Where Are We Now? – David Bowie

De nieuwe Bowie heb ik nu een paar keer via Spotify beluisterd en het vierde nummer Where Are We Now? heeft me te pakken. Een lied over (des)oriëntatie denk ik, als ik de tekst voor het eerst met aandacht beluister. Het gaat over Berlijn… maar waar verwijst het naar?

Even zoeken op internet en ik ontdek dat Bowie zingt over de mensen die in 1989 als eerste bij de grensovergang Bösebrücke / Bornholmerstrasse West-Berlijn binnenlopen en daarmee de aanzet geven voor de definitieve val van de Berlijnse muur. De grenswachters laten de eerste Oost-Duitsers passeren maar maken – zonder dat de vluchtelingen (of waren het nu toeristen?) dat weten hun paspoorten ongeldig. Ze zijn nu statenloos. Maar het blijft niet bij een paar ‘overlopers’, de grens is geopend en twintigduizend mensen volgen het spoor naar West-Berlijn.

Where are we now? Where are we now? The moment you know – You know, you know

Met die kennis in het hoofd krijgen de woorden van Bowie een enorme lading. En ik denk dat de tekst – los van de historische context – ook al tot de verbeelding spreekt. Als je vertrouwde grond verlaat, het verleden achter je laat, nieuw terrein verkent… dan moet je op zoek naar nieuwe oriëntatiepunten. Hoewel… As long as there’s sun, As long as there’s rain, As long as there’s fire, As long as there’s me, As long as there’s you… gaat het leven ook wel gewoon door. (Luister ook naar deze bijzonder mooie versie waar Antonie Fountain me op attendeerde).

Zie hieronder wat er op 9 november 1989 gebeurde op de plaats waar David Bowie over zingt. Het is een bijzondere gebeurtenis die op gang kwam door een vergissing van een Oost-Duitse woordvoerder… en de stroom die op gang kwam was niet meer tegen te houden.

Een gedachte over “Where Are We Now? – David Bowie

  1. De CD van Bowie is een van de muziekale verrassingen van dit jaar en dan is het eerste kwartaal nog niet eens voorbij. Dat Bowie met dit nummer terugrijpt naar een gebeurtenis uit het nog eens zo verre verleden geeft enerzijds aan hoe intensief onbewust? we lijken te leven. De impact was er niet minder om. De mens zal altijd proberen naar een andere betere en vrijere wereld te gaan ook al moet men daar veel, zo niet alles voor achterlaten.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s