Brood op de plank

Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben. (Matteüs 6:11)

Voor de instructies die Jezus geeft, voorafgaand aan wat wij ‘het Onze Vader’ zijn gaan noemen, heeft Hij meer woorden nodig dan voor dat gebed zelf. Spreek de verzen 9 t/m 13 langzaam uit en kijk hoeveel tijd dat kost. Ik heb een stopwatch gepakt en heb deze test zelf gedaan. Het rustig voorlezen van dit gebed kostte mij 30 seconden.

Kijk nu even met mij naar de tekst vlak voor het Onze Vader. Jezus geeft ons deze instructie niet zodat wij deze kunnen overslaan (zoals we vaak doen met handleidingen…): “Bij het bidden moeten  jullie niet eindeloos voortprevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan woorden verhoord zullen worden. Doe hen niet na! Jullie Vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog vóór jullie het hem vragen. Bid daarom als volgt…”

Deze korte instructie bevat materiaal voor een aantal preken. Maar laten we hier niet te veel woorden gebruiken, ik wil gewoon een paar opvallende dingen benoemen. Dit valt mij bijvoorbeeld op: heidenen bidden ook en ze hebben daar veel woorden bij nodig.

Er is ongelofelijk veel geloof onder de ongelovigen

In de tijd dat Jezus dit onderwijs gaf, was iedere niet-Jood een ‘heiden’. Dat wil niet zeggen dat deze mensen ongelovig waren en het betekende ook niet dat zij hun dankbaarheid en verlangens niet naar de hemel stuurden. Er is ongelofelijk veel geloof onder de ongelovigen. Maar Jezus heeft ons geleerd dat we onze dankbaarheid en verlangens kunnen ‘adresseren’ – wij mogen ons richten tot onze hemelse Vader en dat mag met een paar eenvoudige woorden.

‘Vader, help!’ Dat is een compleet gebed. ‘God dank!’ Dat is ook een compleet gebed. Het gaat niet om de hoeveelheid tekst of tijd, het gaat om de gerichtheid van ons hart. Richt je tot je Vader!

Het is menselijk om steeds ‘meer’ te willen. Voor alle zekerheid kopen we eten voor een paar dagen. We hebben er vrieskisten voor uitgevonden. Lees in plaats van ‘brood’ eens ‘voedsel’ en je snapt wat Jezus zegt. Er is brood op de plank nodig. Vandaag – en morgen. Maar maak je geen zorgen voor morgen, God is daar al. Vertrouw Hem vandaag.

Geschreven voor Preek door de week van de Meerkerk

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s