De sukkel op een sokkel: de preek van de loser

“Het web vergeeft niets of niemand” – dat is een van de ongenadige waarheden waar Karel Smouter en andere initiatiefnemers ons op wijzen met ‘De preek van de Loser’. Als je publiekelijk op je bek gaat (door eigen schuld) dan moet je daarvan gewoon de consequenties dragen. Maar voor hoelang? En hoe persoonlijk moet het worden en blijven? Is er nog wel ruimte voor het verhaal achter de misstap, aandacht voor het menselijk drama? Zouden we misschien ook iets kunnen leren van personen die publiekelijk door het ijs zijn gezakt en zijn we – als we heel eerlijk naar onszelf kijken – allemaal wel zoveel beter, verstandiger en eerlijker?

the-church-is-not-full-of-hypocritesDe publieke opwinding over iemand die de boel belazert is vaak hevig – en dat is volkomen terecht. Op sociale media en in het publieke debat gaat het echter soms op stenigen lijken en je moet je afvragen of dat wel zo’n beschaafde reactie is. En gaan we misschien met z’n allen gniffelend op zoek naar de volgende rel, de volgende sukkel die van zijn sokkel gelazerd is – óók omdat we ons dan stiekem wat beter over onszelf voelen? Ja, het leedvermaak is begrijpelijk en verdiend (eigen schuld, dikke bult) en mensen die verantwoording dragen moeten accepteren dat daden consequenties hebben. Maar ik ben dus blij met dit initiatief en ik vind het een gewaagd en origineel project. Lees zelf wat hier geschreven wordt over ‘failing forward’ en neem ook dat punt in overweging dat we allemaal kunnen leren van fouten en falende controle:

“Natuurlijk, we zien ook de tegenwerpingen wel. Zoals het aloude adagium ‘wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten’. Maar hoe lang moet iemand eigenlijk op zijn blaren zitten? En voor wie? En bovendien: als we onze omgang met gemaakte fouten beperken tot een afrekening met het individu dat die fout gemaakt heeft, dan laten we ook de gemeenschap waarin die fouten gemaakt zijn buiten beschouwing.”

Op deze website kun je meer informatie over dit initiatief vinden (komende zondag is er een preek van de loser met Diederik Stapel in Amsterdam).

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s