Oranjeverdriet

oranjeverdriet
Op mijn verzoek schreef Marike de Reuver opnieuw een gastblog voor Vrijspraak. De aanleiding is het boekje ‘Ik heb verdriet’ dat is uitgegeven bij Ark Mission (de organisatie waarvoor ik werk). Naast alles wat ons blij en dankbaar stemt, zijn er helaas ook veel dingen in het leven die pijn doen en verdrietig maken. En als iedereen om jou heen vrolijk is en het glas heft, is het contrast soms erg groot. Vanwege hun openbare functies zijn de hoogte- en dieptepunten uit het persoonlijk leven van onze koninklijke familie erg ‘zichtbaar’, al weet je nooit hoe mensen zich ‘diep vanbinnen’ voelen. Verdriet treft iedereen, maar er zijn gelukkig ook woorden van troost en bemoediging te vinden.

Gastblog Marike de Reuver

Verdriet in beeld
De afgelopen dagen hebben we ze weer gezien, de beelden van Beatrix, Willem Alexander en Máxima in actie. Daarbij zagen we ook beelden van Oranjeverdriet. Zoals in het interview met Willem Alexander en Máxima toen ze vertelden over Friso, nu al ruim een jaar in coma in een verpleeghuis in Londen. Zoals de diepe zucht van Beatrix en haar door verdriet gegroefde gezicht na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Zoals de verbijsterde Beatrix bij de Bijlmerramp, de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam. En de intens verdrietige Oranjes bij de uitvaart van prins Claus.

Deltawerken en Tweede Maasvlakte
Het viel me op dat we Beatrix zagen, zwaaiend en glimlachend bij officiële gelegenheden én bij die momenten waarop ze als een moeder troostte. Wat vreemd eigenlijk. De drama’s waren en zijn belangrijke momenten in onze nationale geschiedenis. Maar ik herinner me ook het moment dat Beatrix de schuiven van de Oosterscheldedam liet zakken en daarmee de Deltawerken voltooide waardoor miljoenen mensen veilig onder de zeespiegel kunnen wonen. En het moment dat zij bij de aanleg van de nieuwe zeehaven op de Tweede Maasvlakte, het laatste gat dichtte in de dijk. Belangrijke momenten voor ons land. Maar deze beelden werden niet herhaald.

Verdriet en troosten
Waarom zagen we vooral de beelden van de troostende Beatrix? Is dat omdat zij in die momenten heel dichtbij ons komt? Terwijl dit bij het ceremonieel voltooien van de Deltawerken of het dichten van de Twee Maasvlakte niet zo is? Want wie van ons zou hiervoor ooit gevraagd worden? Maar allemaal kennen we momenten van diep verdriet. Dat gaat niemand voorbij en daarin zijn de Oranjes als iedere Nederlander. En net als ieder ander moeten zij met hun verdriet hun taken weer oppakken en dat ook nog eens voor de lens van de camera’s.
Hebben de Oranjes misschien professionele troosters in dienst? Wie weet. Maar ook zij zullen vooral troost vinden in de steun die zij elkaar geven als familie en vrienden. En ook zij moeten een weg vinden om door te leven met het verdriet, op een manier die bij ieder van hen persoonlijk past.

Boekje: ‘Ik heb verdriet’
Die noties vormen belangrijke aspecten van het boekje Ik heb verdriet dat Ark Mission vorig jaar uitbracht. Verdriet los je niet even op via een stappenplan van verschillende fases. Verdriet gaat de rest van je leven met je mee en iedereen gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. Het is een zegen als er mensen zijn die keer op keer naar je willen luisteren omdat het verdriet zo schrijnt en zoveel met je doet. En het is een zegen als je daarbij ontdekt dat onze tranen voor God mogen bestaan. Ook daar heeft het boekje aandacht voor vanuit een aantal Bijbelgedeelten.
Een boekje dus dat wil steunen in tijden van ingrijpend verdriet. Wie maakt het niet mee? Op de website kun je het boekje inzien en je kunt er een gratis exemplaar bestellen. Voor jezelf of voor een ander die het boekje misschien juist nu goed kan gebruiken.

Marike de Reuver

Een gedachte over “Oranjeverdriet

  1. Verdriet maakt geen verschil tussen arm of rijk,vrouwen,mannen of kinderen.Verdriet treft iedereen maar niet iedereen even veel.Een luisterend oor bieden doet iedereen goed

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s