Liefde en moed

better toDe liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden. Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad. (1 Joh. 4:18,19)

Wat een vreemde woordcombinatie: liefde en angst. Je denkt aan de tegenstellingen liefde en haat, moed en angst, maar wat hebben liefde en angst met elkaar te maken? Alles en niets. De tekst uit 1 Johannes maakt dit duidelijk: liefde en angst zijn zaken die elkaar uitsluiten – je kunt jezelf niet volledig aan iets of iemand toevertrouwen wanneer je daarbij iets te vrezen hebt.

Het is, zoals altijd, wel belangrijk om ook deze woorden in de juiste context te verstaan. Je kunt niet zomaar beweren dat een liefdevol persoon nooit bang is, of dat een angstig persoon geen liefde kent. Ook is het belangrijk om te bedenken dat Johannes hier spreekt over volmaakte liefde – over de perfecte toewijding van het hart. Wij, onvolmaakte mensen, zijn tot die pure vorm van liefde niet uit onszelf in staat. De volmaakte liefde die wij kunnen geven komt van God. Het is beantwoorde liefde.

Liefde is niet ‘een warm gevoel’. Liefde is niet ‘een opgewonden verlangen naar een ander’. Liefde is een moedige kracht die je eigen tekort overstijgt, het vermogen om alles te geven – óók als dat geschenk in handen komt van iemand die er onzorgvuldig mee omgaat. Liefde kan een koud hart ontdooien, de gesteldheid en gerichtheid van iemands hart ingrijpend en blijvend veranderen. Maar daar is wel een radicale keuze voor nodig.

‘Beter één jaar geleefd als een tijger, dan honderd als een schaap’, las ik ergens. Het staat niet in de Bijbel (daar worden we wel met schapen vergeleken), maar ik snap wat ermee bedoeld wordt. Schaapachtig afwachten, weglopen, mekkeren… dat maakt weinig indruk. Maar vechten als een roofdier, brullen vanuit je hart, jagen tot je gevonden en gewonnen hebt wat je zoekt – daar is durf voor nodig. En liefde en moed hebben alles met elkaar te maken.

Geschreven voor Preek door de week van De Meerkerk

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s