Kamp weg, probleem opgelost.

841071_516242538426046_1143098660_oGastblog Marike de Reuver

Ontruiming tentenkamp
Het vluchtelingenkamp aan de Koekamp in Den Haag, is half december op last van de rechter ontruimd. Zijn belangrijkste argument? Het tentenkamp vormde een gevaar voor de gezondheid van de vluchtelingen. Een bepaald niet geloofwaardig argument als je bedenkt dat de tenten open moesten blijven, ook bij storm, sneeuw en regen. Zat er niet wat anders achter?

Teleurgesteld

De dag voor de ontruiming verdween een deel van de vluchtelingen met onbekende bestemming, bang om opgepakt te worden. Liever een zwervend bestaan leiden dan opgesloten te worden in de vreemdelingendetentie. De omstandigheden zijn hier overigens slechter dan in een ‘gewone’ gevangenis. Als vreemdeling zit je bijvoorbeeld vaker opgesloten in je cel dan iemand die gevangen zit voor een driedubbele moord. Met als enige misdaad dat je rechteloos bent, dat je niet terug kunt naar je thuisland maar ook geen verblijfsvergunning kunt krijgen.

De Koekamp is nu weer een leeg, modderig grasveld in de winter. Tijdens de ontruiming verzetten enkele vluchtelingen zich hardnekkig. Zij wilden doorgaan met hun actie om hun probleem in de aandacht te houden. Hoewel ik teleurgesteld was over de uitspraak van de rechter dat het kamp ontruimd moest worden, had ik op dat moment niet zoveel begrip voor deze vluchtelingen. De rechter had nu eenmaal gesproken en ze konden hun actie toch ook wel vanuit een andere locatie voortzetten?

Hoe naïef kun je zijn
Wat was ik naïef. Het kamp was zo ontruimd. Die paar gammele tenten waren binnen mum van tijd verdwenen. De aandacht voor de vluchtelingen idem dito. Kamp weg, probleem opgelost, zo leek het wel. Bovendien kregen de vluchtelingen toestemming om in een gekraakte kerk in Den Haag te trekken. En pas na een paar weken betrapten we ons erop dat we hier nog niet waren gaan kijken. Ook als Marcuskerk, toch echt betrokken op de vluchtelingen, richtten we ons op dat wat zichtbaar op ons pad kwam.

De situatie van de vluchtelingen is echter niet veranderd en de omstandigheden in het Vluchthuis zijn niet veel beter dan op de Koekamp. Het steenkoude en totaal lege kerkgebouw biedt nauwelijks warmte of comfort. Op de lijst met benodigde spullen staat niet voor niets, mét uitroepteken: veel tapijt! Er wordt hulp gevraagd om iets van slaapkamers en douches te bouwen zodat de kerk enigszins leefbaar wordt.

De roep verstomt
De ontruiming van de Koekamp heeft voor de overheid goed gewerkt. Het vluchtelingenprobleem is onzichtbaar geworden en de pressie om een oplossing te vinden, is zo goed als verdwenen. Nu begrijp ik de wanhoop van de vluchtelingen die zich verzetten tijdens de ontruiming. Zij wisten beter. Zij trotseren liever de sneeuwbuien in open tenten dan de schijnoplossing van een kale kerk waarmee hun roep om een humaan vreemdelingenbeleid verstomt.

Vergeet de vluchtelingen niet en kijk hoe je kunt helpen op deze site (Vluchthuis Den Haag) en/of deze site (Vluchtkerk Amsterdam). Lees ook het vorige gastblog van Marike de Reuver.

Marike de Reuver

2 gedachten over “Kamp weg, probleem opgelost.

  1. Hoi Marike,
    Goeie blog. Gelukkig is de aandacht voor het probleem zeker nog niet weg! Velen van ons blijven zich er hard voor inzetten. Dit soort blogs zijn heel nuttige en nodige aansporingen!

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s