar bijeenkomsten van The John Adams Institute) in De rode hoed bij het gesprek met Walter Isaacson, biograaf van Steve Jobs. Het was een boeiende avond en ik heb weer veel stof tot nadenken. Drie belangrijke inzichten deed ik op – niet dat ze volkomen nieuw voor me zijn – en deze wil ik graag doorgeven. Isaacson, die voortreffelijk werd ‘uitgehoord’ door NRC-journalist Tracy Metz, vatte de belangrijkste ‘business inzichten’ van Steve Jobs in drie punten samen:

  • Passie gaat voor geld verdienen
  • Beauty matters
  • Stay foolish, stay hungry

Anekdotes

Zelf moet ik het boek nog lezen, mijn zwager is halverwege. Hij vindt de biografie prettig leesbaar en zegt dat Isaacson zijn ‘onderwerp’ niet spaart. Gisteren vertelde de biograaf dat Steve Jobs zelf ‘brutally honest’ was en dat ook alle citaten in het boek met bronvermelding zijn opgenomen. Geen anonieme quotes – gewoon vertellen wat je denkt. Dat moet ook de stijl geweest zijn waarmee Jobs leiding gaf aan het ongekend succesvolle Apple-imperium. Uit verschillende anekdotes wordt duidelijk dat hij geen blad voor de mond nam (zeg maar gewoon: hij was grofgebekt en gedroeg zich af en toe als een hork ten opzichte van zijn medewerkers en leveranciers). Isaacson probeert geen heilige van Jobs te maken, want dat was hij ook gewoon niet. Maar als mensen zeggen: ‘Ik ben net als Steve Jobs, want ik ben ook een hufter’, dat is zijn antwoord: ‘Jobs was een hufter, maar ook een genie. Dus jij bent niet als Steve Jobs.’

Buitenechtelijk kind

Ook achter sociale onaangepastheid en horkerig gedrag zit gewoonlijk een verhaal. Waarom reageren mensen zo? De start van Jobs is niet gemakkelijk geweest (hij werd door zijn biologische ouders als buitenechtelijk kind ter adoptie afgestaan) en hij heeft ongetwijfeld een enorme drang gekend om zich te bewijzen. Hij moet buitengewoon streng voor zichzelf zijn geweest en hij verwachtte van zijn medewerkers eenzelfde waanzinnige toewijding. Daarmee stuwde hij zijn organisatie tot ongekende hoogte. Mensen die voor hem gewerkt hebben zullen nooit vertellen dat hij ‘aardig’ was -want dat was hij niet- maar wel dat ze de periode met hem nooit hadden willen missen. Het is wel treurig dat Steve Jobs tot op zijn sterfbed geweigerd heeft om contact op te nemen met zijn vader (en vice versa), maar tegelijkertijd moet vastgesteld worden dat zijn pleegouders een wereldburger hebben opgevoed die een ongekende erfenis achterlaat. Gisteren werd verteld dat Jobs’ pleegvader ook de achterkant van een tuinhekje goed in de verf wilde zetten – hij leerde zijn zoon dat je netjes moet werken – ook als dingen aan het oog onttrokken zijn. Later paste Steve Jobs dit consequent en compromisloos toe op alles wat zijn onderneming maakte: het moest perfect werken, maar het moest er ook elegant en verzorgd uitzien. Een rommelige printplaat die alleen door technici zou worden gezien, moest opnieuw gemaakt worden zodat alles er netjes en symmetrisch uitzag. ‘Maar de computerkast zit dicht. Je kunt zelfs geen schroefje zien om de computer open te maken!’, reageerde een technicus verbaasd.  Maar dat maakte voor Jobs niet uit. Hij liet naar verluidt zijn eigen naam en die van de technici aan de binnenkant van de computer graferen. Niet dat iemand dat ooit zou zien, maar een kunstenaar signeert zijn werk.

Groot respect

Ik ben de gelukkige bezitter van een iPhone, maar ik hoor niet bij de Apple-devotees die midden in de nacht naar de winkel gaan om het nieuwste kostbare speeltje te bemachtigen. Wel heb ik groot respect voor het ondernemerschap en het kunstenaarschap van Steve Jobs. Dit is werkelijk een man die door zijn genialiteit iets groots tot stand gebracht heeft. Hij had de ambitie om ‘een deuk in het universum te slaan’ – zoals hij dat zelf uitdrukte. Zijn onderneming heeft diverse bedrijfstakken gerevolutionaliseerd (computer, telefoon, muziek, film…) en er zal niemand zijn die hem werkelijk kan vervangen. Het is dan ook de vraag hoe het in de komende jaren met Apple zal gaan. Voor het eerst heeft het bedrijf dividend uitgekeerd aan aandeelhouders – het bedrijf had meer geld in kas dan de Amerikaanse overheid! Steve Jobs lijkt zelf helemaal niet gemotiveerd te zijn geweest door geld. Hij had een eenvoudige levensstijl en vond (vanuit een boeddhistische levensvisie) ‘dat de reis het doel is’. Dat vind ik wel een mooie gedachte: je moet genieten van al het goede tijdens je leven, maar ook zorgen dat je een mooie erfenis achterlaat. Steve Jobs mag dan een ‘onaardig mens’ geweest zijn, hij was zeker ook zeer inspirerend en zal altijd als een fascinerende persoon te boek blijven staan.

Laatste ontmoeting met Bill Gates

Isaacson vertelde gisteren over het laatste gesprek tussen Steve Jobs en Bill Gates. Het is natuurlijk al bijzonder als je getuige kunt zijn van een conversatie tussen deze twee grote mannen. Er werden complimenten uitgedeeld – Gates gaf aan dat de ‘gesloten’ benadering van Apple toch wel goed gewerkt heeft. Jobs zei daarop dat de ‘open’ aanpak van Windows eveneens succesvol is gebleken. Naderhand sprak Isaacson Bill Gates aan op deze uitspraak. Gates voegde er toen aan toe dat de ‘gesloten’ benadering van Apple goed gewerkt heeft, maar dat dit alleen mogelijk was dankzij de unieke persoon Steve Jobs. Vervolgens gaf de biograaf deze woorden weer door aan Jobs, kennelijk in de veronderstelling dat hij dit zou waarderen. Maar dat was duidelijk niet het geval. Jobs reactie: ‘Het Microsoft-model werkt alleen als het je niet kan schelen dat je crappy products maakt’.

De lezingen en vraaggesprekken van The John Adams Institute worden als video online gezet door de VPRO. Houd deze site in de gaten!

PS Interessant weetje: Steve Jobs was geen man die zich onderdompelde in luxe. Maar het schijnt dat er in Aalsmeer een luxe jacht in aanbouw is – in opdracht van Jobs. Hij bleef zich nog intensief met het ontwerp bemoeien toen hij al wist dat hij het jacht nooit zelf zou zien. Isaacson tegen Metz: ‘Jij bent journalist. Ga eens uitzoeken hoe het zit…’

Een gedachte over “Steve Jobs – geniale hufter

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s