Voetbal is zeg maar niet echt mijn king…

Sebastiaan Poelen is een goede scout. Want, ere wie ere toekomt, hij attendeerde onze club op het aanstormende talent Johannes van de Bank. Een gast die z’n looks mee heeft, over een gemakkelijke babbel, goede connecties en een vlotte pen beschikt. Zo vlot, dat we hem soms wat af moeten remmen. Doseren, Johannes, verdeel je krachten… laat iedereen even indutten en haal dan genadeloos uit. Als een streep – onhoudbaar – recht op het doel af. En zo gaan we elkaar nog beter maken: we zijn nog maar net begonnen.

Voetbalkoorts

Willen wij bij Ark Media misschien schaamteloos een graantje meepikken van de oranjegekte? Uiteraard. We proberen de kost te verdienen met het uitgeven van mooie boeken. Als we dat goed doen, dan blijven er nog meer middelen over om onze ideële doelstelling te realiseren: de boodschap van de Bijbel op een vriendelijke manier bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. Niet opdringerig, niet betweterig, niet prekerig, maar vanuit het hart en met respect voor mensen die een andere levensovertuiging hebben. En Johannes van de Bank is een auteur die prima past bij deze speelstijl. Hij komt rond voor zijn geloof uit, schopt niemand gemeen tegen de schenen maar maakt wel een sliding op de bal als het nodig is. Enthousiaste medegelovigen: laat mensen maar zien dat we fit zijn, getraind hebben, elkaar de bal gunnen, doelgericht kunnen samenwerken – ook als je toevallig bij een andere club speelt, we zitten immers allemaal in dezelfde competitie. Heeft Johannes dan helemaal geen minpuntjes? Jazeker: hij is niet voor Ajax en maakt zichzelf daarmee ronduit belachelijk.

Metaforen

Sorry, maar de metaforen dienen zich te gemakkelijk aan – ik kan het niet laten om een paar dwarsverbanden te leggen tussen geloof in God en geloof in de Bal. En dat is precies wat Johannes doet in zijn boek Koning Voetbal. Uit de ijzersterke foto’s van Eljee Bergwerff (respect, respect!) selecteerde vormgever Mark Eikema een plaat die ik – samen met de redactie – over het hoofd had gezien. Wij lieten ons inpakken door de stoere beelden van Johannes die de bal hoog houdt of met de borst vooruit helemaal ‘het mannetje’ is. Maar, net als bij ‘Jezus is zeg maar echt mijn King’ maakte Mark een andere keuze. En die keuze maakte elke relativerende subtitel overbodig. Hier staat iemand die zijn hoofd buigt voor een bal. Sterker nog: een leren pieper heeft de plek van zijn hoofd ingenomen. Meer hoeven we niet te zeggen. Wij hebben een vormgever aan het werk die de kunst van het weglaten verstaat en die zorgt voor een verrassende combinatie van beeld en tekst. Well done, Mark!

Is dit een anti-voetbal boek?

Ik ken heel veel christenen die gek zijn op voetbal. Meestal hebben ze er net zo weinig verstand van als ik, maar dat belet ons niet om gevraagd en ongevraagd onze stellige meningen te geven. Daar hebben gelovigen een handje van, je moet het hen maar vergeven. Als je in de boekhandel deze uitgave aanschaft omdat je hoopt steun te vinden voor je voetbalhaat – koop dan liever iets van Nel Benschop. Johannes is gek op voetbal, maar niet zo gek dat hij er een religie van maakt. Geniet van het spel, kies ongenuanceerd partij, maak professionele overtredingen om je tegenstander af te stoppen – maar laat je niet meeslepen door het geloof dat voetbal werkelijk van levensbelang is. Dat is het niet. En als we vanavond slaag krijgen van de Portugezen (puur hypothetisch, hè), dan gaat het leven gewoon door. En dan heb je bovendien de komende weken tijd om eens rustig na te denken waar het in dit bestaan werkelijk om draait: om je Maker of om een balletje.

Korte persconferentie

Dames en heren van de media – heeft u nog vragen? Nee? Dan kunnen we het verder kort houden. Lees dat boek als je van voetbal houdt, gevoel voor humor hebt én werkelijke levensvragen serieus neemt. Daar wil ik het graag bij laten, want we moeten nog voetbal kijken vandaag. Oranje!

3 gedachten over “Voetbal is zeg maar niet echt mijn king…

  1. Ik heb de voorstukjes gelezen en het is weer een topboek geworden… maar sorry Paul en sorry Johannes, nu even niet! Ik heb het even gehad met voetbal. Voor de mensen die er nog wel zin in hebben, zeg ik: lees dat boek!

    1. Ja, daar was ik al bang voor! Gelukkig zakt de frustratie wel weg. Dit boek is niet ‘opgehangen aan het EK’ – maar ik kan me voorstellen dat het oranje fiasco ertoe leidt dat mensen nu eerst iets anders willen lezen 😦 Bedankt voor je reactie, Michelle!

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s