Spraakmakende boeken bij Ark Media

emaSAM_0184 (22)De laatste maanden heb ik met mijn collega’s van Ark Media keihard gewerkt aan de samenstelling van ons aanbod voor voorjaar 2013. We proberen steeds verder vooruit te plannen en laten ‘ondertussen’ in rap tempo nieuwe boeken verschijnen. En dat valt niet mee, zeker niet in de huidige marktomstandigheden… Maar we hebben de overtuiging dat we met een divers aanbod en met spraakmakende projecten een geïnteresseerd lezerspubliek kunnen bereiken. Ondertussen zijn we ook druk (en enthousiast!) bezig met boeken die we nu laten verschijnen – en daar horen ook feestelijke boekpresentaties bij!

NIET VANZELFSPREKEND

Een van de uitdagingen waar wij voor staan is dat we nu een online generatie hebben die niet vanzelfsprekend gebruik maakt van oude distributiekanalen. Hoe bereiken we deze doelgroep nu – zowel met inhoud als met gedrukte vorm? Boeken zijn voor hen ‘een van de opties’ geworden, we weten natuurlijk dat digitale media voor een belangrijk deel de plaats innemen van print en dat is in ons vak goed te merken. Het heeft geen zin om daarover te gaan jammeren, het is beter om de nieuwe technieken te omarmen en gebruik te maken van sociale media om direct in contact te komen met schrijvers en lezers (en een veel bredere groep van creatieve mensen!) Daarnaast is het mijn opdracht als uitgever om te anticiperen op ontwikkelingen. Gelukkig heb ik een aantal jaren aan een netwerk met jonge Nederlandse auteurs gewerkt en ik ben stellig van plan om met deze mensen door te gaan en nieuwe auteurs een kans te bieden. Hierboven een foto van de bijeenkomst die we hadden met de auteurs die hebben meegewerkt aan Een maar anders. Hieronder kun je meer lezen over dit boek en over twee andere spraakmakende uitgaven: Dagboek van een zoekend christen van Monique Samuel en Staat Geschreven van Erik Drenth en Jaap Marinus.

DAGBOEK VAN EEN ZOEKEND CHRISTEN

dvezcDagboek van een zoekend christen is het tweede boek (na Zonder verhalen kan ik niet leven) van Monique Samuel dat bij Ark Media verschijnt. Ik ben trots op deze nieuwe uitgave en op de manier waarop Monique blijft staan voor haar overtuiging. Dat doet ze onverschrokken als het gaat om standpunten die ‘in de christelijke wereld’ gevoelig liggen, maar het omgekeerde (openlijk voor je geloof uitkomen op plaatsen waar dat niet vanzelfsprekend is) heb ik ook diverse keren meegemaakt. Bij de boekpresentatie van haar imposante werk Mozaïek van de Revolutie, uitgegeven door De Geus, vertelde ze de aanwezigen in haar openingszin al dat ze tijdens haar reis door het Midden-Oosten ‘zoveel van God had ervaren’. Monique heeft veel meer kanten dan zij via de media kan laten zien en ze heeft de moed om te confronteren en kwetsbaar te zijn. Ze brengt haar ideeën met veel passie en ik ken haar al van voor haar ‘doorbraak’ bij Pauw & Witteman. Monique is een kleurrijke vrouw. Ze knalt dwars door het grijze Hollandse polderlandschap en krijgt regelmatig weerwoord en kritiek. Misschien lees je niet al haar woorden met volledige instemming (dat zou ook vreemd zijn: zoveel hoofden, zoveel zinnen), maar ze dwingt in ieder geval respect en waardering af. Monique weet heel goed waar ze over praat en schrijft. In dit nieuwe boek laat zij de lezer diep in haar hart kijken en denkt ze na over de spannende vraag hoe je als christen in deze postmoderne tijd Jezus kan volgen – ook als dat je buiten de gebaande wegen leidt, op moeilijk begaanbaar terrein waar gevaren dreigen en waar je met je eigen falen en tekortkomingen geconfronteerd zult worden. Een eerlijk boek van een vrouw die met tomeloze energie door het leven gaat. Gisteren haalde Monique de voorpagina van dagblad Trouw – haar essay verscheen in Letter & Geest en kun je ook op haar eigen blog lezen.

STAAT GESCHREVEN – DE ZEVEN ZEKERHEDEN

staatgeschreven04.inddVrijdagavond mocht ik in Ede bij De Bron de boekpresentatie van Erik Drenth en Jaap Marinus meemaken. Redacteur Marieke Hermans overhandigde het ‘eerste exemplaar’ van Staat Geschreven – De zeven zekerheden – aan beide auteurs. Zelf mocht ik iets vertellen over de totstandkoming van dit boek en ik heb uitgelegd hoe deze nieuwe uitgave ook past bij de wens van onze uitgeverij om ‘verbindend’ te zijn. We leven in een land waarin veel tegenstellingen en onderlinge verschillen vaak keihard worden uitgespeeld en we merken allemaal dat dit niet tot een prettige samenleving leidt. Erik en Jaap hebben hun eigen verhaal en delen hun eigen inzichten, maar nemen ook de tijd om naar elkaar te luisteren. Zowel op hun blog als in dit boek kun je van hun vriendelijke uitwisselingen meegenieten en het is een verademing dat deze jonge theologen geen geheimtaal spreken en hun vragen en antwoorden niet voorzichtigheidshalve binnen de studeerkamer of collegezaal houden. Kunnen hun twijfels en discussies het geloof van christenen ondermijnen? Daar lijken sommige mensen bang voor te zijn. Ik hoor niet bij die categorie. Er zijn gelovigen die vrij gemakkelijk over intellectuele kwesties heenstappen en blijmoedig ‘dat geloof ik nu eenmaal’ roepen. Zij zullen dit boek waarschijnlijk ongelezen laten. Daar staat een andere, naar mijn oordeel groeiende, groep gelovigen tegenover die met een dergelijke manier van denken niet meer uit de voeten kan. Zij hebben eerlijke vragen en willen doordachte antwoorden. En wat hebben we te vrezen? Als je een geloofsovertuiging hebt, dan kan deze tegen een stootje. Waar theologische verschillen vaak geleid hebben tot verkilling en splitsing, zou een eerlijke dialoog tussen gelovigen in onze dagen juist kunnen leiden tot meer toenadering en begrip. Ik geloof dat dit boek daarbij kan helpen en – kijk naar de andere titels die ik hier noem – de heren van Staat Geschreven gaan deze eerlijke, openlijke zoektocht zeker niet alleen.

EEN MAAR ANDERS

emaGisteravond mocht ik in ‘mijn eigen’ Haarlem te gast zijn bij Stem in de stad. Vlak achter de beroemde Grote Markt en Barteljorisstraat is een plek waar mensen gastvrij ontvangen worden voor een gesprek en/of een maaltijd. Dit gebeurt uit naam van samenwerkende kerken in Haarlem. Juist op deze plek, waar de verbinding tussen kerken en ‘buitenstaanders’ zo praktisch waarheid geworden is, vond de overhandiging plaats van het eerste exemplaar van Een maar anders. Maar liefst 16 auteurs werkten samen bij de totstandkoming van het boek. Martijn Arnoldus (van de Evangelisch Lutherse Gemeente in Haarlem) zorgde voor de samenstelling en nam, samen met zijn vrouw Charlotte Bach, het initiatief Eat Together. Uit een interview met Martijn begreep ik dat hij gehoopt had op veel meer interkerkelijke maaltijden en ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Het kenmerkt de houding van hoopvol ongeduld die bij deze generatie van twintigers en dertigers past. Maar het leidt gelukkig niet tot apathie, maar tot creativiteit en actie. Roald Schaap schreef een prachtig lied, speciaal voor dit project, en de auteurs werkten niet alleen samen bij het schrijven van dit boek, zij hielpen mee met het bereiden en serveren van de maaltijd en gingen in gesprek met de vaste bezoekers van Stem in de stad. Het is niet groots en meeslepend, maar het is wel kleinschalig en uitvoerbaar. En dat geeft mij hoop. Ik geloof namelijk dat dit de weg is die we als gelovigen binnen en buiten de kerk moeten gaan. Steek niet te veel tijd in vergaderingen en interne discussies. Ga naar buiten en maak je geloof praktisch zichtbaar in je eigen leefomgeving. Heb lief. Zorg. Verbind. Protesteer. Troost. Bid. Praat. Luister. Speel. Huil. Lach. Eet. Drink. Als één Lichaam – zonder leden uit te sluiten, want wie uitsluitend uitsluit, staat uiteindelijk moederziel alleen.

Maak hier kennis met de schrijvende mannen en vrouwen die in dit mooie boek de eenheid zoeken en de verscheidenheid vieren. Uit de breedte van de kerk – samen op zoek naar verbinding!

DSC_3227
Martijn Arnoldus overhandigt zijn eerste exemplaar aan de kok van Stem in de stad die voor alle gasten, in samenwerking met de auteurs van het boek, een heerlijke maaltijd had bereid.

Een gedachte over “Spraakmakende boeken bij Ark Media

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s