Woorden kunnen verwonden. Maar gelukkig ook genezen.

wasted beautyIk ben ergens op gestuit. De laatste twee blogposts gaan al een bepaalde kant op, maar door dingen die ik de laatste dagen zie en hoor, voel ik me gedwongen om hier aandacht aan te besteden. Laat ik beginnen met deze belangrijke mededeling: jij bepaalt zelf naar welke stemmen je luistert, jij bepaalt zelf welke uitspraken over jezelf je gelooft en welke je als leugens ontmaskert en verwerpt. Geef mensen geen macht over je hart als ze alleen maar van plan zijn je kapot te maken. Wees kieskeurig als het erom gaat wie je in vertrouwen neemt en sommige mensen moet je op veilige afstand houden.

Trash talk

Iemand intimideren door kleinerend over hem of haar te spreken. Iemand met woorden de grond intrappen.  De term ‘trash talk’ (ik zou het willen vertalen met ‘vuilpraat’) is afkomstig uit de sportwereld. Daar zijn de ambities en belangen vaak zo groot, dat elk middel geoorloofd lijkt om het doel te bereiken. In vechtsporten hoort het er soms bij: niet alleen door je houding, maar ook door je uitspraken vooraf al proberen een overwicht te krijgen op je opponent. Bij de minst schadelijke vormen van vuilpraat gaat het dan om verbale plaagstootjes – niet zelden ingepakt in humor. Daar moet je dan maar tegen kunnen, het valt in de categorie plagen en ‘uit de concentratie halen’. En iedereen kan bedenken dat je als sporter gewoon je oren moet sluiten voor dergelijke taal, je moet er geen geloof aan hechten en jezelf realiseren dat die ander alleen maar probeert zichzelf te verheffen door jou naar beneden te praten. Een echte sporter neemt gewoon sportief wraak… maar helaas heb je die kans of die kracht niet altijd.

Pesten

Gisteren zag ik een televisieuitzending over pesten. De schade die bij mensen wordt aangericht door sytematisch pestgedrag is bijna niet te overzien. Pesters zijn zich vaak niet bewust van dit effect, maar het erge is: soms weten ze het maar al te goed en toch kunnen ze het niet laten. Vaak zien mensen later in hoe gemeen en verwerpelijk hun pestgedrag was, maar helaas zie je ook mensen die op dit punt onverbeterlijk zijn en die het leuk blijven vinden een ander de grond in te trappen. Via sociale media kun je mensen in alle verschijningsvormen en gedragingen tegenkomen. Daarbij komt soms het mooiste en het beste naar buiten (gelukkig wel!) maar helaas laten mensen zich ook in de virtuele wereld van hun lelijkste kant zien. Discussies vinden soms niet meer plaats om iets van elkaars gezichtspunten te leren, maar zijn bedoeld om een ander publiekelijk af te branden en te ridiculiseren. Ik heb maar een oplossing: ontwijk die mensen, spreek ze alleen kort en beleefd tegen als dat nodig is en houd de eer aan jezelf. Pestkoppen en egotrippers hebben zelf een probleem, laat ze jouw leven niet verpesten met hun eigen zieligheid. Extra sneu zijn die mensen die anoniem schelden, zeiken en pesten. Geef er geen aandacht aan, blokkeer en ontvolg!

Val dood

Een tijdje geleden hoorde ik van iemand dat haar kind de fijne opmerking gekregen had dat ze ‘dood kon vallen’. Dan kan iedereen gaan zeggen dat je dit niet serieus moet nemen en dat dit alleen maar een manier van spreken is… maar laten we samen eerst vaststellen dat het gewoon onacceptabel is om zo over of tegen een ander mens te spreken. Er is geen excuus voor pesten, kleineren en verwensen. Het is gewoon misselijk en laag. Het uitspreken van een verwensing is feitelijk een vloek. We leven juist in een periode waarin we geacht worden elkaar ‘het beste’ toe te wensen en dan is het extra ongepast om een ander een verwensing naar het hoofd te slingeren. We mogen dit niet relativeren, goedpraten of wegwuiven, het deugt niet. Punt.

Laat het niet langer toe

Als iemand anders jou een negatief zelfbeeld heeft aangepraat door trash talk, verwensingen en allerlei vormen van intimidatie, dan moet je er nu voor kiezen die woorden als vuilnis te bestempelen. Neem er afstand van. Die uitspraken stinken, ze zijn smerig en verwerpelijk. Ze zeggen alles over degene die ze gebruikt heeft, maar niets over jou. Het kan zelfs zijn dat je die woorden op den duur bent gaan geloven en dat je ook over jezelf bent gaan praten in termen van vuilpraat. Ik zeg je: houd daar mee op. Hecht niet langer geloof aan de leugens die over jou verteld zijn. Stel je hart liever open voor woorden van genezing, bemoediging en hoop. Je bent een kostbaar mens. Je bent gewenst, geliefd en gekend. Je bent zeer de moeite waard.

mensen copy

8 gedachten over “Woorden kunnen verwonden. Maar gelukkig ook genezen.

  1. Spreuken 18:21
    “Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.”

    ‘God sprak en het was er, Hij gebood en het stond er’, zegt een psalm. Door te spreken komt er scheppingskracht vrij . Maar ook door te zwijgen kun je iemand zegen ontnemen. Woorden hebben kracht om het niet zijnde tot aanzijn te roepen. Leven en dood zijn in de macht van de tong. Vele mensen gaan gebukt onder woorden die gesproken zijn. Woorden kunnen je opbouwen en afbreken. Gelukkig kunnen we ook onder de macht van woorden uit, door ze te verbreken. Door te zeggen: Ik weiger die woorden aan te nemen. Ik verbreek ze in de naam van Jezus. Ook die macht hebben we gekregen’ Gods woorden houden stand in eeuwigheid. Hij heeft gesproken: ’Daar zij licht’ en de duisternis moest wijken. Door zijn woord: ‘Het is volbracht’, zijn we voor eeuwig overgezet uit de duisternis in het licht.

  2. Kunstenares Tinkebell hield vier jaar lang al de haatmails bij aan haar gestuurd; ze liet onderzoeken wie achter de anonieme onheilstijdingen zaten, en publiceerde alles in een boek, met naam en toenaam: Dear Tinkebell. Strakke actie. En het bleken hele ‘normale’ mensen, die anoniem wel durfden.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s