Dat vinden Chinezen toch niet erg?

GordonHet woord allochtoon is verdacht – en terecht. Let eens op hoe vaak het gebruikt wordt voor Duitsers, Britten, Zweden en Vlamingen die in Nederland zijn komen wonen en vraag jezelf eens af waarom zij dit label vrijwel nooit opgeplakt krijgen. Heb je een donkere huid, Aziatische ogen of andere uiterlijke kenmerken die erop zouden kunnen wijzen dat jij of je voorouders oorspronkelijk uit Afrika, Azië of Zuid-Amerika komen… dan kom je dus nooit meer van het plakkertje ‘buitenlander’ of ‘allochtoon’ af. En dat etiket levert in praktijk vrijwel nooit voordelen op, het is eerder een vrijbrief voor schaamteloze discriminatie.

Irene Xu

Nieuwe Nederlanders die onze platte cultuur zijn komen verrijken

Mensen met een buitenlandse naam of exotisch uiterlijk worden ook vandaag – in het ‘verdraagzame’ Nederland – regelmatig achtergesteld en belachelijk gemaakt. Het racistische afwijzingsbericht dat Jeffrey Koorndijk na een sollicitatie per ongeluk in zijn e-mailbox kreeg spreekt boekdelen en maakt zichtbaar wat in de regel verborgen blijft. Het schijnt dat de werkgever nu probeert weg te komen met deze schandalige reactie door te zeggen dat het een grap was. Alsof het daardoor minder erg wordt! De ‘leuke’ grappen die Gordon in een talentenshow denkt te moeten maken over een man van Chinese afkomst brengen vooral zijn eigen denkniveau aan het licht. Tijd voor bezinning.

Tegen elitair gedrag en belachelijke vooroordelen

Ik heb genoten van een uitzending van Pauw en Witteman. Niet vanwege de intelligente vragen of snedige opmerkingen van deze gastheren, en zeker niet vanwege de bijdragen van Freek de Jonge die op een pijnlijke manier door het ijs zakte, maar vanwege de woorden die gesproken werden door ‘nieuwe’ Nederlanders die onze platte cultuur zijn komen verrijken. In deze aflevering komen drie jonge vrouwen van oorspronkelijk Aziatische afkomst aan het woord en zij geven op een heldere en intelligente manier aan waarom de ‘grappen’ van Gordon en de ‘onschuldige’ opmerkingen van andere ‘lollige’ Nederlanders gewoon niet kunnen. Yernaz Ramautarsin, student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, was niet uitgenodigd vanwege de domme grappen die ‘nieuwe’ Nederlanders maar voor lief moeten nemen, maar hij maakte wel duidelijk dat ons land alleen maar interessanter wordt als de nieuwe generatie aan het woord komt en zich uitspreekt tegen elitair gedrag en belachelijke vooroordelen.

Wat me opviel is dat er geen enkele Chinees tussen zat die zijn of haar mening gaf

Janet LeeJanet Lee, een jonge vrouw van Aziatische afkomst, heeft een Facebook-pagina geopend die Nummer 39 met rijst heet. Op die pagina gaat zij in op de domme grappen die Gordon gemaakt heeft en op de net zo domme reacties van sommige landgenoten: “Dat vinden Chinezen toch niet erg? Het is maar een grapje.” Janet Lee over deze vergoelijking: “Maar wat me opviel is dat er geen enkele Chinees tussen zat die zijn of haar mening gaf.” Kijk naar dit fragment en geniet even mee van de welbespraakte dames die hun medelanders stijlvol laten weten hoe de ‘leuke grappen’ op hen overkomen.

Yernaz RamautarsingKom op zeg, jullie pakken ook hoor

Ik heb dus ook genoten van Yernaz Ramautarsing, een student aan de UvA, die zich uitspreekt tegen linkse indoctrinatie op de universiteit. Persoonlijk denk ik dat de hele links/rechts-indeling allang niet meer bruikbaar is om in algemene zin over maatschappelijke onderwerpen te praten, al voelen we allemaal wel aan wat ermee bedoeld wordt als je met duidelijke tegenstellingen in politieke overtuiging te maken hebt. Hoe dan ook, prima dat deze man zijn mond opentrekt als hij vindt dat een generatie ‘progressieven’ denkt dat zij de wijsheid in pacht heeft en anderen alleen nog maar even overtuigd moeten worden van hun grote eigen gelijk. Soms handelen zij daarbij schaamteloos in strijd met hun eigen ‘progressieve’ idealen met ‘links lullen, recht vullen’ -gedrag. Ramautarsing gaf als voorbeeld dat er een door een docent geschreven boekje op de verplichte literatuurlijst stond (aanschaf 15 euro) waar nooit een tentamenvraag over is gesteld en dat nooit aan de orde is gekomen tijdens een hoorcollege. Volgens Ramautarsing is het boekje alleen maar op de lijst gezet zodat de docent even fijn kon cashen. ‘Flink cashen heeft in de regel heel weinig met links te maken’, durfde Witteman daarop te zeggen. “Nou…!? Salonsocialisten… Kom op zeg, jullie pakken ook hoor,” kwam Ramautarsing vlijmscherp terug. En daar zaten de welbespraakte progressieve grootverdieners te kijk in hun eigen programma.

Rita VerdonkVerbeterpuntjes

Wat bij mij vooral blijft hangen na het bekijken van deze uitzending: of mensen nou ‘rechts’ (Rita Verdonk) of ‘links’ (Freek de Jonge) zijn, het blijft kennelijk moeilijk om je te verplaatsen in een ander. Mevrouw Verdonk toont zich nog altijd verongelijkt (maar niet bitter, het moet gezegd) en schrijft nog maar eens een boekje om de wereld te laten zien hoe goed zij het meent en hoe het echt allemaal gegaan is. Ik denk dat ze het inderdaad goed bedoelt, maar ik vraag me af of ze iets geleerd heeft van haar politieke opkomst en ondergang. Zij heeft natuurlijk alles goed begrepen, de rest van de wereld loopt nog wat achter de feiten aan. Bescheidenheid en vermogen tot zelfreflectie, dat zijn nog wat verbeterpuntjes om aan te werken, lijkt mij. Wij wachten zolang nog wel even op de promotie van haar volgende boek in een andere uitzending met Hollandse borstkloppers.

Freek de Jonge

Freek de Jonge is als ‘linkse’ cabaretier van mening dat het wat riskant is als zomaar iedereen grappen op televisie mag gaan maken. Zelf mag hij natuurlijk vrijwel alles zeggen en vinden, maar mensen met ‘minder niveau’ moeten zich vanzelfsprekend niet zomaar op het gladde ijs van de humor begeven, dat kun je beter aan de vakmensen over laten. Zelden iemand zo meelijwekkend op zijn muil zien gaan. Hij vond het heel dapper van zichzelf dat hij na een discussie die hij zelf had aangezwengeld – en met goed fatsoen niet kon voortzetten – nog een liedje wilde zingen ter meerdere eer en glorie van Freek de Jonge. Want daar was hij natuurlijk voor gekomen. Het was een mooi liedje, dat moet ik toegeven – maar wat een gênante vertoning ging daar aan vooraf!

(Foto’s zijn screenshots van de uitzending).

6 gedachten over “Dat vinden Chinezen toch niet erg?

 1. Heb je gezien, Paul, dat Yernaz Ramautarsing aan het eind het boek Atlas shrugged van Ayn Rand omhoog hield? Dat was voor mij reden zijn wellicht terechte klacht toch weer met een korreltje zout te nemen.

 2. Vond juist dat het optreden van Freek de Jonge, hoe awkward ook, goed liet zien waarom programma’s als #penw geen goede plek zijn voor een gesprek op niveau. Zie ook de column van Youp vandaag.

  1. Heb column Youp al gelezen. Zou niet weten waarom je in zo’n setting geen ‘gesprek op niveau’ kan voeren. Als Freek een op zichzelf genomen interessant begrip introduceert – ‘populistisch correct’ – moet hij toch in staat zijn dat goed toe te lichten. Maar hij trok de leiding naar zich toe, bracht zichzelf al pratend in moeilijkheden en toen hadden de anderen het gedaan. Hij rekende de dames aan tafel gemakshalve tot zijn medestanders en zette vooral zichzelf voor schut. Hij was echt totaal de kluts kwijt. Dan maar gauw mijn liedje zingen en wegwezen, moet hij gedacht hebben.

 3. Paul, Godszegen. Bij deze wil ik je vragen om Vrijspraak naar mijn gmail (zie cc) te sturen daar ik bezig ben weg te gaan van hotmail.Thanks en de groeten aan Lydia en je kinderen. Gedion. Date: Sat, 30 Nov 2013 11:57:47 +0000 To: gideon7stars@hotmail.com

  1. Hoi Gedion! Dat kan als je jezelf op Vrijspraak aanmeldt net je gmail-adres. Ik kan het niet namens jou veranderen… 😉 Alle goeds en hartelijke groet! Paul

   Verstuurd vanaf mijn iPhone

   > Op 1 dec. 2013 om 19:02 heeft Vrijspraak het volgende geschreven: > > New comment on your post “Dat vinden Chinezen toch niet erg?” > Author : gedionisena (IP: 157.55.2.72 , 157.55.2.72) > E-mail : gideon7stars@hotmail.com > URL : > Whois : http://whois.arin.net/rest/ip/157.55.2.72 > Comment: > Paul, Godszegen. Bij deze wil ik je vragen om Vrijspraak naar mijn gmail (zie cc) te sturen daar ik bezig ben weg te gaan van hotmail.Thanks en de groeten aan Lydia en je kinderen. Gedion.

Zeg iets terug op Vrijspraak

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s