Asociale media

Wat is er zo sociaal aan media? Ze zijn niet sociaal, niet asociaal maar neutraal. Er zijn bijvoorbeeld plaatsen op internet waar mensen elkaar virtueel de grond intrappen en er zijn plekken waar je eerlijk je hart kunt luchten, mooie ideeën kunt delen en door anderen geïnspireerd, geïnformeerd en gemotiveerd kunt worden. Het zijn de mensen die de media maken en mensen hebben het vermogen om iets goeds te doen, maar -helaas- ook de neiging om veel kwaad te doen. Het bewijs wordt dagelijks geleverd.

HAREN

Ja, natuurlijk heb ik de berichten over Haren gehoord. Ik vond het niet handig dat er in De Wereld Draait Door nog eens aandacht aan werd besteed, dat was gewoon een verkapte uitnodiging om naar die plaats toe te gaan. En ook de berichten op de radio hadden veel zakelijker kunnen zijn. Ik hoorde de vader van het jarige meisje op radio 1 vertellen hoe bedreigend alle reacties zijn en hoezeer het gezin ontregeld is door deze uit de hand gelopen ‘grap’. En dan dat meisje. Het arme kind wordt 16 – is er iemand die ook aan haar gevoelens denkt?

SNEU

De sociale media blijken op een asociale wijze gebruikt te kunnen worden. Ik kan alleen maar hopen dat er nu niet nog meer idioten geïnspireerd raken om dergelijke acties uit te voeren. Hoe sneu ben je eigenlijk als je uit sensatiezucht naar Noord-Groningen gaat om te zien hoe het allemaal uit de hand loopt (of misschien wel: om daar een steentje aan bij te dragen)? Wat ben je voor een loser als je hulpverleners bekogelt en moedwillig vernielingen aanricht?

SCHOONMAAKACTIE

De massa heeft een megafoon in handen. Dat is even wennen voor mensen van de oude media, want zij hebben niet langer het alleenvertoningsrecht. Waar kranten, radio- en televisieprogramma’s nog aan een mate van zelfcensuur doen en (meestal!) redacteuren in dienst hebben die het kaf van het koren weten te scheiden, kan iedereen op internet vrolijk z’n gang gaan. Dat weten we, en je hebt als procument (producerende consument) de keuze om niet naar bepaalde websites te gaan en je kunt er ook voor kiezen om mensen uit je Facebook en Twitter-kringen te weren als zij vooral op een negatieve manier gebruik maken van sociale media. Ik ben blij met de spontane schoonmaakactie die vandaag óók via Facebook tot stand komt en die goedwillende mensen bijeen brengt om de troep in Haren zoveel mogelijk weer op te ruimen. Dat moesten we ook maar eens op internet doen. Puinruimen en positieve tegenacties uitvoeren als anderen er een zooi van maken. Ik geloof nog altijd dat de beschaafde mensen in de meerderheid zijn. Just block the bastards.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s